Press "Enter" to skip to content

Naktis Karpių dvare iš arčiau

Dvarai kaip ir žmonės – gyvi. Jie kaip ir mes išgyvena jaunystę, gyvenimo pilnatvę ir, daugiau ar mažiau, gražų saulėlydį. Tik jei žmogus amžiams išeina nebūtin, dvarai, likimo ir žmonių dėka, laikas nuo laiko prisikelia naujam gyvenimui.

Šiandieną vadinti Joniškėlio dvaro Renesansu gal kiek ir per drąsu. Tačiau, kad pamažu čia sugrįžta gyvenimas – akivaizdu. Vakaronės, koncertai, knygų pristatymai kviečia joniškėliečius bei svečius užsukti į dvarininkų Karpių tėvoniją ir vėl atrasti šį nepaprastą Lietuvos kampelį.

Jau kelintus metus iš eilės Europoje vyksta Muziejų naktys. Tai renginys kurio metu muziejai pristato save nekasdienėje, netradicinėje šviesoje.

Gegužės 14 d. Joniškėlio krašto muziejus kviečia lankytojus į naktį Karpių dvare. Mes nesiekiame lankytojų priblokšti brangiais gyvosios istorijos pasirodymais, ar išskirtinėmis atrakcijomis. Tikslas – padėti žmonėms patiems atrasti vieną gražiausių Lietuvoje Karpių dvaro sodybą ir parką.

Nuo 18 iki 20 val. visus atvykėlius pasitiks Karpių šeimyna. Jie smalsiems lankytojams siūlys parko ir dvaro  žemėlapį kurio pagalba bus galima apkeliauti visą sodybą. Takai ir takeliai kuriais prieš kelis šimtmečius vaikščiojo bajorai ir kunigaikščiai, ves per unikalų parką (iš 300 lietuviškų dvarų parkų Joniškėlio Karpių – 10 vietoje!).  Tarsi pagal komanda „ramiai“išsirikiavusių ąžuolų alėjas keis ratu susikibusios liepos, dirbtinės salos ir terasos gundys savo žaviomis formomis, o aikštelės kvies braidyti po pievas kuriose naktimis šoka dvarininkų dvasios… Nei gidų, nei sausos neįdomios informacijos. Tik Jūs ir pirmapradis parkas bei dvaras.Jei būsite atidūs – jie būtinai atsivers Jums.  Kad kelionė neprailgtų, Karpiai paruošė nedidelių staigmenų. Už pažinimo ryžta bus atlyginta visiems: kažkur netikėta fotografijų paroda ar šlakeliu joniškėlietiško vyno, naginiu raukimo pamoka ar puodeliu arbatos iš tikro „samovaro“. Jaunieji Karpiukai kvies į dvaro balkoną nusifotografuoti, o senasis Karpis bus pasiruošęs atsakyti į visus dominančius klausimus.

Na, o jei nenorite keliauti – tiesiog pasiimkite pledą, termosą arbatos ar kavos, įsikurkite trečią šimtmetį skaičiuojančių medžių paunksnėje ar pievoje priešais dvarą – garantuojame jog tokios iškilos nepamiršite ilgai.

20 val. vidiniame dvaro kiemelyje griaudės rimta muzika. Iš įvairių televizijos projektų pažystamą grupė Thundertale pristatys patriotinio roko akustinę programą „Perkūno sakmės“.

Po koncerto neskubėkite namo. Kviečiame dar akimirką skirti šiam nepakartojamam kampeliui. Įsiklausykit kaip ant senų medžių leidžiasi naktis, įkvėpkit naktinės Mažupės upelio gaivos,  žvilgtelkit į siluetus šmėsčiojančius seno dvaro languose… Pažadame, jog jūs visam gyvenimui pamilsite Joniškėlį…

Renginį organizuoja Pasvalio krašto muziejus. Rėmėjai: Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro filialas Joniškėlio bandymų stotis, UAB INDRITUS, R. Murausko įmonė, Joniškėlio miesto seniūnija.

Paklauskite savęs, kada paskutinį kartą stebėjote saulėlydį iš XVIII amžiaus dvaro  balkono…

 

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. Kadi Kadi 11 gegužės, 2011

    Ajaaatau kaip „užkabliavo” paskutinis sakinys …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.