Press "Enter" to skip to content

Neįgaliųjų dienos minėjimas Joniškėlyje

Gruodžio trečią – pasaulis mini Tarptautinę neįgaliųjų žmonių dieną. Tik apie 1983 metus pradėta skleisti informacija apie neįgaliųjų žmonių problemas bei rūpesčius ir suaktyvėjo kova dėl to, kad negalios žmonėms būtų suteiktos vienodos sąlygos įsilieti į visuomenę. 1992 metų pabaigoje Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-iąją Tarptautine neįgaliųjų žmonių diena, kurios metu organizuojami įvairus renginiai. Neįgaliųjų žmonių judėjimas Lietuvoje, ypač suaktyvėjo nepriklausomybės metais.

Šiais metais Pasvalio rajono neįgaliųjų draugija, kartu su Joniškėlio miesto ir apylinkės seniūnijos darbuotojais, nutarė neįgaliųjų dienos paminėjimą surengti Joniškėlyje. Gruodžio septintą – nuo pat ryto, neįgalus žmonės, iš viso rajono rinkosi į Švč. Trejybės bažnyčią Joniškėlio miestelyje išklausyti Šv. Mišių. Šv. Mišių auką, už seniūnijos ir rajono neįgaliuosius aukojo Panevėžio vyskupas Jo Ekscelencija Jonas Kauneckas,o jam patarnavo Joniškėlio klebonas Ričardas Banys.

Susiėjimą Joniškėlio kultūros namų salėje, pradėjo Pasvalio rajono socialines paramos ir sveikatos vyriausioji specialistė Marina Bučinskienė. Kalbėdamas susirinkusiems, Panevėžio vyskupas Jo Ekscelencija Jonas Kauneckas pabrėžė neįgalių žmonių dvasios stiprybę ir mokėjimą nepasiduoti gyvenimo negandoms. Rankdarbių būrelio vadovė padovanojo vyskupui pačių pagamintą angelą – kas labai nudžiugino ganytoją. Susitikime dalyvavo ir kalbėjo Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, aktualiais neįgaliesiems ir visai visuomenei svarbiais klausimais. Neįgaliųjų draugijos pirmininkas Juozas Matulis pasidžiaugė, kad nors ir sunkiais šiais metais, Pasvalio rajono neįgaliųjų draugija nemažino veiklos tempų, per metus surengta per 40 įvairių renginių.

Kultūros namų sienas puošė Pasvalio neįgaliųjų draugijos fotografės Sigutės Letkauskaitės personalinė paroda tema: ,, Spalvotas mano pasaulis” darbai. Šią parodą pristatydamas, meninės fotografijos mėgėjas, mūsų draugijos narys, būrelio vadovas, Vydmantas Bručas akcentavo, kad: neįgalūs žmonės, žvelgdami per fotoobjektyvą, savotiškai mato gamtos ir žmonių grožį, kiekvienoje gyvenimo akimirkoje randa meno perliukų, juos pastebi ir per fotografiją pateikia visų dėmesiui. Kultūros namų direktorė Nijolė Stepulienė, už šią nuostabią parodą apdovanojo autorę raudonų rožių puokšte.

Neseniai susikūręs neįgaliųjų dramos būrelis, šventės dalyviams pristatė pirmąjį savo darbą, sceninį vaizdelį ,,Dovana su kaspinėliu‘‘, tai būrelio vadovės Dianos Aukštuolienės parengtas spektakliukas visuomenei.

Nuotaikingas koncertas tęsė šventę, – koncertavo neįgaliųjų draugijos vokalinis ansamblis, ,,Žalsvasis šaltinis‘‘ – prieš keletą dienų gerai pasirodęs Vilniuje, ,,Vilties paukštė 2010‘‘ nugalėtojų konkurse. Dainininkus ir muzikantus, keitė Joniškėlio krašto Švobiškio kaimo šokėjėliai.

Po meninės programos dalies, rengėjai pakvietė susirinkimo dalyvius pasivaišinti karšta arbata bei kavute. Pakilia nuotaika, susitikę su savo likimo draugais, pasigrožėję foto paroda ir prasmingai paminėję savo dieną, pilni įspūdžių Pasvalio, Joniškėlio ir kitų seniūnijų neįgalieji skirstėsi į namus, geru žodžiu minėdami šventės organizatorius.

Foto V.Grabskio

Vilius GRABSKIS

Pasvalio rajono neįgaliųjų draugijos narys

Fotografė Sigutė Letkauskaitė

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.