Press "Enter" to skip to content

„Balto lašo” traktoriai suniokojo kelią

Kelias 4Zina MAGELINSKIENĖ

Praėjusį sekmadienį, važiuodamas į savo sodybą Gustoniuose, rajono savivaldybės teritorijų planavimo ir ūkio plėtros skyriaus specialistas Gediminas Jasonis tiesiog pasibaisėjo tuo, ką išvydo į Gustonius vedančiame kelyje. Iki tol buvęs gan lygus žvyrkelio paviršius buvo ne tik storai apdrėbtas molio sluoksniu, bet suardyta ir pati kelio danga. Beveik visas kelias, ypač kelkraščiai, giliai išraižyti traktorių ratų paliktomis provėžomis.

Greideriavimas nepadėjo

Kelią suniokojusių kaltininkų toli ieškoti nereikėjo. Prie pat jo plyti didžiulis kukurūzų laukas, priklausantis Meškalaukyje įsikūrusiam žemės ūkio kooperatyvui „Baltas lašas”. Šio kooperatyvo traktoriai, vežę silosui nukirstus kukurūzus, iš lauko į kelią ropojo kur papuola. Užvažiavimų vėžės, ardžiusios kelio sankasą, vienos nuo kitų – visai netoli, tarpai kai kur nesiekia nė šimto metrų.

Pamatęs tokį vaizdelį, savivaldybės specialistas tuoj pat apie tai informavo rajono mero pavaduotoją Povilą Balčiūną, Joniškėlio apylinkių seniūną Gintautą Povilionį. Paskambino ir į Meškalaukj – kukurūzų derliaus nuėmimą organizavusiam „Balto lašo” kooperatyvo darbuotojui.

–                            Laimei, šis sureagavo greitai ir kelio niokojimą sustabdė. Paprasčiausiai tam kartui nutraukė kukurūzus kirtusių traktorių darbą, – pasakojo Gediminas Jasonis.

Rajono savivaldybės vadovai jau kitądien, pirmadienį,  apžiūrėti sugadinto kelio ir nustatyti padarytos žalos pasiuntė teritorijų planavimo ir ūkio plėtros skyriaus vedėją Antaną Asauską bei paties įvykio liudininką, už melioracijos įrenginius atsakingą skyriaus specialistą Gediminą Jasonį.

Po sekmadieninio signalo „Balto lašo” kooperatyvo technika kelią lyg  ir bandė greideriuoti. Tačiau, kaip minėjo Antanas Asauskas, rudens šlapymetis –greideriavimo darbams visai netinkamas metas, nes įmirkusį žvyrkelį greideris gali dar labiau sugadinti. Iš tiesų, vietomis matėsi nukastas kelio dangos žvyras.

Vienkiemio gyventojai-purvyno apsuptyje

Nepavydėtinoj situacijoj atsidūrė vienkiemyje netoli Gustonių gyvenanti pensininkų šeima. Iš lauko į kelią, einantį pro jų namus, traktoriai ropojo iš abiejų vienkiemio pusių. Todėl kelias priešais sodybą virto tikra klampyne. „Šią savaitę vaikai su šeimomis iš Panevėžio žadėjo pas mus  atvažiuoti. Bet su lengvaisiais automobiliais jie nuklimps, o džipų neturi“, – bėdojo garbaus amžiaus vienkiemio šeimininkė. Močiutė sakė puikiai suprantanti, kad kukurūzus ūkio savininkams nuimti kažkaip reikia, bet reikėtų pasaugoti ir kelią.

Joniškėlio apylinkių seniūnas Gintautas Povilionis susirūpinęs svarstė, ar sudarkytas kelias bus įveikiamas vaikus iš Gustonių į Joniškėlio mokyklą  vežiojančiam autobusui.

Sugadintos dangos – beveik du kilometrai

Savivaldybės specialistų nuomone, kukurūzus vežę traktoriai iš lauko į kelią privalėjo važiuoti tik vienoje, specialiai tokiam užvažiavimui paruoštoje vietoje.

Deja, pasielgta labai neatsakingai. Gediminas Jasonis suskaičiavo, kad kelio danga suardyta 1,9 km ruože ir jos sutvarkymas kainuos ne vieną tūkstantį litų. Savivaldybė „Balto lašo” vadovus įspėjo, kad kelias turi būti suremontuotas nedelsiant. Kitu atveju atlyginti padarytus nuostolius gali tekti reikalauti net ir per teisines institucijas.

Beje, visai neseniai „Balto lašo” kooperatyvo atstovas „Darbui” tvirtino, kad jų ūkio technika dažnai tvarko aplinkinių kaimų kelius ir priekaištavo, kad kritikuodami „Balto lašo” savininką, danų ūkininką Hans Christian Nis-sen, nepastebime gerų jo darbų…

Vido DULKĖS nuotraukos

„Darbas“ 2009 10 22 Nr.119

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.