Press "Enter" to skip to content

Mokiniai moderniais būdais domėsis savo krašto praeitimi

Tęsiama Radijo stoties „Pulsas” vykdoma edukacinė programa „Iš praeities tavo sūnūs…”

Keturiose programoje dalyvaujančiose teritorinėse bendruomenėse sudarytos 5 tikslinės grupės (sudarymo principai – amžius ir savanoriškumas) po 10 mokinių. Visos grupės renka istorinę medžiagą. Biržų „Saulės” gimnazija ir pasienyje gyvenantys latviai apie Biržų pilį, Panevėžio rajono Piniavos bendruomenė ir joje esantis darželis-mokykla apie Piniavos bendruomenės tradicijas, švenčiant šv. Kalėdas, Panevėžio miesto Rožyno bendruomenė ir joje gyvenantys mokiniai – folklorą ir aprašymus apie papročius šiaurinėje Panevėžio miesto dalyje, Pasvalio rajono Joniškėlio bendruomenė ir joje esanti Joniškėlio gimnazija apie Joniškėlio dvarą.

Pagal amžių sudarytos mokinių grupės pristatė savo surinktos medžiagos apžvalgą ir idėją radijo spektakliui. Šio etapo svarbiausias renginys – informacinė konferencija, kurios dalyviai – teritorinėse bendruomenėse esančių mokyklų mokiniai ir pedagogai, konsultuojami UAB „Radijo pulsas” konsultantų: istoriko, dramos specialisto, radijo režisieriaus ir žurnalisto, renginių scenaristo ir organizatoriaus apibendrina įvykdytas projekto veiklas.

Projekto organizatorių teigimu, programos įgyvendinimo metu ugdomi pažintiniai gebėjimai. Gebėti suvokti, kas yra pilietinė visuomenė ir kaip ji funkcionuoja, gebėti suvokti žmogaus ir piliečio laisvių, teisių ir pareigų reikšmę gyvenant demokratinėje visuomenėje, suvokti, kas yra demokratinė valstybė, gerbti demokratines vertybės ir principus ir t.t. yra šio projekto siekiamybės, kurių siekti galime, pirmiausia, pažindami savo aplinkinius ir bendruomenę, kurioje gyvename. Tokiu būdu taip pat ugdomi ir praktiniai gebėjimai – ginti savo orumą, įsitikinimus ir teises, kai jos pažeidžiamos, gebėti susirasti pilietiniam gyvenimui reikalingą informaciją, žinoti, kur, kada ir kaip kreiptis į reikalingą valdžios instituciją, pasitikėti socialinėmis ir politinėmis institucijomis, dalyvauti priimant sprendimus bendruomenėje, gebėti pareikšti argumentuotą nuomonę raštu arba žodžiu socialinio-politinio gyvenimo klausimais ir kt.

Programos dalyviai ir ateityje norėtų dalyvauti panašiose istorinėse programose ir projektuose, nes, kaip giedama mūsų himne, „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia”.

 

Žurnalistas Audrius Rudys

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.