Press "Enter" to skip to content

Apstulbino ir sukrėtė kapinėse išrautos ir sumestos pušaitės

Meškalaukiečiai sutrikę ir pasimetę dėl sveiku protu nepaaiškinamo vandališko poelgio. Gegužės 30-ąją tuoj po pietų Joniškėlio apylinkių seniūnijos darbininkai, atvykę šienauti Meškalaukio kapinių, pamatė išrautas, tiesiog iš žemės ištrauktas, išplėštas pušaites ir sumestas per tvorą kepti saulės atokaitoje.

1
Joniškėlio apylinkių seniūnijos apželdintoja ir Meškalaukio bendruomenės pirmininko pavaduotoja Asta Želvienė apstulbinta, kam pakilo ranka išrauti ir permetus per tvorą palikti kepti saulės atokaitoje šias kalnines pušeles.

– Meškalaukio kapines kalninėmis pušaitėmis pradėjom apsodinti pernai pavasarį per „Darom“ akciją. Skaudžiausia, kad medelius perkam už mūsų kaime ir kitur gyvenančių žmonių, kurių artimieji čia palaidoti, suaukotus pinigus, – sielojosi Joniškėlio apylinkių seniūnijos apželdintoja ir Meškalaukio kaimo bendruomenės pirmininko pavaduotoja Asta Želvienė.

Kapinėms apsodinti žmonės jau suaukojo daugiau nei pusantro tūkstančio litų. Vien pernai buvo pasodinta per septyniasdešimt pušaičių. Nuo kelio pradėjo sodinti antrą eilę. Sodinukus perka iš Naujamiesčio medelyno, kur gauna nuolaidą. Didesni kainuoja po dvidešimt litų, mažesni – perpus pigiau. Pušaitės gražiai prigijo, jau ir paaugo.

– Žmonės ne tik noriai aukoja pinigus, bet ir padeda pušaites prižiūrėti, patręšti. Pinigus renka meškalaukietė Janina Kaminskienė. Dar norim už šias lėšas visiems geranoriškiems aukotojams padėkoti. Yra davusiųjų ir solidesnes sumas, – pastebi Asta Želvienė.

Meškalaukietė Janina Kaminskienė taip pat buvo priblokšta tokio akiplėšiško, kvailo ir aklo galbūt keršto. Kitaip nepaaiškinsi šventvagiško poelgio išplėšti kapinėse, į kurias reikia specialiai ateiti ar atvažiuoti, jau paaugusias pušaites ir tyčia sumesti saulės atokaitoje.

– Senos, paliegusios ir drevėtos liepos buvo nupjautos, žinoma, komisijai leidus. Žmonės dejuodavo,kad kapinėse nuo senų medžių labai daug šiukšlių, be to, jau buvo ir nesaugu, kad neužvirstų ant paminklų,– prisimena Janina Kaminskienė, pripažinusi, jog dėl nupjautų liepų buvo ir nepatenkintų kalbų, tiksliau, sutiko tik du tokius senųjų liepų apgailėjusius žmones.

– Apželdintoja Joana Grincevičienė patarė apsodinti kalninėmis pušaitėmis. Kiek teko matyti, taip apsodintos kapinės, kai šie medeliai suauga, tikrai gražiai atrodo,– pastebėjo Asta Želvienė. – Dauguma gyventojų patenkinti šiuo sumanymu. Atvirai į akis niekas nepriekaištavo dėl nupjautų liepų, nuo kurių būdavo pilna šakų ir kitokių šiukšlių. Gal tik nuogąstavo, kad be didelių medžių paūksmės išdžius kapai. Bet čia visada yra sočiai vandens.

2
Buvusios piktybiškai išrautos ir vėl pasodintos pušaitės vis dar nulinkusiomis viršūnėlėmis.

Gerai patręštų ir prižiūrimų kalninių pušaičių ūgliai ilgi, tad po penkerių ar šešerių metų jau suvešės ir gražiai atrodys.

– Juolab kad tai savotiškas pratęsimas nuo Meškalaukio kaimo, kur tokių pušaičių nemažai auga, – sako Asta Želvienė. – Vėl yra suaukota 160 litų, taigi ir toliau aplink kapines bus sodinamos pušaitės.

Kiek anksčiau penkiolika pušaičių buvo pasodinta Meškalaukio parke. Tada tris medelius kažkas išsikasė ir išsinešė, šviesiai tiesiai – tiesiog pavogė.

– O čia pats tikriausias tyčinis vandalizmas. Reikėjo specialiai apeiti kapines būtent iš Pasvalio pusės, kur nei nuo kelio, nei nuo kaimo nesimato. Pušaites laistanti ir ravinti meškalaukietė apžiūrėjo prieš dvi dienas, viskas buvo tvarkinga. Tačiau 22 išrautos, ištrauktos ir numestos pušaitės saulės atokaitoje galėjo apie porą dienų ir išgulėti. Suradę skubėjom vėl pasodinti. Nors kai kurių šakelės nulinkusios. Šešios–aštuonios pušaitės gali ir nebeprigyti, – apgailestavo Asta Želvienė, o meškalaukiečiai pasiryžę nenusileisti piktavaliams ir pušaites sodinti bei prižiūrėti toliau.

Apie Meškalaukio kapinėse išrautas pušaites pranešė policijai. Nors tikėtis, kad bus išaiškinti šie piktavaliai, labai mažai vilčių. Asta Želvienė patikslino, kad dabar Meškalaukio kapinėms apsodinti jau surinkta 1800 litų, nes žmonės pinigų dar davė savaitgalį. Artimiausiu metu vėl bus nupirkta kalninių pušaičių už 180 litų.

– Labai liūdna, – dėl piktybiškai išrautų pušaičių apgailestavo ir Joniškėlio apylinkių seniūnės pareigas laikinai einanti Rūta Liberienė. – Labai gražu, kad pati bendruomenė, patys žmonės ėmėsi iniciatyvos ir aukojo pinigus, patys medelius sodino ir prižiūrėjo. Toks išniekinimas – tiesiog nepagarba ir gyviesiems, ir mirusiesiems. Ar tai kerštas, ar dar kažkas, gali pasakyti tik tie, kurie patys taip piktybiškai išrovė ir numetė pušeles. Bet sveiku protu toks poelgis nesuvokiamas.

Rūtos Liberienės nuomone, jeigu nepatinka, kas yra daroma, galima tiesiai pasakyti.

3
Meškalaukio kapinės apsodinamos kalninėmis pušaitėmis

– Dauguma meškalaukiečių buvo už liepų nupjovimą, surinkę parašus dėl to jie kreipėsi į rajono Savivaldybę. Tada ir buvo duotas leidimas nupjauti. Pernai pavasarį pradėtos sodinti pušaitės. Beje, tos pirmosios ir buvo išrautos. Gal žmogus taip išreiškė pyktį. Tačiau tai primityvu ir kvaila, – apmaudo neslėpė Rūta Liberienė. – Reikia tikėtis, kad vėl pasodintos išrautos pušelės prigis…

Ir piktavaliai gal susimąstys…

Asta BITINAITĖ

Vido DULKĖS nuotraukos

Darbas 2013 m. birželio 4 d. Nr. 62 (9029)

Komentuoti su „Facebook “

3 Comments

  1. Dalia Dalia 10 liepos, 2013

    maziau reikia visiems iki paryciu baliavoti, tada matys kas vyksta aplinkui.niekas is kazkur neatejo ir neislauze.paciu atzaleles, kuriom nelabai lieka laiko nuo”visuomeniniu darbu” tuom ir uzsiima.niekdariu reikia ieskoti artimoje ir labai artimoje aplinkoje.o dabar”tokie” „tokius” auklėja.akys vos neiskrito kaimo sventeje,kai igere”tvarkdariai”is bendruomenes kaimo chuliganelius geru manieru moke.pasiziurim kiekvienas i veidrodi,o tada dejuojam,kad kazkas ne taip..

  2. Ar svarbu? Ar svarbu? 6 birželio, 2013

    Ar svarbu,
    Jog skruzdėlyną
    Sutrypė praeivio batai?

    Ar svarbu,
    Jog paukščio lizdą
    Išmetė vaikai iš medžio?

    Ar svarbu,
    Jog patį medį
    Piktos rankos nugenėjo?

    Ar svarbu,
    Jog liekną stirną
    Peršovę, ilgai kvatojo?

    Ar svarbu,
    Jog aštrų peilį
    Neapykanta pakėlė?

    Ar svarbu,
    Jog idealą
    Į sočias dienas išmaino?

    Ar svarbu?

    Ar svarbu,
    Jog šitiems žodžiams
    Lieka širdys abejingos?
    /J. Nekrošius/

    Ar reikėjo iškirsti liepas, nesiimu spręsti. Tik vieną galiu pasakyti, kad man buvo labai gaila, kai jas iškirto. Dėl tokio vandalizmo akto, nereikia būti aiškiaregiu, kad suprasti – tai paauglių darbas. Tėvai nebesugeba, gal dėl laiko stokos, savo vaikams įdiegti pagarbos mirusiems. Vandalai nesugeba suvokti, kad gyvenimas yra tik trumpa akimirka ir turbūt išėjus anapilin, nemalonu būtų jų artimiesiems, kad kokia nors gauja trypia kapus. Civilizuotų šalių kapinėse ypatingai prisilaikoma rimties.

  3. ad hominem ad hominem 6 birželio, 2013

    „Du senu buvo Pagirių sodžiuje: Grainio liepa ir skerdžius Lapinas“… /negimnazistams – žr. V. Krėvės „Skerdžių“…/.
    Nukirsti (nupjauti, išrauti, nugenėti etc. – daug proto nereikia, ypač „komisijai leidus“…).
    O išauginti medį – reikalingi dešimtmečiai! Ir širdies šiluma!
    Ne teisėjas esu, bet k a ž k a s šioje painioje istorijoje yra ne taip…
    P. S. Norint patikėti „komisija“, reikia sukurti „darbo grupę“!..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.