Press "Enter" to skip to content

Pasvalyje – pirmasis Šiaurės Lietuvos chorų festivalis

Nuotrauka iš 2015-05-26 12:03:032015 m. gegužės 30–31 d. Pasvalyje vyks pirmasis Šiaurės Lietuvos chorų festivalis, kuriuo siekiama atgaivinti chorinio dainavimo tradicijas, stiprinti šio žanro kolektyvų gyvavimą, skatinti naujų chorų kūrimąsi Aukštaitijos regione. Sumanymas organizuoti tokios apimties chorinio dainavimo festivalį kilo iš profesionalių jaunų muzikų entuziastų didelio noro populiarinti chorinį dainavimą, skatinti tradicijų puoselėjimą ir priartinti klausytoją prie sakralinės muzikos. Šis festivalis – tai sveikintina ir graži Pasvalio kultūros centro direktoriaus Roberto Lavicko iniciatyva į vieną vietą suburti kuo daugiau kaimyninių rajonų kolektyvų bendrai idėjai įgyvendinti. Prie šios idėjos įgyvendinimo entuziastingai prisidėjo ir Pasvalio muzikos mokyklos mokytojas, Pasvalio šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vargonininkas Rimvydas Mitkus. Robertui Lavickui parengus projektą, idėja įgavo materialų pavidalą – Lietuvos kultūros taryba ir Pasvalio rajono savivaldybė skyrė lėšų, labai reikalingų tam, kad šis sumanymas virstų realybe.

Tokio žanro, pobūdžio ir masto festivalio Aukštaitijoje, juo labiau Pasvalyje, iki šiol nebuvo rengta, tad idėjos autoriai ir organizatoriai nuoširdžiai viliasi, kad ilgainiui tai taps tradicija.

Tenka apgailestauti, kad Pasvalio, Pakruojo, Biržų, Kupiškio, Panevėžio rajonuose veiklą vykdantiems chorinio dainavimo kolektyvams trūksta dalyvavimo didesniuose festivaliuose patirties, todėl tikimasi, kad toks festivalis padės populiarinti šį žanrą, kurio gyvavimas Šiaurės Lietuvos regione yra gerokai susilpnėjęs.

Pirmajame šiaurės Lietuvos festivalyje ketina dalyvauti ne tik Aukštaitijos regiono chorai, bet ir svečių kolektyvai iš didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Klaipėdos bei Šiaulių. Iš viso – keturiolika chorų.

Atidarymo koncertas vyks Pasvalio r. Krinčino šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. Ši vieta pasirinkta neatsitiktinai: čia savo, kaip vargonininko, kelią pradėjo vienas iš festivalio idėjos įgyvendintojų ir organizatorių – vargonininkas Rimvydas Mitkus. Atidarymo koncerte savo pasirodymais klausytojus, vietos gyventojus ir svečius, džiugins Pasvalio mišrus choras „Canticum novum“ (vad. Rimvydas Mitkus) ir Klaipėdos universiteto mišrus choras (vad. Algirdas Šumskis).

Antrąją festivalio dieną rajono bažnyčios lauks festivalio dalyvių ir svečių: 7 kolektyvai dalyvaus šv. Mišiose, iš anksto organizatorių paskirtose rajono bažnyčiose, kur giedos liturgines giesmes ir surengs savo pasirodymus. Taip šventės organizatoriai siekia pritraukti kuo daugiau žmonių į maldos namus pasiklausyti sakralinės muzikos, kuri nepelnytai gerokai pamiršta provincijoje, o dabar talentingų muzikų dėka vėl prikeliama naujam gyvenimui.

Festivalio kulminacija – jungtinis visų chorų pasirodymas Pasvalio kultūros centro didžiojoje salėje. Baigiamojo koncerto programoje kiekvienas choras pasirodys individualiai, o koncerto pabaigoje visi chorai suvienys jėgas ir atliks lietuvių kompozitorių chorinius kūrinius a capella bei kūrinius iš įvairių Dainų švenčių. Baigiamajam jungtiniam chorui akomponuos profesionalus Pasvalio muzikos mokyklos mokytojų diksilendas „Linksmieji vyrukai“ (vad. Arūnas Viduolis).

Organizatoriai su neslepiamu jauduliu laukia festivalio pradžios – juk norisi padaryti viską taip, kad būtų galima nuoširdžiai pasidžiaugti rezultatais ir… kibti į naujus darbus, naujus projektus, ieškoti idėjų ar įgyvendinti ilgai puoselėtas svajones.

plakatas chorų9999999999.cdr
plakatas chorų9999999999.cdr
Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.