Press "Enter" to skip to content

„FizasBioChemis“ vėl pakvietė

Balandžio 5 dieną linksmas žmogeliukas FizasBioChemis, švenčiantis ketvirtąjį gimtadienį, į Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnaziją  vėl sukvietė besidominčius gamtos mokslais į tradicinį konkursą, kurį jau ketvirtus metus organizuoja mokytojos Rita Karpavičienė, Jolanta Snicorienė, Vida Šleivytė. Šiais metais susirinko mokinių iš 15 mokyklų: Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos, Vaškų vidurinės mokyklos, Pumpėnų vidurinės mokyklos, Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos, Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos, Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos Ustukių skyriaus, Pajiešmenių pagrindinės mokyklos, Joniškio Žagarės gimnazijos, Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos, Joniškio žemės ūkio mokyklos, Kupiškio Povilo  Matulionio progimnazijos, Panevėžio „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos, Joniškio Mato Slančiausko progimnazijos, Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos.

Konkurso iniciatorė mokytoja Rita Karpavičienė  sveikindama žiemiško oro nepabūgusius svečius pasidžiaugė, kad  į konkursą atyko apie 90 mokinių ir juos atlydėjo 16 mokytojų. Konkursas, anot mokytojos, reikalauja ne tik teorinių žinių, bet ir įvairių kompetencijų, bet iššūkių nereikia bijoti, nes „kuo didesni vėjai, tuo medžiai stipresni“. Direktoriaus pavaduotoja Vanda Mockūnienė priminė, kad gamtoje nuolat vyksta daugybė įdomių reiškinių, taigi erdvės jos tyrinėtojams yra, ką gali žinoti, gal ir šioje salėje sėdi būsimieji mokslininkai. Į svečius pasveikinti konkurso dalyvių atvyko ir Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas. Vedėjas prisipažino, kad šis konkursas jam, kaip biologui, labai „prie dūšios“, be to, tiek matematika, tiek gamtos mokslai tampa prioritetinėmis sritimis, nes be jų pasaulis darosi nekonkurencingas. „Tikiuosi, kad ir daugelis iš jūsų taps puikiais specialistais“, – gražių ateities perspektyvų moksleiviams linkėjo vedėjas.

Šis konkursas nebūtų galėjęs įvykti be rėmėjų. Mokytoja Rita Karpavičienė padėkojo už paramą UAB „Greičio jėga“, AB „Pasvalio žemtiekimas“, Dariui Rimkevičiui, Dianai ir Dariui Maceliams, Sigutei Kvedarauskienei, Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriui, ŽŪK „Pieno lašas“.

Mokinių komandos (jų buvo trijų amžiaus grupių: 7-8 kl., 9-10 kl., 11-12 kl.) išsiskirstė į kabinetus atlikti užduočių. Jas rengė gimnazijos mokytojos, o dalį biologijos užduočių parengė VU studentai I.Bagužytė, M.Mikutėnaitė, E. Abelkis. Ačiū jiems! Ar sunkios užduotys? Įspūdžiais pasidalino IIIa klasės gimnazistė Evelina Plačiukaitė: „Iš visų fizikos uždavinių sunkiausias man buvo apie kiaušinio virimą popieriniame puodelyje, nes žinai, kad tai padaryti įmanoma, tačiau sunkiausia prisiminti, kaip tai padaryti. Po to išskubėjome į „biologijos pamoką“, kur teko įveikti užduotis, susijusias su DNR, jas atliekant ir kilo daugiausia ginčų.  Tada keliavome į „chemiją“, kur skubėjome ir daug braukėme. “

Po to dar laukė kūrybinė užduotis. Ją atlikti teko susibūrus į mišrias komandas iš įvairių mokyklų. Taigi dalyviams reikėjo ne tik teorinių žinių ir kūrybinių gebėjimų, bet ir bendravimo įgūdžių. Kūrybinė užduotis visoms komandoms buvo ta pati: „Jūs patekote į negyvenamą salą. Kaip fizikos, chemijos ir biologijos žinios padėjo jums išgyventi?“ 4 grupės piešė, klijavo ir komentavo plakatus, o kitos turėjo rinktis bet kokias meninės raiškos formas. Iš tiesų smagu buvo klausytis pristatymų. Pasirodo, tos negyvenamos salos gana svetingos, tik ir laukiančios nelaimingų atklydėlių: saulė, palmės, pilna visokių valgomų „padariukų“, kuriuos galima susigauti ir išsikepti. O į salas patekusių moksliukų akinių stiklai ( akys tikrai genda nuo mokslų, negi nuo kompiuterių ekranų) puikiai pasitarnauja ugniai įkurti, o į vandenį pridėjus vaisių, žolelių ir surauginus galima pasigaminti drąsos suteikiančio gėralo, nuo kurio ir Somalio piratai nebaisūs. Gerai apieškojus salą ir urvinių žmonių galima rasti, šie už blizgučius žvejoti pamokys. Taigi išradingi dalyviai pasakojo, dainavo, deklamavo, piešė. Evelinos nuomone, smagiausia buvo klausyti rašinio „Kaip joniškėliečiams, patekus į negyvenamą salą,  padėtų gamtos mokslų žinios“.

Kol mokiniai dirbo, netinginiavo ir mokytojai. Biologijos mokytoja metodininkė Rita Karpavičienė vedė seminarą tema „Sėkminga pamoka – svajonė ar kasdienybė“. Temą galima pavadinti amžinuoju hamletiškuoju pedagoginiu klausimu, tačiau mokytojos atlikta mokinių apklausa rodo, kad mokiniams visiškai aišku, ko jie nori iš pamokos: ,,Gera pamoka yra tada, kai nuo pradžios įdomu. Gera pamoka ta, kurią supranti. Gera pamoka, kai informacija pateikiama kitaip, kai pamokos pradžioje prisimename, ką kalbėjome.“ Mokytoja, remdamasi savo bei kolegių Jolantos Snicorienės, Elidos Cibulskienės, Lilijanos Ališauskienės, Danguolės Venckuvienės ir Audronės Banienės patirtimi, pateikė įdomių motyvacijos, netradicinių užduočių, įsivertinimo pavyzdžių.

Direktoriaus pavaduotoja Vanda Mockūnienė svečiams pristatė projekto ,,T klasė“, kuriame dalyvauja gimnazija, veiklas. Šis projektas padeda mokyklai stiprinti ryšius su tėvais. Direktoriaus pavaduotoja Raimonda Vasiliauskienė supažindino su gimnazijos patirtimi ugdant mokinius netradicinėse aplinkose.

Be abejo, visi laukė konkurso rezultatų. Pagrindinis prizas – Bitutė (jo autorė dailės mokytoja Laisvutė Razmienė). Taigi Bitutės atiteko Kupiškio Povilo  Matulionio progimnazijos pirmajai 7-8 kl. komandai, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos  9-10 kl. komandai ir Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos 11-12 klasių komandai. Pirmąsias vietas užėmė Joniškio Mato Slančiausko progimnazijos 7-8 kl. komanda, Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos  antroji  9-10 kl. komanda, Pasvalio P. Vileišio gimnazijos  11-12 kl. komanda. Antrieji 7-8 klasių grupėje Kupiškio Povilo  Matulionio progimnazijos moksleiviai, 9-10 klasių – pirmoji joniškėliečių komanda, 11-12 klasių – Žagarės gimnazistai. Trečiosios vietos atiteko Pasvalio Lėvens ,,Kalniečių“ komandos septintokams-aštuntokams, Žagarės gimnazijos devintokams- dešimtokams ir  vyresniųjų grupėje Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleiviams.

Dėkodama dalyviams mokytoja Rita Karpavičienė užsiminė, kad kasmet vis sunkiau dėl lėšų stokos  moksleiviams atvykti į konkursą. Taigi ar ,,FizasBioChemis“ kitais metais sukvies svečius? Kalbintieji gimnazistai neabejoja tokio renginio prasmingumu. IIIb klasės mokinys Tomas Masilionis: ,,Manau, šis renginys iš tiesų šaunus. Dalyvauju jame nuo pat pirmojo konkurso ir nė karto neteko nusivilti. Labiausiai ,,FizasBioChemis“ žavi tuo, kad užduotys yra žemiškos ir įdomios.“  Abiturientė Jūratė Mosteikaitė: ,,Įspūdžiai iš renginio ,,FizasBioChemis“ išties yra labai geri.Labai džiugu, kad Joniškėlio gimnazija rengia kasmetinį konkursą, kuriame dalyvauja ne tik Pasvalio rajono mokyklos, bet ir mokyklos bei gimnazijos iš kitų apskričių. Grupinis darbas suteikia daugiau žinių ir drąsos atliekant pateiktas užduotis. Kūrybinės užduotys padeda užmegzti naujas pažintis. Šis konkursas yra naujovė kasdieniniame mokyklos gyvenime.“ Smagu net ir tiems moksleiviams, kurių pareigos – priimti svečius. Pakalbinta IIIb klasės gimnazistė Enrika Budrytė džiaugėsi: ,,Šiais metais renginys buvo tikrai įdomus, man pirmą kartą teko su bendraklase užimti ,,gido“ pareigas ir parodyti atvykusiems iš kitų mokyklų svečiams, kur yra kabinetai, kuriuose jie turės atlikti užduotis. Labai smagu buvo pagelbėti 11-12 klasių mokiniams atlikti kūrybinę užduotį, turėjau galimybę daugiau pabendrauti ir susipažinti su linksmais bei kūrybingais bendraamžiais.“ Gimnazistė Evelina net neabejoja, kad konkursas įvyks: ,,Mano, kaip dalyvės, nuomone, tokie konkursai yra puiki proga smagiai praleisti laiką ir susipažinti su kitų mokyklų mokiniais. Taigi laukiu ,,FizoBioChemio“ ir kitąmet!“

 

Laima Vaitkevičienė

Foto: A. Jonušausko

Daugiau foto rasite čia.

fizas-bio-chemis-2013-04-05 102 fizas-bio-chemis-2013-04-05 103 fizas-bio-chemis-2013-04-05 110 fizas-bio-chemis-2013-04-05 116 fizas-bio-chemis-2013-04-05 117 fizas-bio-chemis-2013-04-05 118 fizas-bio-chemis-2013-04-05 120 fizas-bio-chemis-2013-04-05 125 fizas-bio-chemis-2013-04-05 137 fizas-bio-chemis-2013-04-05 144 fizas-bio-chemis-2013-04-05 148 fizas-bio-chemis-2013-04-05 178 fizas-bio-chemis-2013-04-05 200 fizas-bio-chemis-2013-04-05 211 fizas-bio-chemis-2013-04-05 261 fizas-bio-chemis-2013-04-05 282 fizas-bio-chemis-2013-04-05 292 fizas-bio-chemis-2013-04-05 349 fizas-bio-chemis-2013-04-05 351

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.