Press "Enter" to skip to content

Ieškoma, kas išdvasino žuvis Mažupėje

DSCF8233

Pykinanti smarvė ir daugybė negyvų žuvų –taip dar šios savaitės pradžioje atrodė per Joniškėlį tekantis Mažupės upelis. Tiksliau – jo atkarpa nuo senųjų miestelio kapinaičių iki siaurojo geležinkelio tilto. Pasvalyje gyvenantys joniškėliečiai tikina gaištančias žuvis pastebėję ir bjaurią smarvę pajutę jau užpraeitą ketvirtadienį. Deja, nė vienas iš jų nesiryžo apie tai nedelsiant pranešti aplinkosaugininkams. Toks žmonių abejingumas pareigūnus tikrai nustebino. Kaip sakė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Pasvalio rajono agentūros vedėja Apolonija Lindienė, apie Mažupėje gaištančias žuvis aplinkosaugininkai buvo informuoti tik po Joninių, praėjusį antradienį. „Tą pačią dieną nuvykę į Joniškėlį pamatėme, kad per pastarąsias karštas dienas nusekusiame upelyje žuvys gaišta nuo teršalų, tekančių iš lietaus kanalizacijos vamzdžio. Iškviesti „Pasvalio vandenų“ darbuotojai šį taršos šaltinį užkimšo. Dabar jie aiškinasi, kaip fekalijos ir buitinės nuotekos pateko į lietaus kanalizacijos sistemą“,- kalbėjo A. Lindienė. Šiuo metu aplinkosaugininkai bando įvertinti gamtai padarytą žalą. Suskaičiavus dalyje (100 kv. metrų) upelio vagos rastas gaišenas paaiškėjo, kad nuo teršalų žuvo keturios lydekos, trys šapalai ir per keturis kilogramus kuojų. šie nuostoliai bus padauginti iš viso Mažupės atkarpos nuo kapinaičių iki siaurojo geležinkelio tilto vagos ploto, užimančio apie 300 kv. metrų. Teršėjui už kiekvieną nugaišusią lydeką tektų sumokėti po 500, šapalą – po 200, o už kilogramą kuojų – 30 litų. Taigi, šiuo atveju susidarytų anaiptol ne maža suma. Be to, neaišku ar gamtai padaryta žala gali dar nepadidėti. Juk seklaus upelio duburėliuose tikriausiai yra likę ir daugiau žuvų. Ištyrus užteršto vandens mėginius, paaiškėjo, kad jame deguonies kiekis nesiekia nė pusės normos, būtinos išgyventi žuvims. Vis dėl to žuvų gaišimo Mažupėje aplinkosaugininkai nevadina ekologine katastrofa. Juk šiuo atveju žuvų žūčiai daugiausia įtakos turėjo vandens lygio nusekimas, o ne kokia nors liga. Kol upelis buvo sraunus, iš lietaus kanalizacijos vamzdžio neaišku kiek laiko tekėję teršalai didelės negrįžtamos įtakos žuvims nedarė. Nelinkęs dramatizuoti situacijos ir Pasvalio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Vygaudas Bružas. „Nenustatyta jokia epidemija, be to, ir nuostoliai nėra labai dideli. Brakonieriai tinklais sugauna turbūt daugiau žuvų per vieną naktį,“- svarstė V. Bružas. Blogiausia, kad Joniškėlio namų savininkai nesuka galvos, prie kokio vamzdžio – einančio į valymo įrenginius ar į upelį – prijungti įsirengtos kanalizacijos vamzdžius. Toks „nežinojimas“ turbūt ne vienam švariau ir patogiau panorėjusiam gyventi „santechnikui mėgėjui“ kainuos brangiai. Tikėtis, kad viskas baigsis tik pabarimu ar perspėjimu, matyt, neverta, nes už panašią „saviveiklą“ yra numatytos solidžios baudos.

DARBAS 2013-06-29 Nr.72

2013-07-09  www.joniskelis.lt  P.S.  Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento, Pasvalio rajono agentūrai  kol kas nepavyko nustatyti kas kaltas dėl į Mažupę patekusių fekalijų.

 

 

Komentuoti su „Facebook “

6 Comments

  1. Eksjoniškėlietė. Eksjoniškėlietė. 9 liepos, 2013

    Gerbiamas kraštieti, kai filialų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybų viršininkai užmiršta, kaip dirbti, paprastai jiems padeda persėsti į kitas roges, VMVT direktorius p. J. Milius.
    Kodėl „įdomios” viršininko pareigos. Paprastai darbą atlieka jo darbuotojai. Tarnyba privalo vykdyti kontrolę „nuo lauko iki stalo”. Maisto skyriuje paprastai sėdi ne veterinarijos gydytojai, bet medicinos gydytojai. Į jų pareigas įeina kontrolė:
    Maisto ir vandens sauga
    Maisto produktai
    Maisto ženklinimas
    Maisto priedai
    Genetiškai modifikuotas maistas
    Ekologiškas maistas
    Taršos stebėsena
    Leidimai maisto tvarkymui

    Atsakingų lyg ir netrūksta, bet vykdytojų nelabai matyti.

    • Šapalas Šapalas 10 liepos, 2013

      Menkai nutuokiu apie roges, pakinktus, tarnybas, filialus ir agentūras, tačiau užkliuvo už vadžių Jūsų klausimas be klaustuko: apie tam tikrus „įdomumus“. Matot: vienas garsus menotyrininkas paleido apyvarton idiomą „kas gali paneigti…“. Tai ir aš sakau: kas gali paneigti, kad tas „įdomumas“ gali būti įdomus, tarkim, TRANSPARENCY INTERNATIONAL arba, kaip dabar visi išmokome mykčioti – TILS?.. Kas gali paneigti – tame ir slypi įdomumų grožė!
      O dėl veterinarijos ar medicinos gydytojų – ką aš žinau? – kaip mėgsta sakyti paauglės.
      Žinau tik, kad Joniškėly gyvena veterinarijos gydytoja, nesisarmatyjanti gydyti žmones, žinau, kad Jūsų aptartiems medicinos gydytojams yra priskiriamas specifinis įvardijimas – sanitarijos ir higienos gydytojai, dar girdėjau, kad yra tokia LHES… (aha, „atsirevanšavau“, „gudriai“ parašydamas!). Tai va: mosėt, anie iš tos LHES ir užsiima Jūsų išvardintais septyniais superuždaviniais…
      Kadangi šiuo metu vyksta, kaip rašo DARBAS ir atrašo ponia APOLONIJA LINDIENĖ, TYRIMAI, tad tssssss, netrukdykim tyrėjams – žiūrėkit, iki rugpjūčio 15 – Žolinės – ir bus sutverti kažkokie rezultatai! Juolab, kad tai Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų šventė, o Joniškėliui – dviguba: atlaidai!!
      Tad gal kam bus atleista, gal ką pabars, o gal ką ir prie gėdos stulpo pastatys…
      Kantrybės!.. Juolab, kad šapalai beigi kuojos nebesmirda Mažupėj… Kaip pasvarstė ponas BRUžAS: „nenustatyta jokia epidemija“… Comedia est finita, pone viršininke?..

      • Eksjoniškėlietė. Eksjoniškėlietė. 10 liepos, 2013

        Prabočykit už klaustuką. Džiaugiausi, kad iš trečio karto pavyko ne tik parašyti, bet ir išsiųsti, nes arba koks nors žodis nušokdavo kur jam labiau patikdavo arba net visas sakinys. Nebejudinau, kad eilinį kartą nenušoktų. Na, apie mano nutuokimą, tai man atrodo, esu rašiusi, kad teko pavaikščioti palei VMVT (valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba) tvorą. Tik vieną klaidą padariau, kad tame skyriuje ne tik medicinos gydytojai – higienistai, bet ir veterinarijos gydytojai (kaip kur).
        Palauksim Žolinės – Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų šventės. Man joje nepavyks sudalyvauti, nors kas žino…
        Jums geros šventės!

  2. Šapalas – po 200 (vakar buvo po 150, bet mažesnis...) Šapalas – po 200 (vakar buvo po 150, bet mažesnis...) 9 liepos, 2013

    Kreipiuosi į ponus Edijs ir Ievą Kolesnikovičius, kurie jau kraunas lagaminus poilsiui Kemeriuose!
    Garbūs ponai, šį kartą čia rašo aiškiai ir suprantamai (lauksim „rašymo“ tęsinio, o paskui bendromis jėgomis apibendrinsime „parašymą“)!
    Dėl tų šrifto „h e r o g l i f ų“ bandykite aiškintis patys (žr. Character Encoding: ISO – 8859 – 1, VTF – 8, W – 1251 etc etc.). Nekaltinkit veidrodžio, jei kažkas kreivas – ponia Ieva tą lietuvišką patarlę tikrai žino…). Jei nepadės, kvieskitės kokį braliuką – IT specą, tarkim, iš Obelių ar pačio Rakiškio…
    Toliau: jei jau žydrame fone Tamstų duetas taip meiliai išrodo, rašykite daugiskaita: nevarginsim… O tai šapalams atrodo, kad rašo p. Edijs, o ponia Ieva salotas pietums čieškavoja…

  3. Eksjoniškėlietė. Eksjoniškėlietė. 9 liepos, 2013

    Ponas Vygaudai Bružai, man atrodo pagal Jūsų mąstymą ir sprendimus, įsėdote ne į savo roges. Aš Jūsų vietoje tas pareigas atiduočiau geresniam specialistui, kuris ne turgaus lygio pletkus pasakotų ( „Brakonieriai tinklais sugauna turbūt daugiau žuvų per vieną naktį,“), o spręstų klausimą iš esmės.

    • Šapalas Šapalas 9 liepos, 2013

      Gerbiama kraštiete, būkim kantrūs ir palaukim šito „detektyvo“ pabaigos (nors apskritai temą derėjo aptarti skyrelyje „Kriminalai“…).
      Jūsų siūlymas p. Bružui „atiduoti pareigas geresniam specialistu“, regis yra logiškas ir racionalus, tačiau, hmmmm, kaip čia grakščiau išsireiškus: greičiau baronas Miunhauzenas save už kaselės pakels, nei tokie ponai suvoks, kad „sėdi ne savo rogėse“… Kita vertus, nei Jūs, nei aš net sapne nesapnavome, kokios „įdomios“ yra valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VIRŠININKO pareigos…
      Man dar kreivą šypsnį sukėlė pagraudenimas, kad „Joniškėlio namų savininkai nesuka galvos…“ (žr. DARBAS 2013 – 06 – 29 Nr. 72). Taigi yra kontroliuojanti organizacija – UAB „Pasvalio vandenys“!! Tai jie turi žinoti, matyti, užkardinti tuos, kurie ne ten, kur dera, savo vamzdį įbruko! O dabar – ką: dirba kaip garsioji artelė „Ragai ir kanopos“, ir papūsk, jei gudras…
      Kartoju: palaukim šito detektyvinio kriminalo epilogo! Nesinorėtų, kad istorija baigtųsi prastu humoru…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.