Press "Enter" to skip to content

Pjaustymas lazeriu

pjaustymas lazeriuPrisiminiau savo vaikystę mokykloje ir darbų pamokas, kurios prasidėjo nuo 5 klasės. Tada vienas iš svarbiausių darbų buvo išmokti pjaustyti faneros gabaliukus skersapjūkliu, sukuriant įvairius piešinius ir figūrėles. Vėliau prisidėjo ir medžio deginimas, tad čia jau tapėme savotiškus paveikslus… Smagūs laikai buvo – nieko nepasakysi. Dabar vaikų to turbūt jau nebemoko, o ir rankdarbius pakeitė pjaustymas lazeriu, o ne skersapjūkliu.

Pjaustymas lazeriu nėra naudojamas labai plačiai. Tai itin dažnas reiškinys reklamos srityje, taip pat įvairių rankdarbių ir kitų smulkių daiktų gamyboje.

Technologija

Lazeris – tai labai koncentruotas šviesos spindulys, kuris yra itin karštas, todėl metalinė plokštelė yra pralydoma, o kitos medžiagos tiesiog išgaruoja ore. Pats lazeris yra nedidelis, tačiau visas mechanizmas susideda iš specialaus stovo, kuris judina lazerį horizontaliai bet kokia kryptimi. Kokia kryptimi judėti nusako kompiuterinė programa, kuriai paruošiamas pjaunamos detalės brėžinys (vektorinis). Tokiu būdu galima pasiekti itin didelio tikslumo išpjaustant pačias sudėtingiausias figūras.

Pjovimas lazeriu pramonėje

Pjovimas lazeriu yra daugiausiai naudojamas pramonėje įvairių detalių gamybai. Detalių medžiagos labai įvairios – metalai, medis, popierius, stiklas, anglies pluoštas, stiklo pluoštas ir t.t. Dažniausiai detalės yra pjaunamos iš plonų lakštų, nes storos medžiagos yra gana sudėtingos pjauti.

Dažniausiai pjaustymas lazeriu yra naudojamas smulkaus verslo – įvairių rankdarbių dirbtuvių. Lietuvoje tokiais rankdarbiais užsiima reklamos dirbtuvės, graviravimo salonai, suvenyrus ir kitus nedidelius daiktus gaminančios įmonės ir pavieniai asmenys.

Reklamos gamyba yra išvystyta turbūt labiausiai, tačiau neatsilieka ir įvairių smulkmenų gamintojai. Labai dažnai pjovimo lazerius naudoja įvairūs modeliukų gamintojai, kurie kuria ir gamina realistiškus ir veikiančius automobilių, laivų ar lėktuvų modeliukus. Lazerinio pjovimo galimybės jiems padeda ypatingai dažnai, nes dirbama su smulkiais objektais, kurie reikalauja tikslumo ir kokybės.

Lazerinis pjovimas reklamoje

Reklamos rinka pasižymi dviem dalykais, dėl kurių pjovimas lazeriu yra labai reikalingas ir naudingas:

  1. Nedideli kiekiai. Tam tikrų gaminių kiekiai yra labai nedideli, dėl to pramoninės gamybos, naudojant ištisas gamybines linijas, konvejerius ir net surinkimo robotus, čia panaudoti negalima. Nedideli kiekiai pjaustomi paprastu lazeriu, o dėtalės, jei yra poreikis, surenkamos rankomis.
  2. Originalumas. Reklamos rinkoje gaminami nedideli daiktai yra originalūs ir unikalūs, dažniausiai specialiai sukurtu dizainu. Dėl to lankstus gamybos sprendimas yra labai populiarus ir naudingas.

Ką gi pjauna tuo lazeriu? Pirmiausiai, tai įvairias reklamines iškabas, pranešimus, lenteles ant sienų ir t.t. Tada suvenyrus, verslo dovanas. Čia prisideda dar ir graviravimas, nes ant išpjautos medinės, metalinės ar stiklinės detalės dažniausiai reikia uždėti įmonės logotipą ar tam tikrą užrašą.

Pjovimas lazeriu nėra prieinamas kiekvienam. Norint valdyti šią aparatūrą, reikia turėti atitinkamą išsilavinimą ir daug patirties su paprastesniais pjaustiniais.

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. rinklės rinklės 30 kovo, 2021

    Pjovimas lazeriu labai daug kur pritaikomas dalykas. Mes gamybos įmonėlėje turėjom CNC stakles su kuriom pjaudavom medį ir metalą, turėjom lazerį, su kuriuo graviruodavom logotipus ir smulkias detalytes. Kuo daugiau turi, taip sakant, tuo daugiau ir išeina visko padaryti. Žinoma reikia rūpintis tais dalykais, kruopščiai suprogramuoti, kruopščiai sujunginėti laidukus, kad tarnautų ilgai. Bet kai turi komandą šalia, tai ne bėda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.