Press "Enter" to skip to content

Gandro sutiktuvių šventė Narteikiuose

Pavasaris…Mintyse kiekvienas esame pasižadėję, kad kai sulauksime pavasario, būsime dėmesingesni gėlei ir medžiui, čiulbančiam paukščiui ir vienas kitam.
Jau seno žmonės manydavo, kad šilumą ant savo sparnų į gimtinę parneša paukščiai. Net ir tradicinio kalendoriaus pavasario mėnesiai vadinami kai kurių paukščių vardais.
Kovo 25-ąją prasideda šiltasis metų pusmetis. Apytikriai šią dieną į Lietuvą parskrenda gandrai, o jų sugrįžimas iš tolimosios Afrikos tokia didelė šventė, kad net paukščiai tądien lizdų nesuka. Gandras tarsi išvaiko paskutinius žiemos ledus.
Narteikių darželio- mokyklos „Linelis“ mokytojos ir mokiniai laukdami sugrįžtančių pavasario šauklių organizavo projektą „Pavasaris ant paukščio sparnų“. Visą savaitę mokiniai rinko informaciją apie iš šiltųjų kraštų sugrįžtančius paukščius, juos piešė, lipdė, žiūrėjo ir aptarė įvairias pateiktis apie juos, mokėsi kurti aprašymus.
Visus savo nuveiktus darbus ir idėjas panorome įprasminti surengdami Gandrinių šventę- viktoriną. Nusprendėme, kad būtų daug linksmiau ir įdomiau, jei pasikviestume svečių iš kitų mokyklų.
Labai smagu, kad į Narteikius„atskrido“ mažieji „Kriklinių vieversėliai“ bei jų mokytojos Stanislava ir Odeta. Šventę pradėjo šeimininkai- Narteikių „gandrai“ ir simpatiškos „varlytės“. Po jų prisistatė „Kriklinių vieversėliai“. Programėlėje persipynė smagios dainelės, šmaikštūs gandro paerzinimai, senolių pamokymai ir prietarai. Išgirdome pačių įvairiausių vieversio pamėgdžiojimų, liaudiškų pamokymų. Žiūrėdami Lietuvos liaudies kultūros centro ekspedicijose filmuotą medžiagą, susipažinome su labai senu lietuvių papročiu-gandrinėjimu ir sužinojome, kas yra gandro lauktuvės.
Po prisistatymų abi komandos savo jėgas išbandė atpažindami paukščius, spręsdami kryžiažodžius apie paukščius-simbolius, sudarinėdami patarles, aiškindamiesi kaip vadinasi paukščių skleidžiami garsai. Juk tikrai įdomu, kas suokia, kas kleketuoja, kas čirena, o kas švilpia, ar kas klykia.
Kad dalyviai ir žiūrovai ne tik žinių įgytų, bet ir emocijų patirtų, buvo organizuojamos „Gandriukų“ ir „Vieversėlių“ lenktynės: kas greitesnis bėgdamas su „gandro batais“, kas daugiau kiaušinių į svetimą lizdą pridės, ar kas savo mažyliams greičiau „kirminėlių“(saldainių) pririnks.
Viso renginio metu žaidybine forma mokiniai iš arčiau susipažino su Lietuvos nacionaliniu paukščiu – gandru, artojų linksmintoju- vieversiu, su kitų paukščių globa ir priežiūra, prisiminė gražius ir prasmingus mūsų senolių, patyrusių žemdirbių, tradicijas ir papročius.
Šventės pabaigoje visų dalyvių ir žiūrovų laukė malonus siurprizas-gandrinėjimas mokyklos sode.
Suradę gandro vaišių, susipažinę su naujais draugais, lauksime šiltesnių dienų ir galvosime apie kitus naujus susitikimus.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.