Press "Enter" to skip to content

Grįžus iš pasaulio Kiokushin karatė čempionato

Nedažnas įvykis Lietuvoje – pasaulio čempionatas. Nemažai ir mūsų rajone yra besidominčių sportu ir sportuojančių. Džiaugiamės skaitydami rajoniniame laikraštyje apie sportuojančių laimėjimus. Stebimės jų ryžtu, ištverme ir pasiekimais, džiaugiamės trenerių darbu.

Tarp daugybės savigynos stilių, taip pat ir bokso, kikbokso, dziudo, sambo, džiudžitsų, aikido ir kitų, gana reikšminga vieta tenka karatė. Kaip ir daugelis sporto šakų, karatė turi įvairių stilių (kyokushin, šotokan, fudokan, šidokan ir kt.).  Kyokushin karatė Lietuvoje yra viena populiariausių sporto šakų, garsėjanti ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Pasaulio karatė organizacija (World Karate Organization, WKO) kas ketveri metai rengia Pasaulio karatė čempionatą vyrų ir moterų svorio kategorijose pagal karatė kyokushin pilno kontakto taisykles. Šių metų  Pasaulio karatė čempionatą- World Karate 2013 organizavo Lietuvos kyokushin karate federacija, renginiai vyko 8 dienas. Į čempionatą atvyko 144 sportininkai, 250 teisėjų ir trenerių.

Tai, kad turėjome galimybę  balandžio 14 dieną nuvykti į Vilniuje „Siemens“ arenoje vyksiantį Pasaulio kyokushin karatė čempionatą 2013, esame dėkingi savo treneriui Gintarui Kazilioniui. Prieš keletą mėnesių treniruočių metu jau pradėjome kalbėti apie būsiantį renginį.  Turėdami rankose bilietus, jau buvome garantuoti, kad tikrai pamatysime stipriausius šios sporto rūšies atstovus.

Iš ryto į areną po truputį rinkosi žiūrovai, bet įpusėjus dienai arena buvo pilnut pilnutėlė. Po sportininkų ir teisėjų pristatymo buvo paaiškintos taisyklės, kurias praktiškai parodė (pademonstravo) lietuvių meistrai. Kyokushin karatė yra pilno kontakto stilius. Varžybų metu draudžiami smūgiai rankomis į galvą, veidą, kaklą, nugaros ir stuburo dalį. Kojomis draudžiama smūgiuoti į sąnarius, tarpukojį. Draudžiami stumdymaisi, sugriebimai, mėtymai.  Kiekvienas sportininkas užlipęs ant tatamio pasisveikina (OSU!) su teisėjais ir varžovu (tai ir pagarbos ženklas).

Prasidėjus kovoms gerbėjai įdėmiai stebėjo kovas, emocingai reagavo šūksniais ir plojimais. Ypač buvo laukiamos lietuvių kovos ir tik paminėjus Lietuvos rinktinės sportininko pavardę visa salė atgydavo ir tarsi kartu energingai kovodavo drauge su kovotoju. Ypač įdomu buvo stebėti pasaulio čempionės Margaritos Čiuplytės kovas sunkaus svorio (virš 65 kg) kategorijoje, ji apgynė savo titulą– laimėjo auksą! Įspūdingos per dieną Orest Proc 5 kovos, jis ir tapo nugalėtoju vidutinio svorio kategorijoje. Sunkaus svorio kategorijoje (virš 80 kg) sidabrą iškovojo Lukas Kubilius. Paskutinė – penktoji kova sportininkui buvo ypač sunki, nes finale susitiko su Bulgarijos sportininku, pasaulio čempionu Valerijumi Dimitrovu. Nors arenoje sėdėjo apie 10 000 žiūrovų, stambių vyrų smūgiai girdėjosi nuo tatamio.  Aukštaūgei sportininkei Dianai Balsytei kovoti teko su žemesnio ūgio sportininkėmis, ji iškovojo bronzą.  Stebėdamas čempionatą tiesiogiai, stebiesi sportininkų pasiruošimu, jų ištverme, jėga ir psichologiniu pasiruošimu. Atrodo, kad neįmanoma būtų atlaikyti tiek smūgių ir energingai kovoti ( iki 9 min.), bet sportininkų stiprūs kūnai ir pasiruošimas tikrai stebina.

Karatė – viena iš populiariausių sporto šakų Lietuvoje. Pagal masiškumą karatė Lietuvoje patenka tarp 5 masiškiausių sporto šakų.

Žmonės nevienodai supranta, kas yra karatė. Vieni žiūri į karatė kaip į savigynos būdą, kiti mano, kad galima patobulinti savo fizinę būklę ir koordinaciją, dar kiti vertina kaip  sporto šaką, kurią kultivuojant galima sumažinti kasdieninę įtampą ir agresiją. Kai kas karate laiko priemone, padedančia ugdyti ištvermingumą ir pasiaukojimą, o kiti žiūri kaip į filosofiją, gyvenimo kelią…

Pradėti sportuoti, keistis gali ir tu. Treniruotės vyksta Joniškėlio G. Petkevičaitės-Bitės gimnazijos sporto salėje antradieniais ir penktadieniais nuo 15 val. ir Pasvalio kultūros centro diskotekų salėje antradieniais ir penktadieniais nuo 18 val. Kviečiame sportuoti ir būti ištvermingiems.

Čempionato žiūrovai Vaida, Rytis ir treneris Gintaras

Naujas vaizdas
Viduryje trenerio asistentas Gintaras Kazilionis, antras iš kairės klubo „Samuraj” vadovas Regimantas Strumskys ir klubo nariai

DSCF4302 DSCF4304

 

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.