Press "Enter" to skip to content

„Bočių“ susibūrimo šventė „Rudens užuovėjoj“

…Pabūkim susiėję

Užuovėjoj auksinio mūs rudens.

Nebaisios darganos, šiauriniai vėjai

Bendrystės jausmas kai širdy gyvens…

Šios eilutės , nejučia susidėliojusios, tapo MOTO besiruošiant rajono „Bočiųsusibūrimo šventei „Rudens užuovėjoj“, skirtai Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai pažymėti. Vienuoliktus metus gyvuojanti Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Pasvalio bendrijos Meškalaukio skyriaus organizacija, kaip ir kasmet, šį rudenį pasikvietė pas save į svečius savo draugus ir bičiulius bendraminčius, bendruomenės pagyvenusius žmones. Kai nusibosta keturios kambario sienos, amžinai tą patį berodanti televizija, susiėjus, šiltas ir nuoširdus bendravimas, linksma daina, jaunystės laikus primenantis šokio sūkurys priverčia pamiršti visas negalias ir negandas geriau už brangiausius pasaulio vaistus.

Sustoję tyloje, pagerbėme išėjusiųjų Anapilin brangių mums žmonių atminimą. Mažieji meškalaukiečiai susibūrusius senjorus pasveikino eilėraštukais apie rudenį, perpintus Gretos gitaros atliekama muzika. Joniškėlio ir Meškalaukio „Bočių“ ansambliai susijungę atliko „Bočių“ himną. „Paduokim ranką viens kitam, bendravimo pajutę alkį, ištarkim žodį artimam, kaimynui nuotaiką pakelkim…“ – ansambliui pritarė susirinkusieji. LPS „Bočiai“ Pasvalio bendrijos pirmininkas Stasys Tribuišis pasveikinęs susirinkusius, pasidžiaugė veiklios organizacijos nuveiktais darbais, gausėjančiu skyrių skaičiumi – pirmi metai, kai Raubonyse susibūrė pensininkai ir gražiai įsijungė į bendraminčių veiklą. Apsilankyti Meškalaukyje rauboniečius pakvietė pas juos į svečius nuvykusios Meškalaukio skyriaus narės, kai buvo jų būrimosi pati pradžia. Jos papasakojo apie savo veiklą, ansamblis, vadovaujamas Nijolės Stepulienės, atliko pluoštą dainų ir intermedijų, padrąsino ir kvietė burtis, nes taip smagiau gyventi. Šiandiena rauboniečiai pensininkai jau kartu, subūrę ir vokalinį ansamblį, atvyko į šventę pas bendraminčius.

Susirinkusius pasveikino Meškalaukio „Bočius“ subūrusi pirmininkė Bronislava Černiauskienė. JI pilna energijos ir gerų įdėjų. Anot organizacijos veiklą pristačiusios pavaduotojos Genės Rakauskienės, Bronytės dėka, padedant veiklių moterų aktyvui ir verda gyvenimas organizacijoje. Tie, kuriems anot St. Povilaičio „širdyje dar ne sutema“, kartu su bendrijos nariais išmaišė Lietuvą skersai ir išilgai, net ir užsieniuose pabuvojo. Meškalaukio bendruomenės tarybos žmonės džiaugiasi, kad Meškalaukyje – jauniausi, lengviausiai prikviečiami padėti, energingiausi – tai „Bočiai“, – ar šventėms pasiruošti, ar dalyvauti su kaukėmis, su dainomis, tradicijas puoselėjant, ar prisidėti – užtenka tik paprašyti. Jų dėka vyksta tikinčiuosius suburiančios Gegužinės pamaldos Marijai, ir žolinei parapijos bažnyčiai papuošti 32 metrų vainiko pynime dalyvauta: padainuojant, pajuokaujant, tie tuščios virvės metrai tapo dailiu vainiku, ir maldų ir giesmių valanda mirusių pagerbimo dienoje kapinėse be jų neapsieina. Ne vienos narės darbščių rankų sukurti darbai puošia organizuojamas rankdarbių parodas bibliotekoje, bendruomenės namuose. Ir šios šventės metu salės sieną puošė senjoros Angelės Norvaišienės įvairiais raštais ir įvairiaspalve gama akį džiuginanti nertų servetėlių paroda, prie kurios buriavosi meną mėgstantys svečiai. Ne vienas senjoras dar ir mokėsi kompiuterinio raštingumo kursuose – kaipgi atsiliksi nuo gyvenimo naujovių. Kai sukiesi savo pomėgių verpete, nėra laiko dejuoti savo negalėmis. Paskatindama pensininkus burtis draugėn, Bronytė pašmaikštavo, kad dievulis per 11 organizacijos gyvavimo metų iš veikliųjų pas mus narių tarpo pasišaukė pas save tik vieną narį.

Su švente pasveikino ir šiltų žodžių susirinkusiems negailėjo laikinai einanti Joniškėlio apylinkių seniūnės pareigas Rūta Liberienė, neabejinga pagyvenusių žmonių reikmėms ir džiaugsmams. Jai sutikus, Meškalaukio „Bočių “skyrius iš bendruomenės namų persikėlė į buvusios pradinės mokyklos patalpas. Čia veikia biblioteka, kur vyksta ansamblio repeticijos, aptariami pagyvenusių žmonių organizacijos reikalai. Čia įsikūrė kultūros centro Meškalaukio skyrius, tad „Bočiams“ veiklos netrūks.

Meškalaukiečių ansambliui su laikinai pavaduojančia vadove Vaida Norvaišiene įžanginiam „apšilimui“ atlikus dvi dainas, susirinkusių svečių meno kolektyvams žiūrovai negailėjo delnų. O kaip gailėsi, kai joniškėliečių, laikinai likusių be vadovės, dainuojamos dainos taip darniai skambėjo, kad nejučia pritarti ėmė visa salė. O kai savo armonikas pravirkdė Valda ir Marytė, pritariant kitiems liaudiškiems instrumentams, taip magėjo apsukti ratą salėje trankios polkutės ritmu, ne vienas mušė taktą delnais ar kojomis.

Kaipgi negriaudės salė nuo plojimų, kai dainuoja Pasvalio „Bočių“ mišrus ansamblis. Savo dainomis žavėjęs žiūrovus iš didžiųjų Lietuvos scenų, koncertavęs daug kur Lietuvoje ir rajone, žiūrovus užbūrė ir Meškalaukyje. „Kaip gražu, kai vyrai dainuoja“ – girdėjosi salėje šnabždesiai. Mums tai buvo vokalinės muzikos gerbėjų puota, gerbiamiems ansambliečiams – lyg repeticija prieš atsakingą koncertą Panevėžyje. Pripažinimas – tai didelis ne tik ansambliečių, bet ir vadovo Giedriaus Gumbelevičiaus nuopelnas.

Raubonių kolektyvo apsupty, visus su švente pasveikino pirmininkė Birutė Simsonienė. Jie susirinkusius salėje pradžiugino pusvalandį trukusiu gražių dainų, linksmų nutikimų koncertu, o jaunojo atlikėjo Luko Simsono atliekamos dainos, padedant meno vadovei Lidijai Zagorskienei nepaliko salėje abejingų, sulaukė gausių plojimų ir senjorų palaikymo.

Visą renginį labai šiltai, pašmaikštaudama vedė kultūros namų administratorė Vaida Šeškienė. Ji ir renginio nuotraukomis pasirūpino.

Šventė nebūtų tokia graži, jei ne rėmėjai, kuriems esame be galo dėkingi. Tai Hans Kristian Nissen, ŽŪK „Baltas lašas“ vadovas, UAB „Agrarinės paslaugos“ vadovas Eimutis Ramoška, LPS „Bočiai“ Pasvalio bendrija, Meškalaukio „Bočių“ ansamblio moterys.

Dar ilgai netilo šventinis šurmulys, aidėjo dainos, poros sukosi šokio ritmu. Juk tokia uždeganti Jono, Valdos, Marytės virkdomų armonikų muzika – visai kaip jaunystėje per gegužines. Kaipgi nešoksi, nes šokiui pakviečiama jau vis rečiau, tik kai susirenka būrin tokie bendraminčiai, kaip rajono senjorai. Tad burkimės, senjorai! Suteikim sau galimybę gyventi prasmingai ir nenuobodžiaujant.

LPS „Bočiai“ Pasvalio bendrijos Meškalaukio skyriaus pirmininkės pavaduotoja bibliotekininkė Genė Rakauskienė.

 Nuotraukos Vaidos Šeškienės.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.