Press "Enter" to skip to content

„Iš praeiteis tavo sūnūs…”: Baltijos kelią“ prisiminus

Tęsiama edukacinė programa „Iš praeities tavo sūnūs…“. “Baltijos kelią“ prisiminus

Panevėžio regiono radijo stotis „Pulsas“ tęsia inovatyvią pilietiškumą ir tautiškumą ugdančią edukacinę programą „Iš praeities tavo sūnūs…”.Programa skirta mokyklų ir gimnazijų mokiniaims nuo 7 iki 18 metų.

Praęjusią savaitę radijo laidoje buvo prisimintas „Baltijos kelias“. Laidoje – susitikime dalyvavo 1990 m. Kovo 11-osios Akto signataras, Panevėžio miesto tarybos narys Julius Beinortas, Panevėžio kraštotyros muziejaus mokslinė bendradarbė Elena Markuckytė – Vyšniauskienė, laidos vedėjas istorijos mokytojas – ekspertas Juozas Brazauskas.

Laidoje prisimintos „Baltijos kelio“ – gyvosios žmonių grandinės nusidriekusios per Lietuvą, Latviją ir Estiją metinės bei jo reikšmė Lietuvos keliui į Nepriklausomybę. „Baltijos kelias“ – iki šiol pasaulyje analogų neturintis reiškinys. 650 km. ilgio rankomis susikibusių žmonių grandinė nuvingiavo nuo Talino iki Vilniaus. Kelyje stovėjo apie 2,5 mln. žmonių. Iš jų 1 mln. lietuvių.

„Baltijos kelią“ prisimenu, kaip didelį organizacinį darbą. Nes mums Sąjūdžio aktyvistams buvo suformuota užduotis jį suorganizuoti ir prižiūrėti, kad jis praeitų saugiai ir sklandžiai“, -sakė J.Beinortas – Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai susikibdami rankomis sudarė gyvą grandinę per Baltijos valstybes, taip simboliškai atskirdami Baltijos valstybes nuo Sovietų Sąjungos, išreikšdami norą būti laisvais. Tragiškus Molotovo-Ribentropo pakto įvykius atspindėjo vidinis žmonių susitelkimas ir ryžtas. Visame kelyje plevėsavo juodi gedulo kaspinai, degė žvakutės, primindamos apie aukas ir didelių netekčių skausmą“.

Įvertinus Baltijos kelio reikšmę Baltijos tautų istorijai ir įtaką pasaulio visuomenės raidai, šią unikalią akciją liudijantys dokumentai, pavadinti „Baltijos kelias: žmonių grandinė, sujungusi tris valstybes laisvės vardan“, Jungtinių tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) dokumentinio paveldo apsaugos ir sklaidos programos „Pasaulio atmintis“ Tarptautinio patariamojo komiteto 2009 m. liepos 29–31 d. sesijoje Barbadoso mieste Bridžtaune buvo įtraukti į tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis“.

Žurnalistas Audrius Rudys

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.