Press "Enter" to skip to content

Kaip apsaugoti savo būstą? Praktiniai patarimai

thiefPastaruoju metu tiek visoje Lietuvoje, tiek Pasvalio rajone padaugėjo vagysčių iš gyvenamųjų patalpų. Dažniausiai šios vagystės įvykdomos šviesiu paros metu, įžūliai ir atvirai, netgi matant aplinkiniams ar kaimynams.  Per 10 šių metų mėnesių Pasvalio rajone įvykdytos 33 vagystės įsibraunant į gyvenamąsias patalpas, kurių metu buvo pagrobta turto už 95 tūkstančius 874 litus. Šių vagysčių tyrimas ilgas ir sudėtingas, tačiau policijos pareigūnams šiemet pavyko ištirti 16 vagysčių iš gyvenamųjų patalpų. Kiekvienos vagystės metu padaroma didžiulė turtinė žala, jau nekalbant apie diskomfortą, namuose radus išverstus daiktus, rūbų spintas, spjaustytas pagalves ir t.t.

Norime Jums pateikti keletą patarimų, kaip minimaliomis investicijomis ir budrumu galima apsisaugoti nuo vagysčių.
  • Durys. Nuo jų prasideda kiekvieni namai. Nepaprastai svarbu ne tik durų grožis, bet ir tvirtumas. Deja, beveik visų mūsų namų durys turi vieną trūkumą – padarytos iš pjuvenų pluošto, kelių staktos lentų, o vidus – iš faneros. Beveik visos jos atidaromos į vidų, todėl užtenka stipraus smūgio – ir nesunkiai galima patekti į bet kuriuos namus. Šeimininkai duris galėtų perdaryti taip, kad jos būtų atidaromos į išorę. Tai saugiau ne tik plėšimo, bet ir gaisro atveju. Vietoj silpnų durų patartume įsidėti kitas, tvirtas. Renkantis duris pravartu pasitarti su specialistais: reikia atsižvelgti ir į durų, ir į buto ar namo, kur jos bus dedamos, ypatybes, paskirtį; reikėtų paprašyti ir gaminio sertifikato bei atitikties deklaracijos. Durims neužtenka vieno užrakto. Pageidautina, kad vienas užraktas būtų seifinio tipo (plokštelinis). Vienas turėtų būti rakinamas raktu iš abiejų pusių, kad vagys, patekę pro langą (ar pasilikę namo ar buto viduje), su daiktais neišeitų pro duris. Pačiose duryse patartina įdėti stebėjimo akutę. Dabar jų pasirinkimas gana didelis: pro vienas matyti tik siaura koridoriaus juosta, bet yra ir tokių, kurios formuoja sferinį vaizdą, pro jas matyti didelis plotas. Dvigubas laukujes duris įsirengę gyventojai turėtų prisiminti, kaip jos atidaromos. Jei tokios durys atidaromos priešingomis kryptimis, vienintelis patarimas – išorinių laukujų vidinėje pusėje pritvirtinti grandinėlę su kabliuku. Jos praverdami duris neatkabinkite, paklauskite, ko žmogus ieško. Eidami miegoti, butą iš vidaus būtinai užrakinkite, užkabinkite grandinėlę ar bent užstumkite paprasčiausią sklendę. Įėjimo duris reikėtų rakinti bent dviem skirtingų konstrukcijų spynomis. Kad Jūsų būstas būtų saugesnis, patartina įsidėti duris, atsparias ne tik smūgiams, bet ir ugniai, kitokiam poveikiui. Jos, profesionaliai pagamintos, ilgai ir patikimai tarnauja savininkui.    Nepamirškite, kad svarbu ir saugūs langai, kiti įėjimai, stogas. Jei neįrengta apsauginė signalizacija, vagys dažniausiai į namus braunasi ne pro duris. Ypač jei mato, kad jas sunku išlaužti.
  • Spynos. Jeigu jau įsigijote tvirtas ir patikimas duris arba panorote padaryti saugesnes turimas, būtinai į jas įdėkite gerą spyną. Gera – patikima spyna. Jų yra labai įvairių. Kiekvienas gali rinktis pagal savo norus ir prieinamą kainą. Tik nereikėtų pamiršti, kad paprasta spyna vagišiui nėra labai didelė kliūtis. Jei tikite spynos galia, pasistenkite, kad jos konstrukcija būtų kuo sudėtingesnė.     Patartina įsigyti spynų su apsauginiais cilindrais. Jie labai tikslūs ir sudėtingi, visiškai „nepraleis“ padirbtų ar parinktų raktų. Apsaugo nuo gręžimo, nesankcionuoto rakinimo, iš dalies ir nuo cheminių medžiagų poveikio. Tokios spynos turi ir apsauginius apsodus, neleidžiančius jų išlaužti. Spynų raktai turi turėti gana daug kombinacijų. Žinoma, saugoti raktus taip pat nereikėtų pamiršti.
  • Grotos. Tvirtos buto durys bei užraktai – ne viskas. Juk vagis gali įsibrauti ir pro langą, balkono duris ar terasą. Todėl langus geriausia apsaugoti grotomis. Kad jos nesuteiktų niūrumo, galite paieškoti įvairesnių formų, spalvų ir, patikėkite, kai kurios net papuoš Jūsų langus. Pavyzdžiui, sukamosios specialaus aliuminio lydinio S tipo grotos gali būti visų spalvų ir ypač tiks parduotuvių arba vaistinių vitrinoms ar patalpoms suskirstyti, t. y. kai saugomi daiktai turi būti matomi ir eksponuojami. Jos panašios į apsaugines žaliuzes, tačiau vitrinos aklinai neužgožia, nes jose yra tarpų (dėl jų grotų konstrukcija nesusilpnėja). Labai patogu naudoti ir vidines sudedamąsias grotas. Būtina atkreipti dėmesį, kad naudingiausia grotas įrengti iš patalpos vidaus. Išdaužus langą, apsauginės signalizacijos priemonės, reaguojančios į stiklo dužimo garsą, nusiųs signalą į centralizuoto stebėjimo pultą, ir, kol nusikaltėliai bandys „įveikti“ grotas, bus laiko juos sulaikyti ir užkirsti kelią vagystei.    
  • Langų fiksatoriai. Ir jie gerai apsaugo nuo įsibrovimo pro langą. Langų fiksatoriai užtvirtina lango varčią praviroje padėtyje ir neleidžia jos uždaryti ar atidaryti. Fiksatoriai gaminami iš baltos, rudos arba juodos plastmasės, įvairių konfigūracijų, todėl galima nesunkiai priderinti prie lango ir jo rėmo spalvos bei formos.
  • Langų apkaustai. Lietuvoje gan dažnos vagystės atidarius įprastinį plastikinį langą vien yla ar atsuktuvu. Tad labai svarbūs langų apkaustai. Kadangi vagys gana lengvai įveikia paprastus apkaustus, reikia įsirengti specialius tvirtesnius. Norint išlupti langą su tokiais apkaustais, reikės daugiau laiko ir bus sukeliamas didesnis triukšmas. Labai svarbi fiksuojamosios apkaustų detalės forma ir kokybė. Taip pat reikėtų apsaugoti ir plastikines duris.
  • Seifai. Visi puikiai suprantame, kad kiekvienas turėtų pats pagalvoti, kaip apsaugoti save ir savo turtą. Deja, žmonės dažnai pamiršta atsargumą: pinigus, juvelyrinius dirbinius laiko sekcijose, slepia po patalyne, sofa, rūbais, spintose, knygų lentynose, net garažuose. Bet tokios slaptavietės vagišiams puikiai žinomos! Todėl labai patogu vertingus daiktus laikyti seifuose. Jų būna įvairaus dydžio ir spalvų, o įsigyti gali ne tik įmonės, bet ir privatūs asmenys. Tokiuose seifuose smulkus turtas bus patikimai apsaugotas nuo vagysčių, gaisrų, vandalizmo aktų ir t. t.
  • Apsauginės signalizacijos priemonės. Svarbiausia patalpų apsaugos dalis vis dėlto yra apsauginė signalizacija, prijungta prie centralizuoto stebėjimo sistemų. Apsauginė signalizacija – tai techninių priemonių kompleksas, kurį sudaro jutikliai, reaguojantys į saugomų patalpų įvairios rūšies pažeidimus, ir objekto apsaugos pultas, kontroliuojantis jutiklių būseną, šviesiniais ir garsiniais signalizatoriais informuojantis apie įsilaužimą į objektą ir šią informaciją telefonu bei radijo ryšiu perduodantis į centralizuoto stebėjimo pultą. Apsauginei signalizacijai įrengti visai nesvarbu, ar patalpose įvesta telefono linija. Jūsų namai bus saugūs 24 valandas per parą.
Ką vertėtų įsidėmėti:
  • Nepasakokite per daug. Jokiu būdu negalima teikti informacijos apie save ir kaimynus mažai pažįstamiems ar nepažįstamiems asmenims. Jeigu kas nors teiraujasi, praneškite tai kaimynams. Įsidėmėkite vietą, laiką, kaip atrodė pašnekovas – ūgį, bruožus, aprangą, kalbą. Dabar tikrieji vagys aklai į butus nesilaužia (nebent pačios žemiausios kategorijos). Vagims svarbiausia surinkti informaciją apie buto gyventojus ir jų turtą. Antras etapas – stebėti, kada ir kokiais automobiliais šeimininkai atvažiuoja ir išvažiuoja, kiek žmonių bute gyvena, kuriame aukšte, kas kaimynai ir pan. Todėl labai svarbu be reikalo neatidaryti bet kam durų. Nusikaltėlis, vos žvilgterėjęs į butą, pasidarys išvadas. Išeinant iš namų ilgesniam laikui, būtina užrakinti ne tik pagrindines, bet ir visų kambarių duris. Tai bus papildoma kliūtis, kuriai įveikti reikės papildomo laiko. Labai rizikuoja linkusieji pasakoti apie planuojamus pirkinius ar nusipirktus bei parduotus daiktus, atsiimtus indėlius ar gautas paskolas. Nusikaltėliams ypač praverčia vaikų plepumas ir noras pasigirti. Be to, ne visi kaimynai linkę pakišti koją vagims. Jie gali „negirdėti“ net tuomet, kai išnešami kaimyno baldai, buities technika ir kt. Nors skambindamas iš savo buto, kaimynas niekuo nerizikuoja.
  • Atkreipkite dėmesį į būsimos vagystės „ženklus“. Prieš vagystę būna daugybė jos planavimo ženklų, į kuriuos daugelis nekreipia dėmesio. Pravartu suklusti, jei skirtingu paros metu pasitaiko atsitiktinių telefono skambučių, nepažįstamų asmenų vizitų įvairiais pretekstais ir kt. Dar kartą primename, kad vagys, prieš apvogdami butą ar namą, jį atidžiai stebi. Vagystės objektas gali būti stebimas net apie mėnesį. Vagys renka informaciją, kada ir kas išeina į darbą, kas lieka namuose ir pan. Atsargesniems reikėtų būti ir įsigijusiems telefonus su atsakikliais, nes daugelis pateikia tradicinę informaciją: „Manęs šiuo metu nėra namie…“ Galbūt reikėtų įrašyti šiek tiek kitaip: „Šiuo metu esu užimtas, paskambinkite vėliau“. Tokie žodžiai leistų suprasti, kad Jūs esate namie, tačiau labai užsiėmęs.
  • Būkite rūpestingesni. Visiškai neleistinas lengvabūdiškumas – palikti prieškambaryje, matomoje vietoje, raktus, rankines, pinigines, papuošalus, vertingus laikrodžius, todėl prašome – būkite atsargūs. O jei gyvenate pirmame aukšte, patariame niekada nepalikti praviro lango ar balkono, geriau praverti tik orlaidę. Balkone nepalikite kilimų, brangių daiktų, net jei gyvenate trečiame ar penktame aukšte. Juos gali nukabinti, pavyzdžiui, spiningu.
  • Saugokite gyvybę, o ne gėrybes. Dabar ypač populiarios vagystės naktimis, kai gyventojai ramiai miega. Tokios vagystės labai pavojingos ne tik dėl žmonių turto, bet ir dėl jų sveikatos, gyvybės. Išgąstis tarsi paralyžiuoja žmogaus veiksmus, be to, ne visi vagys linkę bėgti šeimininkams atsibudus. Jeigu šeimininkas pasitiki savo jėgomis, žinoma, reikia gintis. Bet tai didelė rizika, nes labai dažnai vagys būna nenuspėjami, bet koks pasipriešinimas gali sukelti agresyvumą, ypač pavojinga, kai vagis ginkluotas. Todėl kartais geriau prarasti daiktą negu gyvybę.
  • Bendradarbiaukite su kaimynais. Būtų idealu, jeigu būstą saugotumėte kartu. Namų bendrijų, kurios būstus saugo bendrai, deja, nedaug. Apie saugios kaimynystės grupes plačiau papasakosime ateityje.

Pasvalio PK informacija

Komentuoti su „Facebook “

2 Comments

  1. essecurity.lt essecurity.lt 27 balandžio, 2021

    Dabar vis labiau ant bangos ateina elektroninės apsaugos sistemos, apjungiančios ir elektroniką, ir atvažiuojančius žmones. Tikrai nerealu kiek daug variantų yra savo namų saugumui..

  2. vartu technika vartu technika 19 lapkričio, 2017

    Savo būstą galima ir reikia apsaugoti.Tam yra įvairios signalizacijos sistemos bei įvairūs vartai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.