Press "Enter" to skip to content

Kraštiečio aistra – inkilai paukščiams

Kauno baikeris, kažkada Pamažupiuose gimę ir augęs Jonas Pugevičius, kol dar per šalta apžergti motociklą, vakarus leidžia kaldamas inkilus. Šį pavasarį jis jau iškėlė virš trisdešimties įvairaus dydžio savo gamybos inkilų. Vienuolika savo rankomis pagamintų inkilų J.Pugevičius iškėlė Pakaunėje, likusiuos – Pamažupiuose, miške šalia senosios girininkijos. Šio gražaus poelgio data taip pat ne atsitiktinę – kovo 10-oji – 40 paukščių diena.
37 metų J. Pugevičius kiekvieną žiemą pagamina po keliolika inkilų. Ne išimtis ir šie metai. Juos, atėjus pavasariui, vyras pakabina Garliavoje prie savo namų, Pakaunės miškuose ir, be abejo, savo gimtinėje – Pamažupiuose.
Pasikonsultavęs su ornitologais vyriškis pagamino inkilus skirtus ne tiktai varnėnams, bet ir kitiems sparnuočiams.
Naujausius du inkilus Jonas pagamino vakar kartu su pas jį į svečius užsukusiais baikeriais ukrainiečiais. Jie iš Suomijos per Lietuvą keliauja namo. „Kad neleistume tuščiai laiko, nusprendėme pagaminti du tarptautinius inkilus”, – pasidžiaugė kaunietis. Vienas jų kabos medyje prie J. Pugevičiaus namų, kitas – Kijeve esančiame ukrainiečių baikerių „God’s Square MC Clubhouse” kieme.

Meilę gamtai ir paukščiams J. Pugevičiui įskiepijo tėvas –šviesios atminties Joniškėlio girininkas, tremtinys Adolfas Pugevičius. Vaikystėje mokykloje Jonas kartu su bendraklasiais per darbų pamokas pagamindavo po keliolika inkilų, kuriuos artėjant pavasariui pakabindavo tėvo prižiūrimuose miškuose. Už kiekvieno inkilo pagaminimą A. Pugevičius mokiniams sumokėdavo po vieną rublį.
Jonas apgailestauja, kad paskutiniais metais daug jo vaikystės sodybą supusio miško buvo beatodairiškai iškirsta. Visgi vyras tikisi, kad jo ir kitų gerų žmonių dėka paukščiai pavasarį turės kur sugrįžti.

Komentuoti su „Facebook “

2 Comments

  1. […] Pasaulinės aplinkos dienos minėjimo metu taip pat buvo pagerbti pilietinių aplinkosauginių akcijų iniciatoriai, aktyvūs gamtosaugininkai, ekologiško gyvenimo būdo propaguotojai. Apdovanojimai buvo įteikti  ir mūsų kraštiečiui Jonui Pugevičiui už rūpinimąsi sparnuočiais ir įvairių originalių inkilų retiems paukščiams gamybą. […]

  2. iš Stipinų iš Stipinų 16 kovo, 2012

    „Не кривя душой“ sakau: šaunuolis Jonas! Super!! Nesitikėjau šitokių darbų iš jo! Ot, kad taip visi lietuvaičiai nuo 9 iki 99 metų padirbėtų – gyventume ne kranksinčių seimūnų apsupty, o tikrame čiulbuonėlių rojuje!
    Rašau TIK p. Jonui: miliJONĄ kartų geriau inkilus kalti, nei su b a s a n o š k ė m į ugnim spjaudančią Etną „kopti“… Čia – tikim ir žavimės, o ten – Sicilijoje – „весь пар на гудок“…
    Beje, irgi Girelėje inkilą prie alksnio prikaliau. Lepšynėje – kitą. Kadangi niekas iš God’s Square MC Clubhouse man nepadėjo, tai po darbo įkaliau kieliką Cascina Abbona Ruja Nebbiolo d’Alba! Solo!
    P. S. Kita kalba rašau tyčia: jei vieni kur reikia ar nereikia įpainioja angliškus žodžius, tai kodėl kitiems, tskant, negalima, tarkim, rusiškų?..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.