Press "Enter" to skip to content

Mintys iš susitikimo Kaune

kauneTęsiant kraštiečių bendradarbiavimą š. m. lapkričio 10 d. Kaune gyvenantys joniškėliečiai organizavo susitikimą. Maloniai sutiko ,,priglausti“ Lietuvos kūno kultūros akademijoje dirbantys kraštiečiai, tai daktaras, Senato pirmininkas Aleksas Stanislovaitis, Sporto biomedicinos fakulteto dekanas, doc. Alvydas Kalvėnas, Saulė Sabaitė – socialinių mokslų daktarė. Į susitikimą nepabūgę rudeniško žvarbaus oro bei ilgų ir tamsių vakarų atvyko Joniškėlio miesto seniūnas Steponas Rimkus, Joniškėlio krašto bendruomenių asociacijos prezidentas Juozas Bagdonas. Kartu su jais atvažiavo ir savos gamybos vynus propagavo Algis Lungis, tai nuostabaus skonio ir aromatingi malonūs gėrimai.

Susitikimą  pradėjusi S. Sabaitė pristatė visus susitikime dalyvaujančius ir paprašė Jūratės Stanislovaitienės pademonstruoti filmuką apie Joniškėlį. Tai kruopštus, nuoširdus, mylinčio šį kraštą ir jo žmones darbas. Ji nepatingėjo ir į šį filmą sudėjo visą to krašto grožį, o svarbiausias akcentas tai – M. Čiurlionio pieštas I. Karpio dvaras, tai unikalu, o kartu ir smalsu – kas paskatino šį genijų atvykti į Joniškėlį…

Kaip pridera tų ,,namų šeimininkas“ Aleksas Stanislovaitis supažindino su Kūno kultūros akademijos istoriją, trumpai informavo, jog per visus veiklos metus akademija parengė apie 9000 kūno kultūros mokytojų, įvairių sporto šakų aukštos kvalifikacijos trenerių, kineziterapijos specialistų, turizmo ir sporto vadybininkų ir kt. Lietuvos kūno kultūros akademijoje studijuoja apie 2500 studentų, dirba 193 dėstytojai. Daug žymių mokslininkų, pasaulyje garsių trenerių ir visuomenės veikėjų yra baigę šią akademiją. Nemažai LKKA auklėtinių tapo olimpiniais žaidynių nugalėtojais, pasaulio ir Europos čempionatų čempionais bei prizininkais. Negalima nepaminėti, kaip Aleksas didžiavosi savo atlape įsegtu Joniškėlio miesto ženkleliu, kuris, anot pašnekovo, pabuvojo ir Japonijoje, ir Amerikoje, ir Australijoje, ką čia bekalbėti apie Europos šalis.

Trumpai apie numatomus ir nuveiktus darbus Joniškėlyje apibudino Joniškėlio miesto seniūnas Steponas. Pasigyrė, jog miestas, dėka mūsų kraštiečių paramos, gerokai pagražėjo, o miesto gyventojai didžiuojasi sausomis gatvėmis. Šiam pasisakymui norisi reziumuoti, jog tai dėka bendrų pastangų.

Susitikime labai draugiškai, geranoriškai, o kartu ir reikliai kalbėjo mūsų nenuilstamas visų kilių idėjų žadintojas, jų skeldėjas Mykolas Aleliūnas. Jis pažymėjo, kad Joniškėliečių bendruomenės asociacijos iniciatyvos dėka įvyko susitikimai su Lietuvos susisiekimo ministru E. Masiuliu dėl naujo tilto per Mažupę Joniškėlyje statybos, su Lietuvos švietimo ir mokslo ministru G. Steponavičiumi dėl gimnazijos statuso suteikimo Joniškėlio vidurinei mokyklai. Aptartos realios perspektyvos. Apie tai, kad daromos realios joniškėliečių pastangos įamžinti Igno Karpio atminimą, jo, kaip pažangaus žmogaus ir dvarininko, nuopelnų Joniškėliui įvertinimą. Įkvepiantis ir sektinas 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Signataro, joniškėliečio Eugenijaus Petrovo patriotiškumas, jo didžiulis nuopelnas kartu su Algimantu Garliausku paruošiant ir išleidžiant didelės apimties knygą ,,Joniškėlis“. Kaip visada pašnekovas pabrėžė, jog būtina skatinti žmonių veržlumą, smulkų ir vidutinį verslą, juk užsiimantys verslu žmonės turi būti ypatingai gerbiami, propaguojami. Tai darbo vietos, galimybė užsidirbti sau ir padėti uždirbti kitiems. Jis kaip ir visuose susitikimuose su kraštiečiais siūlo, o kartu ir reikalauja, kad Joniškėlio kraštas būtų įtrauktas į Lietuvos turizmo programas, juk Karpio dvaro rūmų kompleksas ir parkas ypatinga istorinė ir kultūrinė vertybė būtina pasirūpinti šio dvaro viso komplekso ateitimi.

Apie savo kraštą turbūt ilgiausią gali kalbėti, o svarbiausią  su tokia meile ir užsidegimu – tai Eugenijus Petrovas, jis negaili ne tik laiko, bet ir savęs. Jo pilna visur, tai žiūrėk jau bibliotekoj renka medžiagą apie L. Petkevičių, tai jau susirūpinęs  Meškalaukio kiaulidėmis. Į šį žmogų kreipiasi pagalbos, paramos, užtarimo visi kam rūpi Joniškėlis. Būtent apie tai ir kalbėjo mūsų gerbiamas Signataras.

V. Veličkienė padėkojo kauniečiams už šiltą ir malonų susitikimo suorganizavimą, paprašė būti aktyviems ir neabejingiems savo krašto puoselėjimui, pagal galimybes dalyvauti, skleisti idėjas, kad tėviškės rūbas būtų kuo puošnesnis ten gyvenantiems ir patrauklesnis svečiams.

Negaliu ir besurašyti visų pasisakiusių, o jų buvo gan gausu ypač kai paragavom joniškėliečių atvežtų lauktuvių…, o tada ir daina pasklido plačiai ir ilgesingai…Atsisveikinant mūsų kraštietis Eligijus Vyskupaitis, dirbantis Lietuvos veterinarijos akademijos kūno kultūros katedros vedėju, palinkėjo:

,,Linkiu, kad ši diena Jums liktų  šventė, pilna jaunystės ilgesio ugnies

Linkiu aš Jums ilgai ilgai gyventi

Ir mylėti Joniškėlį iš  visos širdies“.

Su pagarba ir meile,

Violeta Veličkienė

Foto: Jono Pugevčiaus


Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.