Press "Enter" to skip to content

Aliejus

aliejaiAugaliniai aliejai gaunami iš įvairių augalų. Jie naudojami maisto gamyboje, masažams it kt. Kai kurių rūšių aliejai taip pat naudojami chemijos pramonėje gaminant kosmetiką ir higienos priemones. Jis neišvengiamai naudojamas ir kaip biokuras. Pasaulinė augalinio aliejaus gamyba 2012 m. siekė beveik 158 mln. tonų. Didžiausią dalį sudarė alyvpalmių (32 %), sojų (27 %) ir rapsų aliejai (15 %). Jie išgaunami specialia įranga spaudžiant, presuojant ar ekstrahuojant sėklas ir vaisius.

Šiandien vis labiau populiarėjant natūralumui ir ekologijai moterys ieško puoselėjančių  priemonių, kuriose nebūtų nuodingų priedų. Taigi, pakalbėkime apie aliejų, ne kaip apie maisto produktą, o kaip apie kūno priežiūros priemonę ir jo naudą odai. Pateikiame penkis naudingiausius aliejus.

Kokosų aliejuje gausu antioksidantų, vitamino E, lauro rūgšties. Jis stabdo laisvųjų radikalų susidarymą ir saugo nuo jų žalingos griaunamosios veiklos, minkština odą, padeda išvengti jos senėjimo, raukšlių. Šis aliejus gydo egzemos, dermatito ar žvynelinės pažeistą odą. Jis drėkina išsausėjusias kūno vietas, o įsigėręs į odą saugo nuo žalingo saulės poveikio – po saulės vonių sudrėkins ir pamaitins sudirgintą odą.   Naudojant kokosų aliejų jungiamasis audinys išlieka tvirtas ir elastingas, oda nesudrimba ir nesusiraukšlėja. Ilgalaikiu poveikiu pasižymintis aliejus ne tik suteikia laikiną pagalbą odai, bet ir padeda ją gydyti, skatina jos regeneracijos procesus, sugrąžina  jaunatvišką išvaizdą. Kokosų aliejus padeda pašalinti mirusias odos epidermio ląsteles, todėl ji tampa lygesnė, glotnesnė, plonesnė – spindinti sveikata. Įsismelkdamas į gilesnius odos sluoksnius, jis taip pat stiprina poodinius audinius. Tai puiki dovana ir plaukams. Naudojant kokosų aliejų nuolatos plaukai ima greičiau augti, tampa sveiki ir blizgantys. Nuo reguliaraus galvos odos masažo šiuo aliejumi ji taps sveika, pamiršite pleiskanas.

Simondsijų (jojobos) aliejus puikiai drėkina ir lygina odą. Jis turi antibakterinių savybių, tinka aknei, psoriazei, egzemai, pleiskanojimui gydyti. Itin gerai valo poras, balansuoja natūralius odos riebalus, taigi, ypač tinkantis probleminės, spuoguotos, o taip pat ir sausos odos priežiūrai. Simondsijų aliejus suteikia odai švelnumo, saugo ją nuo įvairių išorinių veiksnių ir puikiai išlaiko drėgmę. Šio aliejaus sudėtyje yra natūralaus ultravioletinių saulės spindulių apsauginio faktoriaus – SPF 5, kuris veiksmingai drėkina ir galvos odą, padeda išvengti pleiskanų. Vasarą jis nepakeičiamas  saulės nualintiems plaukams – drėkina, maitina, saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Argano aliejus yra pats rečiausias ir brangiausias pasaulyje. Argano medis auga tik pietvakarių Maroke ir niekur daugiau, todėl ši nykstanti rūšis yra saugoma UNESCO. Aliejus naudojamas sausos, senstančios, egzemų paveiktos, pleiskanojančios odos priežiūrai. Jis nepakeičiamas stiprinant nagus ir maitinant bei gaivinant plaukus – naudojamas kaip kaukė arba neišplaunama sausų galiukų priemonė. Padeda prisotinti ląsteles deguonies ir stimuliuoja gyvybines odos funkcijas. Tinka visų tipų, ypač brandžiai, senstančiai odai.

Abrikosų kauliukų aliejuje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir C, jis tinka visiems odos tipams. Šis aliejus nekemša porų, todėl juo galima prižiūrėti riebią odą, o dėl lengvumo puikiai tinka ir kūdikių odelės priežiūrai, masažams. Abrikosų kauliukų aliejus gydo uždegimus, egzemą, ramina niežėjimą, perštėjimą. Jis maitina, tonizuoja ir ramina odą, reguliuoja riebalų liaukų veiklą. Ypač tinkamas viso kūno masažui, nes veiksmingai gerina kraujotaką, oda įgauna sveiką rausvą spalvą. Kadangi abrikosų kauliukų aliejuje itin daug veikliųjų medžiagų, juo patariama prižiūrėti šerpetojančią rankų ir sugrubusią pėdų odą.

Papajų aliejus minkština odą, švelniai pašalina rišliąją medžiagą, kuri prilaiko negyvas odos ląsteles, esančias paviršiuje. Pasižymi drėkinančiomis, maitinančiomis, vandens kiekį odoje sulaikančiomis savybėmis, todėl ypatingai gerai apsaugo nuo dehidratacijos ir raukšlių. Aliejuje gausu būtiniausių omega 6 bei 9 rūgščių, vitamino A ir C, natūralių vaisių enzimų. Jis taip pat pasižymi valančiomis, priešuždegiminėmis, antibakterinėmis, skausmą malšinančiomis savybėmis. Tinka visiems odos tipams ypač nešvariai, spuoguotai, bet kartu ir sausai.

Naudojant aliejus svarbu nepamiršti, kad jie nesusigeria į odą, o lieka paviršiuje, taigi jos nedrėkina, o tik susimaišęs su vandeniu įsigeria į ją. Taigi, nepamirškite aliejų tepti ant drėgnos odos. Naudojant juos tokiu būdu nustebsite jų skalsumu ir  džiaugsitės akivaizdžiais rezultatais. Negana to, įsitikinsite, kad tinkamai naudojami aliejai nekemša porų, nuo jų neblizga net riebiausia odos, jie gražina ir gerina jos būklę.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.