Press "Enter" to skip to content

Gimnazija tapti siekiančioje mokykloje – nesibaigiančios rekonstrukcijos

Šiuo metu rajone yra tik viena – Pasvalio Petro Vileišio gimnazija. Gali būti, kad kitąmet gimnazijos statusą įgaus Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės – Bitės vidurinė mokykla. Užvakar savivaldybės Taryba patvirtino šios mokyklos rėmimo ir pasirengimo akreditacijai programą. Akreditaciją, kurią vykdys apskrities sudaryta komisija, numatyta atlikti kitais metais. Savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas patikino, kad mokykla atitinka gimnazijoms keliamus reikalavimus ir tikisi, kad kliūčių gimnazijos steigimui nebus.

MOKSLEIVIŲ SKAIČIUS STABILUS

Joniškėlyje mokykla įsteigta prieš 200 metų, o dabartinis mokyklos pastatas pastatytas 1961 metais. Mokykloje mokosi ne tik Joniškėlio miesto ir apylinkių vaikai, bet ir iš Pušaloto seniūnijos. Šiuo metu mokosi 600 mokinių, o Meškalaukio, Norgėlų ir Švobiškio skyriuose dar 69 pradinukai. Mokykla koordinuoja Deglėnų ir Nakiškių Vaiko dienos centrus.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas sako, kad Joniškėlio G.Petkevičaitės-Bitės vidurinė mokykla jau kelerius metus išlaiko stabilų mokinių skaičių.

Patirtis rodo, jog mokiniai, baigę 8 ar 10 klasių, nelinkę tęsti mokslus Pasvalio P.Vileišio gimnazijoje, o lieka savo mokykloje. Juolab kad Joniškėlio geografinė padėtis sąlygoja gerą susisiekimą su miestu, išasfaltuoti keliai į kaimus. Toliau kaip trys kilometrai nuo mokyklos gyvena apie 60 procentų mokykloje besimokančių vaikų. Vaikų vežiojimui mokykla turi mokyklinį autobusą, kiti vežiojami maršrutiniais autobusais.

Kelių metų duomenys rodo, kad ir mokymo kokybė mokykloje yra gera, nes apie 62 procentus abiturientų sėkmingai įstoja į aukštąsias universitetines mokyklas.

REKONSTRUKCIJOMS GALO NEMATYTI

Prieš du metus atliktas mokyklos veiklos tobulinimo išorės auditas ir jo metu nustatytos pačios stipriausios ir tobulinimo reikalaujančios veiklos kryptys. Atsižvelgiant į tai buvo parengtas planas, kuriame numatytos priemonės kai kurių veiklos sričių pagerinimui. Nors mokykloje yra aktų, sporto salės, stadionas, biblioteka, skaitykla, moderniuose technologijų kabinetuose įrengtas informacinis kompiuterizuotas centras, bet senieji kompiuteriai genda ir jų taisyti neverta.

Be to, esant plačiajuosčiui internetui, reikalingi ne tik naujesni, bet ir didesnio galingumo kompiuteriai.

Specializuotų mokomųjų kabinetų įranga ir mokymo priemonės taip pat pasenusios ir netinkamos kokybiškam vidurinio ugdymo programos įgyvendinimui. Chemijos kabinete nesutvarkytas vandentiekis, o biologijos kabinetas neturi tinkamos paruošiamosios patalpos.

Savivaldybės Tarybos patvirtintame mokyklos rėmimo ir pasirengimo akreditacijai programos 2008–2010 metams įgyvendinimo plane numatyta pagerinti materialinę bazę. Kitąmet net 900 tūkstančių litų numatyta skirti stadiono remontui, kurio projektas jau dabar rengiamas. Šiam tikslui lėšų bus gauta iš Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių fondų. Prie šių darbų prisidės ir Pasvalio savivaldybė.

Savivaldybės biudžeto lėšomis ketinama įrengti fizikos ir chemijos kabinetus – laboratoriją, įrengti vandentiekį ir kanalizaciją, pakeisti grindų dangą.

Per du metus minėtos programos įgyvendinimui ir mokyklos materialinės bazės gerinimui iš savivaldybės biudžeto numatyta skirti 155 tūkstančius litų. O įgyvendinus visas programoje numatytas priemones, mokykla ne tik gaus gimnazijos statusą, bet ir moksleivių mokymo bei mokymosi kokybė pagerės.

Nors prieš du metus iš ES struktūrinių fondų gavus 2 milijonus litų buvo atlikta mokyklos šiluminė renovacija: pakeisti langai, lauko durys ir stogas, dalinai suremontuota sporto salė, apšiltintos mokyklos pastato sienos, patobulinta ir automatizuota šildymo sistema ir atlikti darbai akivaizdžiai pagerino mokyklos pastato išvaizdą ir darbo sąlygas, dar yra daugybė nebaigtų ir nemažų investicijų reikalaujančių darbų.

Būtina pagerinti apšvietimą kabinetuose bei koridoriuose, pakeisti koridorių ir kitų kabinetų grindų dangą, pabaigti sporto salės remontą, atlikti persirengimo kambarių ir aktų salės kapitalinį remontą, atnaujinti valgyklos patalpas, inventorių ir baldus.

Politikams parūpo sužinoti, kokia yra situacija mokytojų kolektyve (dirba 55 mokytojai), juk jau bene dešimt metų mokyklą krečia nesibaigiantys teisminiai ginčai tarp vienos mokytojos ir mokyklos vadovybės. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas politikus patikino, kad šiuo metu konfliktas aprimęs, mokytojai esą taikosi „prie problemų turinčios kolegės“ ir viskas klostosi tiesiog nuostabiai.

Kiek anksčiau K.Polekas yra minėjęs, jog mokykla ne dėl skambaus vardo ir geresnio įvaizdžio siekia gimnazijos statuso. Vedėjas sako, jog mokykla kaip gimnazija gaus didesnį finansavimą ir turės daugiau galimybių dar labiau pagerinti materialinę bazę.

Šaltinis: PASVALIO BALSAS

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.