Press "Enter" to skip to content

ATMINTIS GYVA

Taip pavadinta pilietinė akcija  Sausio 13 dienos įvykiams atminti vyko visose Pasvalio rajono mokyklose, savivaldybėje, seniūnijose. Joniškėlio G. Petkevičaitės – Bitės vidurinės mokyklos Meškalaukio skyriaus mokinukai pirmąją pamoką pradėjo klasėse, apšviestose tik žvakučių šviesa. Jos languose degė Laisvės gynėjų atminimui. Aukštu žemiau, Meškalaukio bibliotekos languose, taip pat plaikstėsi ugnelės – ir biblioteka taip pagerbė žuvusius po sovietinių tankų vikšrais, bebaimius gyvuosius, savo kūnais apgynusius laisvę.

Rimti, susikaupę vaikai klausėsi mokytojų pasakojimų apie laisvę pasirinkusiųjų Lietuvos sūnų ir dukterų ryžtą stovėti ir ginti savo šalies laisvę, rankose spaudžiant ne ginklus, o vėliavas, lūpoms šnabždant maldos žodžius, iš širdies traukiant senolių, tėvų dainuotas, meilę Lietuvai žadinančias, jos didžiavyrius aukštinančias,  jos praeitį ir kentėtas kančias primenančias dainas. Keturiolikos  narsuolių vardai,  tariami mokinukų lūpomis, spengiančioj tyloj pasigirstantis vaiko atodūsis, mažos širdelės, sklidinos susikaupusių jausmų, kuriuos galėjai skaityti tyrose akelėse… Meilę savo šaliai galima išreikšti ir iš visos širdies giedant jos dainų dainą, giesmių giesmę – Vinco Kudirkos dovanotą Lietuvos Himną. O kai sklidini jausmų vaikai pasakojo, ką patys žino apie tų dienų įvykius, jautėsi, kad dar auga mūsų brangiai Lietuvai sūnūs ir dukterys, ginsiantys ją, neabejingi  jos ateičiai.

Iš pamokos klasėse vaikai su mokytojomis Vaida Norvaišiene ir Ilona Volungevičiene sugužėjo į biblioteką. Čia jie susipažino su bibliotekininkės organizuota spaudinių paroda , atspindinčią Sausio įvykius: „Laisvę pasirinkusiųjų Sausis“. Atminties akciją pratęsė internete kartu žiūrimi filmukai vaikams apie skaudžias, bet didvyriškas dienas.

Akcijos Laisvės gynėjams atminti metu patirti įspūdžiai atsiskleidė  vaikučių piešinėliuose, kuriais jie išreiškė savo jausmus, meilę savo šalelei Lietuvai. Jie visi sutilpo bibliotekoje organizuotoje parodoje: „Nemačiau, bet piešiu, ką širdele jaučiu“. Ji bibliotekoje veiks iki vasario vidurio.

Gerai liaudies patarlėje sakoma: „Lenk medį, kol jaunas“. Tikiu, kad nuo mažens pasėta pilietiškumo sėkla vaikučio širdelėje, subujos ir išaugins savo šalį mylintį Žmogų, gerbiantį jos praeitį ir prisidedantį prie geresnės ateities. To ir siekiame kartu su energingomis, savo darbą ir vaikus mylinčiomis mokytojomis: savo renginiais  ugdyti ŽMOGŲ. Tokie ir Meškalaukio bibliotekos prioritetai.

Pasvalio Mariaus Katiliškio VB Meškalaukio VIPT kuratorė, bibliotekininkė Genė Rakauskienė.


Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.