Press "Enter" to skip to content

Joniškėlio krašto žmonės kviečiami dalyvauti apklausoje

Šios savaitės trečiadienį posėdžiavusi Savivaldybės taryba patvirtino Joniškėlio miesto ir Joniškėlio apylinkių seniūnijų gyventojų apklausos tvarką. Abiejų seniūnijų žmonėms bus pateiktas vienas toks pat klausimas: „Ar pritariate Pasvalio rajono savivaldybės administracijos Joniškėlio miesto ir Joniškėlio apylinkių seniūnijų sujungimui?“

Apie tai, kodėl prireikė tokios apklausos ir kokie gali būti tolesni sprendimai, kalbamės su rajono meru Gintautu Gegužinsku bei mero pavaduotoju Povilu Balčiūnu.

– Idėja sujungti abi seniūnijas, kurių administracijos dirba viename pastate, po tuo pačiu stogu, sklandė jau ne vienerius metus. – teigė meras. – Dabar į užtarnautą poilsį išėjo ilgametis Joniškėlio apylinkių seniūnas Gintautas Povilionis ir daug metų Joniškėlio miesto seniūno pavaduotoja dirbusi Birutė Stapulionienė. Taigi, jei būtų sujungtos seniūnijos ir liktų vienas seniūnas bei vienas jo pavaduotojas, dviejų žmonių nebereikėtų iš pareigų atleisti pagal etatų mažinimą. Joniškėlyje bei jo apylinkių kaimuose, kaip ir visame rajone, gerokai sumažėjo gyventojų. Dabar abiejose seniūnijose gyvena 4190 žmonių – panašiai kaip ir Vaškų ar Pasvalio apylinkių seniūnijose. Abiejų seniūnijų bendras plotas – per 19 tūkst. hektarų, o, tarkim, Vaškų seniūnijos – per 18 tūkst., Pumpėnų – per 17 tūkst., Saločių – per 16 tūkst. hektarų. Joniškėlio apylinkių seniūnijos teritorijoje yra 47 kaimai – kiek mažiau jų turi tik Daujėnų, Namišių ir Pušaloto seniūnijos. Pernai abi – Joniškėlio miesto ir apylinkių – seniūnijos išdavė 863 įvairias pažymas, o Pumpėnų seniūnija – 1258, Saločių – 543. Taigi, Joniškėlio miesto ir apylinkių seniūnijas sujungus į vieną, darbo krūvis joje būtų panašiai toks pat, koks yra didesnėse mūsų rajono seniūnijose.

– Kokius matote seniūnijų sujungimo privalumus ir kokius galima prognozuoti trūkumus?

– Pirmiausia, seniūnija turėtų aiškų valdymą. Dabar yra tokių kuriozų, kai vienos, tarkim, Linkuvos gatvės, kuri lyg ir priklauso Joniškėlio miestui, pusė gyventojų priskirti apylinkių seniūnijai. Joniškėlio dvaras patenka į apylinkių seniūnijos teritoriją, nors jo tvarkymu daugiau rūpinasi miesto seniūnija. Būtina akcentuoti, jog sujungus seniūnijas gyventojams persiregistruoti ar savo adreso keisti nereikės. Juk suteikiant adresą svarbiausia yra gatvė ir miestas arba kaimas ir rajonas. Abiejose seniūnijose esančios bendruomenės ir dabar turi daug bendros veiklos bei planų, jos yra susivienijusios į aktyvią Joniškėlio krašto bendruomenių asociaciją. Sujungus seniūnijas, kai nebereikės dviejų seniūnų, jų pavaduotojų, dviejų buhalterijų, per metus būtų sutaupyta apie 100 tūkst. litų. Mūsų įsitikinimu, šie pinigai turi likti Joniškėlio krašto gyventojų poreikiams. Efektyviau būtų panaudojama ir abiejų seniūnijų turima technika, įranga, transportas, sumažėtų jo eksploatacijos išlaidos. Juk būna, kad, tarkim, į pasitarimą Pasvalyje abu seniūnai ar kiti seniūnijų darbuotojai važiuoja atskiromis mašinomis, nes kiekvienas turi dar ir kitų skirtingų reikalų. Neigiamų seniūnijų sujungimo pasekmių neįžvelgiame. Nebent kas nors imtų piktavališkai klaidinti šių seniūnijų žmones, kurstyti jų priešiškumą, – teigė „Darbo“ pašnekovai.

Jie pripažino, jog labai daug kas priklausytų nuo žmogaus, kuris vadovautų Joniškėlio seniūnijai – būtent taip ketinama pavadinti jungtinę Joniškėlio miesto ir apylinkių seniūniją. Todėl reikėtų ieškoti tokio vadovo, kurio širdyje vienodai vietos užimtų ir Joniškėlio miestas ir visi jo apylinkių kaimai.

Rajono meras Gintautas Gegužinskas minėjo, jog jau teko girdėti susirūpinusių joniškėliečių klausimų: ar po seniūnijų sujungimo ir Joniškėlio seniūnijos įkūrimo Joniškėlis nepraras miesto statuso.

– Miesto statusas gyvenamosioms vietovėms suteikiamas ne Savivaldybės, o šalies Vyriausybės sprendimu, tad seniūnijų sujungimas absoliučiai jokios įtakos šiam statusui neturės, – patikino Savivaldybės vadovas. – Priešingai, Joniškėliui tapus didesnės seniūnijos centru, kitaip tariant, miestu su savo apylinkėmis, jo reikšmė dar labiau padidės. Juk daugelis vyresnių žmonių mena laikus, kai Joniškėlis buvo rajono centras ir, tikiu, kad šis miestas sėkmingai tęs garbingą savo istoriją.

Iniciatyvinės grupės, pasiūliusios skelbti Joniškėlio miesto ir Joniškėlio apylinkių seniūnijų gyventojų apklausą, koordinatorius, rajono mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas sakė, jog, Savivaldybės tarybai svarstant klausimą dėl seniūnijų sujungimo, gyventojų nuomonė bus nuoširdžiai įvertinta.

Apklausa vyks nuo kitos savaitės pirmadienio, t. y. nuo balandžio 8 dienos iki balandžio 17 dienos: darbo dienomis – nuo 15 iki 19 val., poilsio dienomis – nuo 10 iki 14 val.

Apklausos vietos:

Nakiškių k. (Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos Nakiškių daugiafunkciniame centre) – balandžio 8 d.;

Švobiškio k., Parko g. 1 (Švobiškio kaimo bendruomenės pastate) – balandžio 9-10 dienomis;

Norgėlų k., Ryto g. 30 (Norgėlų kultūros namuose) – balandžio 11 d.;

Meškalaukio k. (Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos Meškalaukio pradinio ugdymo skyriuje) – balandžio 12-13 dienomis;

Joniškėlis, G. Petkevičaitės g. 15 (Joniškėlio kultūros namuose) – balandžio 14-15 dienomis; Narteikių k. (Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje) – balandžio 16-17 dienomis.

Ateinant į apklausą reikia atsinešti pasą ar kitą asmens tapatybę liudijantį dokumentą. Nurodytose vietose budintys apklausos komisijos nariai kiekvienam apklausos dalyviui pateiks anketą, kurioje reikės pažymėti pasirinktą atsakymo variantą.

Apklausoje kviečiami dalyvauti Joniškėlio miesto ir apylinkių seniūnijų gyventojai, turintys teisę balsuoti Savivaldybės tarybos rinkimuose.

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. Agne xsaite Agne xsaite 7 balandžio, 2013

    Įdomiai atrodo tas jungimas. Ir techniką sutaupys ir etatus… Technika ir taip sulūžusi: ir traktoriai ir transporteriai. Žmonės ten dirbdami gauna vos aukštesnį už minimalų atlyginimą (ir tai ne visi). Dar tuos pačius sumažins. (100000 sutaupys! ) Kiekvienoje seniūnijoje dirba po tiek žmonių, kiek vienas ministras turi patarėjų. Kažin nuo ko reikėtų pradėti taupyti? Politika tokia- sujungti ir sumažinti skiriamus pinigus.
    Tikiu, kad kaimai liks be priežiūros. Ar taip ar taip jaunimas emigravo. Kam reikia žalių sutvarkytų parkų, kapinių, dienos centrų- tegul auga šabargždynai. Gal aukščiau sėdintys mano, kad soc. remtini juos patys nušienaus?
    Netikiu, kad sutaupytos lėšos pasieks kaimus.
    Ar pastebėjot, kad matuojama išrašytų pažymų skaičiumi? Ne padarytais ir daromais darbais. Ar paskui nebus per vėlu?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.