Press "Enter" to skip to content

Į darželį pirmą kartą

Kada geriausiai pradėti vesti mažylį į vaikų darželį? Kaip tinkamai jį pratinti prie nežinomos aplinkos sąlygų? Kaip apsaugoti nuo virusinių infekcijų? Tokius klausimus tenka spręsti beveik visiems tėveliams.

Žinoma, tėveliai nori, kad jų vaikas kuo greičiau priprastų prie naujos aplinkos, susidraugautų su bendraamžiais ir eitų į vaikų darželį su malonumu. Tačiau, kad ir kaip gaila, pirmąsias dienas darželyje dažniausiai lydi ašaros ir stiprūs išgyvenimai. Pabandykime kartu išsiaiškinti, kada mažylis bus jau pasiruošęs eiti į vaikų darželį ir ką būtina padaryti, kad padėtumėte jam kuo greičiau priprasti prie naujos aplinkos.

Kada eiti į darželį?
Daugelis psichologų nerekomenduoja jaunesnio amžiaus nei 3 m. mažylio vesti į ikimokyklinę įstaigą. Mokslininkų yra nustatyta, kad tokio amžiaus vaikas dar labai priklausomas nuo mamos. Kai kurių psichologų manymu, gali sutrikti vaiko natūralus ryšys su tėvais, prarandamas šeimos kaip pačios brangiausios vertybės pojūtis, kas vėliau gali turėti neigiamos įtakos tolimesniam vaiko vystymuisi.

Tinkamiausias laikas vesti į darželį, kai vaikui būna 3-4 metukai. Šiuo metu imuninė sistema tampa brandesnė, be to, ir psichologiškai mažylis būna geriau pasiruošęs bendrauti su kitais vaikais kolektyve.

Jeigu jūsų atžala niekaip negali priprasti prie darželio, tada geriausia, jei leidžia galimybės – palikti jį su seneliais arba aukle. Tačiau atminkite, kad būdamas namuose vaikas patiria bendravimo su bendraamžiais trūkumą. Vaikų darželis padeda vystytis bendravimo su kolektyvu įgūdžiams, didina pasitikėjimą savimi, formuoja jo asmenybę.

Kaip įpratinti vaiką lankyti darželį?
Tai darykite pamažu. Pirmiausia apsilankykite vaikų darželyje, į kurį ketinate vesti savo vaiką. Patys susipažinkite su aplinka, kurioje daug laiko praleis jūsų mažylis. Atkreipkite dėmesį, kaip auklėtojos bendrauja su vaikais. Pasikalbėkite su darželio personalu, kitų vaikų tėvais. Pirmąsias kelias dienas atveskite vaiką į darželį neilgam (1-2 valandoms), vėliau ilginkite vaiko buvimo darželyje laiką. Vaiką nuteikite teigiamai: sakykite, kad darželyje laukia daug vaikų, su kuriais bus galima susidraugauti ir žaisti, ten yra daug žaislų. Mokykite mažylį bendrauti su kitais vaikais. Tai gali būti ėjimas į svečius arba žaidimas vaikų aikštelėje. Išmokykite mažylį siūlyti kitiems vaikams savo žaislus. Renkite tokiais drabužiais, kuriuos jam būtų lengva apsirengti. Nupirkite avalynę su lipdukais. Įpratinkite vaikutį savarankiškai plautis rankas su muilu, išsipūsti nosį į nosinaitę. Įtraukite į vaiko mitybos racioną įvairių daržovių, varškės apkepų, mėsos ir žuvų patiekalų. Kai mažylis įpras taip maitintis namuose, vaikui darželyje nebus problemų. Sureguliuokite vaiko dienos režimą. Namuose kvieskite jį valgyti panašiu laiku kaip ir darželyje. Dienos miego valandos namie turėtų sutapti su pietų poilsiu vaikų darželyje. Įpratinkite vaiką anksčiau atsigulti ir anksčiau atsikelti.

Didžiausias tėvelių rūpestis – vaiko sveikata
Dažniausiai mažyliai pradeda sirgti todėl, kad dėl aplinkos pokyčių susilpnėja imunitetas, kitas režimas, pasikeitęs maistas, daug triukšmo ir įspūdžių, išgyvenimas dėl išsiskyrimo su mama. Be to, kiekvienas yra pripratęs prie namuose esančių „mikrobų“ ir turi įgijęs apsaugą, o visi vaikučiai ateina su savo „mikrobų“ rinkiniu, jų mainai – neišvengiami. Grūdinkite savo vaiką: vaikas turėtų būti kuo daugiau gryname ore, daug judėti, sveikai ir reguliariai maitintis. Nepamirškite dažnai vėdinti patalpų, kuriose būna arba žaidžia vaikai. Stiprinkite jų imuninę sistemą. Nepaliaujamai verkiantis darželinukas – puikus grobis virusams ir mikrobams. Būtų gerai, kad vaikas kiekvieną dieną valgytų šviežių vaisių ir daržovių.

Sergančio vaiko neveskite į darželį, gydykite jį namuose ne tik, kol išnyks ligos simptomai, bet, kol jis sustiprės ir pasveiks. Visi vaikai skirtingi, tad sunku pasakyti, kiek valandų, dienų ar savaičių reikia konkrečiam žmogučiui, kad jis prisitaikytų prie naujų sąlygų. Vieni pripranta lengvai ir greitai, kiti –skausmingai ir per ilgą laiką. Pirmą kartą vesdami vaiką į darželį neparodykite, kad jaudinatės. Niekada negąsdinkite mažylio vaikų darželiu. Tai gali vaikui sukelti baimę dar net nepradėjus jo lankyti. Pasakykite mažyliui, kad juo didžiuojatės, nes jis jau tapo didelis ir gali lankyti vaikų darželį.
Sėkmės ir kantrybės Jums mieli tėveliai!

Pasvalio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija
Šaltinis: www.pasvalys.lt

Foto: http://www.15min.lt/

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.