Press "Enter" to skip to content

G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis įteiktas mūsų kraštiečiui

Bt 18
Eugenijus Petrovas medalį gavo iš Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės ir Panevėžio mero Vitalijaus Satkevičiaus rankų.

 

„Esame maža iš mažiausių tautų, savo fiziška jėga pasitikėti negalime. Visų mūsų stiprybė – tai mūsų proto jėgos. Lavinkime jas ir tarnaukime Lietuvai!“

Šiais filantropės, rašytojos, pedagogės ir visuomenės veikėjos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės žodžiais prasidėjo ketvirtoji jos vardo atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatų apdovanojimo ceremonija. Šį apdovanojimą Seimo valdyba įsteigė 2011 m. minint rašytojos, Steigiamojo Seimo narės, Lietuvos visuomenės ir politikos veikėjos G. Petkevičaitės-Bitės 150-ąsias gimimo metines. Medalį sukūrė panevėžietis skulptorius Alfridas Pajuodis. Jis skiriamas už darbą Valstybės labui ir jos gerovei, pozityvių idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą, sklaidą ir įgyvendinimą. Kandidatai teikiami ir svarstomi atskirai penkioms kategorijoms: už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui; už filantropinę veiklą, ypač jaunųjų kūrėjų skatinimą ir rėmimą; už savanorystės kultūros sklaidą Lietuvoje; už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą ir skleidimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką. Šiemet buvo pateiktos 64 paraiškos, iš kurių atrinkti 25 laureatai. Garbingas apdovanojimas atiteko ir mūsų kraštiečiui Nepriklausomybės Akto signatarui Eugenijui Petrovui.

„Laiminga esu, kad likimas suteikė man tos didelės garbės atidaryt šiandien mūsų nepriklausomos tėvynės Steigiamojo Seimo darbus ir šalies šeimininko vardu pasveikint visus čia susirinkusius. Laiminga esu galėdama tai padaryt, kaip sena savo tautos nepriklausomybės kovotoja, kaip moteris, įgijusi taip karštai pageidaujamo teisių sulyginimo, kaip savo visuomenės narys, neliovęs kovot prieš kiekvienų pavergimą, vis tiek koks jis yra: tautų, luomų ar kapitalo. Ilga juk ir be galo sunki buvo mūsų tautos kelionė, kol priėjom laisvės slenkstį.“

Tai žodžiai iš Pirmojo Steigiamojo Seimo posėdžio pirmininkės Gabrielės Petkevičaitės kalbos. Jie buvo dedikuojami antrosios nominacijos „Už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą ir skleidimą“ laureatams: Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesoriui, politinės sistemos ir parlamentinės veiklos tyrinėtojui, docentui Laurui Bieliniui; Mykolo Romerio universiteto teatro režisieriui Juliui Dautartui; Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėjai Angonitai Rupšytei; geografui, akademikui, pedagogui, Klaipėdos universiteto profesoriui Stasiui Vaitekūnui.

Pristatydamas penktąjį nominantą, renginio vedėjas sakė: – Nusipelnęs išradėjas, nuo pat Atgimimo pradžios įsijungęs į aktyvią Sąjūdžio veiklą, 1990– 1992 metais buvo Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo narys, Bitės kraštietis, atitremtas į Lietuvą. Vaikystę praleidęs Joniškėlyje. Visą gyvenimą signataras liko dėkingas šio krašto žmonėms. Su bendraminčiais išleido monografiją „Joniškėlis“, padėjo išsaugoti nuo sunaikinimo dar 1809 metais statytą Joniškėlio ligoninę, kurioje su dukra ilgus metus darbavosi daktaras Jonas Leonas Petkevičius. Prigimtimi ne lietuvis, bet Lietuvos Didžiavyris Eugenijus Petrovas!

– Šiandien buvo teigiama, kad G. Petkevičaitė – Panevėžio žmogus. O aš galiu pasakyti, kad Bitė yra Joniškėlio žmogus. Kai dar buvau vaikas, teko bendrauti su žmonėmis, kurie asmeniškai pažinojo Petkevičių šeimą, dar atsiminė Gabrielės organizuojamus tautiniusliteratūrinius vakarus. Mano Nepriklausomybės kelias prasidėjo žymiai anksčiau nei Sąjūdžio laikais – būtent nuo pažinties su Gabrielės Petkevičaitės-Bitės veikla. Daugelis iš mūsų, tų, kurie 1990-ais metais skelbėme Nepriklausomybę, tuo metu širdyje nešiojome Gabrielę. Pasaulį užvaldžiusi globalizacija neišvengiamai palies ir mus. Tačiau jai kartais sukluptume – Bitė bus tas ramstis, kurio padedami mes išsaugosime savo tapatybę, – padėkos kalboje sakė Eugenijus Petrovas.

Bt 44
Pasveikinti Eugenijų Petrovą atvyko joniškėliečių delegacija.

 

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.