Darius Rimkevičius iš tėčio Algimanto vadovavimą „Joaldai“ perėmė ne pačiu lengviausiu aludariams metu.

Smulkiųjų aludarių valdžia nemyli

04

Darius Rimkevičius iš tėčio Algimanto vadovavimą „Joaldai“ perėmė ne pačiu lengviausiu aludariams metu.

Dar nepraėjus grėsmei visiškai išnykti pasvalietiškam alui, tęsiame rašinių ciklą apie veiklos kol kas neatsisakančius ištikimiausius mūsų krašto aludarius. Šią savaitę lankėmės Joniškėlyje – UAB „Joalda“ priklausančioje alaus darykloje. Kadangi joje per mėnesį dar pagaminama po keliolika tonų alaus, nesuklysime pasakę, kad šiuo metu joniškėliečiai aludariai dirba sėkmingiau ir už savo kolegas pasvaliečius. Tad jei nebūtų likę kaimiško naminio alaus , „Joaldos“ gaminamą produktą teisingiausia būtų vadinti ne pasvalietišku, o joniškėlietišku alumi.

Pradžia buvo daugiau nei kukli

Kad visko pradžia buvo naminis „gyvas“ alus, neneigia ir bendrovės įkūrėjas Algimantas Rimkevičius. „Pirmą kartą salyklinį alų padariau 1994 metais, sudaiginęs maišą, kitaip tariant – „lietuvišką centnerį“, miežių. Naudojau paprastą medinį kubilą, alų sukošiau į statinę ir apie kokią nors didesnę ir modernesnę alaus daryklą tada nė nesvajojau. Bet alų dariau vis dažniau, nes jo paklausa didėjo. Todėl nutariau rimtai imtis aludarystės. Juolab kad šiam verslui sąlygos buvo gan palankios, nes tada smulkieji aludariai mokėjo tik simbolinius mokesčius, „nesmaugė“ jų ir dideli akcizai. Didinant gamybos apimtis, pavykdavo šiek tiek daugiau ir uždirbti. Gautą pelną investuodavau į modernesnę ir galingesnę įrangą, alaus rūšių asortimento plėtimą. Tokios strategijos stengiamės laikytis ir dabar. Nors per pastaruosius kelis metus situacija pasikeitė ne smulkiųjų aludarių naudai“, – kalbėjo A. Rimkevičius.

„Joaldos“ savininkas vadovavimą bendrovei, o tuo pačiu – ir alaus daryklai, prieš penkerius metus perleido sūnui Dariui. Taigi galima teigti, kad Rimkevičių giminėje – mažiausiai keturios aludarių kartos. „Kaip ir seneliai, visą alų gaminame tik iš salyklo. Skirtumas tik tas, kad dabar galime pasiūlyti didesnius jo kiekius ir daugiau rūšių“, – tikino aludaris Algimantas.

Joniškėlietiškas alus mėgstamas ne tik Pasvalio krašte

Geriausiai „Joaldos“ veiklos rezultatus žinantis bendrovės direktorius Darius Rimkevičius sako, jog per mėnesį bendrovė padaro ir parduoda nuo 12 iki 15 tonų alaus. Produkcija realizuojama ne tik Pasvalyje. Joniškėlietišką alų noriai perka Vilniaus, Kauno, Panevėžio bei Joniškio, Pakruojo, Radviliškio, Kėdainių rajonų vartotojai. Pasvaliečiai labiau vertina 7,5 proc. alkoholio turintį „Soprano“, „Vulkano“, „Lokio pėdą“, tuo tarpu vilniečiai ir kauniečiai pirmenybę teikia lengvesniam (5,6 proc.) „Joniškėlio respublikai“, „Joniškėlio lager“, „Karpių dvaro“ alui. Didesnę dalį alaus „Joalda“ parduoda PET buteliuose. Išfasavimo į juos įrangą bendrovė įsigijo prieš aštuonerius metus. Barams bei kavinėms joniškėlietiškas alus tiekiamas ir statinėse.

Valdžios pareiga – ne padėti, o žlugdyti

Per savo egzistavimą „Joalda“ ištvėrė ne vieną išbandymą. Sunkus bendrovei buvo dvigubai padidintas akcizo mokestis, nenaudingas jai alaus stiprumo apribojimas iki 7,5 proc. alkoholio, neigiamų pasekmių turi ir įvestas draudimas pardavinėti alų ne didesniuose nei 1 litro tūrio buteliuose. „Nesuprantu, kodėl valdžia taip nusiteikusi prieš smulkiuosius aludarius. Visi jos priimami sprendimai mums tik kenkia. Be to, nėra ir niekam naudingi. Dabar ruošiamasi uždrausti pardavinėti alų per šventes. Smulkiesiems aludariams dėl to bus tik blogiau. Nesidžiaugs tuo ir švenčių dalyviai“, – svarstė A. Rimkevičius.

„Linksmasis alaus kelias“ dar nieko nenuvylė

Matydami, kad valdžios atstovų nuomonės pakeisti nebepavyks, aludariai mėgina daugiau bendrauti su visuomene. „Žmonėms, ieškantiems, kur galima smagiai praleisti laiką, kur atšvęsti gimtadienį ar pokylį, nebe pirmus metus siūlome įdomią atrakciją – „Linksmąjį alaus kelią“. Aš pats svečius supažindinu su alaus gamybos procesu, technologijomis, atsakau į jų klausimus. Po to visi vyksta į Gustonių kaime ant Mūšos kranto esančią sodybą degustuoti kelių rūšių alaus, vaišintis naminiu sūriu bei lauko židinyje iškeptais šašlykais ar kepsniais“, – pasakojo „Joaldos“ savininkas.

A. Rimkevičius tikisi, kad „Linksmasis alaus kelias“ taps dar populiaresnis, kai romantiškoje kaimo turizmo sodyboje bus teikiama ir nakvynės paslauga.

Edvardas BALČIŪNAS

www.darbs.lt

Komentuoti su „Facebook “

Ką apie tai galvoji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.