Press "Enter" to skip to content

10 „Daktaro Ozo” sveikatos patarimų visiems ateinantiems metams

Daktaras Ozas

Vienas iš 100 įtakingiausių pasaulio žmonių daktaras Mehmetas Ozas amerikiečiams tapo sveiko gyvenimo guru. Penkerius metus buvęs populiariojo „Oprah Winfrey šou” nuolatiniu sveikatos ekspertu, daktaras Ozas turi savo valandinę laidą, kurioje su žiūrovais aptaria sveikatos ir geros savijautos klausimus. Viena laidos prodiuserių – pati garsioji Oprah Winfrey, kuri Ozą tituluoja „savo mylimiausiu daktaru”. Daktarui Ozui nėra tabu temų. Savo šou daktaras aptaria viską – nuo sekso, dietos, mankštos iki įvairių ligų ir jų prevencijos. Nenuostabu, kad vos per kelerius metus jis tapo kultiniu sveikatos patarėju dėl sveiko gyvenimo būdo pamišusioje Amerikoje. JAV žaibiškai išpopuliarėjusią pokalbių laidą apie sveikatą „Daktaras Ozas” („The Dr. Oz Show) šiokiadieniais 18 val. rodo TV1.

Daktaras Ozas savo gerbėjams išplatino dešimt pasižadėjimų šiems metams, kurie naudingi kiekvienam žmogui, norinčiam gyventi sveikai ir ilgai.

1. Ilgiau miegoti. Žinau, dažnai tą kartoju, nors pats ne visuomet laikausi savo patarimo. Kai dienos įtemptos, o laikas spaudžia, lengviausia jo prasimanyti atėmus iš miego, bet pasekmės gali būti labai skaudžios. Miegas – organizmui būtinas procesas, gydantis, atstatantis ir saugantis daugybę sudėtingų sistemų bei gyvybinių organų funkcijų. Neišsimiegant sutrinka hormonų veikla, organizmą griauna pagausėję streso hormonai, dėl kurių auga svoris, kyla uždegimai, didėja kraujospūdis ir net nusilpsta imunitetas. Patys pasirinkite, kada eiti miegoti, bet stenkitės kas naktį išmiegoti po septynias valandas ir ne mažiau.

2. Suliesėti keturiais kilogramais. Atsikratyti antsvorio – ne šiaip sau yra dažniausias naujametinis pasižadėjimas – tas tikrai svarbu. Antsvoris didina infarkto, insulto ir net kai kurių formų vėžio riziką. Bet pradėjus mesti svorį netinkamai, jau po mėnesio galite išeiti iš rikiuotės, todėl siūlau pradėti nuo keturių kilogramų ir laikytis užsibrėžto tikslo. Atsikračius vos keturių antsvorio kilogramų penkiasdešimt procentų sumažėja širdies infarkto rizika. Dar daugiau – kraujospūdis gali sumažėti tiek, kad jums nebereikės vaistų. Taip pat sumažės pavojus susirgti osteoartritu, sumažės kai kurių rūšių vėžio rizika ir net imsite geriau miegoti. Paprasčiausia pradžia – užkandžiavimą priešais televizorių pakeisti mankštele. Jei žiūrėdami televizorių kasdien suvartojate maždaug du šimtus aštuoniasdešimt aštuonias kalorijas, per metus galite priaugti iki dvylikos kilogramų. Pakeitę užkandžiavimą paprasčiausiais mankštos pratimais, tokiais kaip įtūpstai ir atsispaudimai nuo sofos, lavinsite raumenis, deginsite kalorijas ir būsite užsiėmę, todėl mažiau norėsite beverčių užkandžių.

3. Kiekvieną rytą pradėti nuo septynių minučių jogos pratimų. Joga puiki, nes teikia lankstumo ir tvirtumo. Abi savybės svarbios sveikatai. Mums senstant raumenys standėja, tampa pažeidžiami ir silpni. Tempimo pratimai didina lankstumą ir saugo mūsų kūną nuo sužeidimų. Be to, sendami natūraliai prarandame dalį raumenų masės. Jėgos jogos pratimai didina raumenų masę ir palaiko kūną tvirtą. Galiausiai, raumenys sudegina daugiau kalorijų, nei riebaliniai audiniai. Taigi, juo didesnė raumenų masė, juo daugiau kalorijų sudeginate dirbdami kasdienius darbus. Aš iš vakaro prie lovos pasikloju jogos kilimėlį, kad pabudęs kiekvieną rytą – be išimčių – galėčiau padaryti mankštą. Šauniausia, kad pratimai užima tik septynias minutes, tad vos pradėjęs jau ir baigiu, nespėju aptingti. Mankšta – labai svarbi, tad galite pasirinkti jums tinkančius pratimus. Aš per septynias minutes atlieku „Saulės pasveikinimo” pratimų ciklą, kuriuo pradedama kiekviena jogos mankšta. Dar pridedu keletą atsispaudimų, norėdamas sustiprinti viršutinę kūno dalį.

4. Kasdien išgerti multivitaminą. Daugelis iš mūsų su maistu negauname visų reikiamų vitaminų bei mineralų. Norėčiau, kad tą trūkumą kompensuotumėt kasdien išgerdami po multivitaminą. Rinkitės tuos, kuriuose yra šimtas procentų per parą reikalingų dvylika pagrindinių vitaminų bei mineralų, tokių kaip vitaminai A ir E, cinkas. Venkite vitaminų, kurių dozės padidintos. Jums reikia tik šimto procentų. Penki šimtai procentų daugiau naudos neduos. Pusę vitamino išgerkite ryte, per pusryčius, o kitą pusę – per vakarienę, kad kūnas kuo efektyviau įsisavintų medžiagas.

5. Išmokti (arba pasikartoti) atlikti dirbtinį kvėpavimą ir išorinį širdies masažą. Nustatyta, kad trys šimtai dešimt tūkstančių amerikiečių kasmet miršta dėl širdies priepuolių ne ligoninėse ir tik šeši procentai, iš tų, kuriuos priepuolis ištiko ne ligoninėje, lieka gyvi. Nauji tyrimai parodė, kad išgyventų dvylika procentų tokių žmonių, jei praeiviai mokėtų teikti pirmąją pagalbą, kuri išties gelbsti gyvybę.

6. Kasdien skirti laiko draugams ir šeimai. Tyrimai parodė, kad išlaikydami tvirtus socialinius ryšius ir išlikdami protiškai aktyvūs, galime sumažinti senatvinės silpnaprotystės ir net Alzhaimerio ligos riziką. Bendravimas ne tik išlaiko smegenis aktyvias, bet ir sumažina stresą, palaiko emocinę sveikatą. Todėl po vakarienės numatykite pažaisti stalo žaidimą su šeima arba pasivaikščioti su draugu, su kuriuo jau keletą mėnesių nesikalbėjote. Arba paskambinkite draugui (sms žinutės negana). Palaikyti ryšius – darbas, bet galiausiai kūnas ir protas jums padėkos.

7. Mažiau vartoti saldžių gėrimų. Žinovai pritaria, kad gėrimai – didžiausias slaptas kalorijų šaltinis – nuo kaloringų limonadų ir įmantrių alkoholinių kokteilių, maišomų baruose, iki cukraus ir riebalų perkrautų kavos gėrimų – visur vien kalorijos. Dar blogiau, kad gėrimų kalorijos mūsų nepasotina, todėl valgome tiek pat. Šiais metais pasižadėkite negerti kalorijų. Vietoje limonado išbandykite gazuotą vandenį su citrina arba šlakeliu sulčių. Vietoje įmantraus kokteilio užsisakykite paprastesnį gėrimą – degtinės su gazuotu vandeniu arba lengvo alaus. Jei labai norite ko nors įmantresnio, gerkite „Kruvinąją Merę” – su pomidorų sultimis gausite ir vitaminų.

8. Išbandyti ką nors nauja – įtraukti į valgiaraštį juodųjų ryžių. Per visas žinias pranešama, kad žmonės vadina juos naujuoju supermaistu. Juose yra daugiau antioksidanto antocianino, nei mėlynėse, kurios, kaip žinia, saugo nuo širdies ligų ir vėžio. Be to, juoduosiuose ryžiuose mažiau cukraus, daugiau skaidulų ir daugiau vitamino E, nei mėlynėse. Ir dar geriau – jie pigesni.

9. Rūpintis savo liemens apimtimi. Vienas iš geriausių būdų sužinoti, ar turite antsvorio – pasidomėti savo liemens apimtimi. Jūsų liemens apimtis turėtų būti lygi pusei jūsų ūgio. Vadinasi, jeigu jūsų ūgis vienas metras ir šešiasdešimt centimetrų, jūsų liemuo turėtų būti aštuoniasdešimties centimetrų ties bamba. Vidurių riebalai turi didelės įtakos sveikatai, tada jei užsibrėšite tikslą, kad jūsų liemens apimtis taptų lygi pusei ūgio, jūsų laukia sveiki metai.

10. Sužinoti savo penkis skaičius. Ar galima siekti geresnės sveikatos, jei nežinote, kokios būklės esate? Tad norėdami geriau suprasti, kokia jūsų sveikata, sužinokite šiuos svarbius penkis skaičius: savo kraujospūdį, liemens apimtį, svorį, cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujo cukraus kiekį. Didžiąją dalį šių skaičių galite sužinoti savo poliklinikoje. Išlaikydami šiuos penkis skaičius normalius, sumažinsite pavojų susirgti pagrindinėmis chroniškomis ligomis ir padidinsite savo galimybę gyventi sveikai ir ilgai.

Pokalbių laida apie sveikatą „Daktaras Ozas” („The Dr. Oz Show) šiokiadieniais 18 val. per TV1.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.