Press "Enter" to skip to content

Dešimt metų – dvidešimt projektų

„Ši bendruomenė – viena veikliausių ir aktyviausių rajone. Nors susikūrė keleriais metais vėliau negu kitos, tačiau nuveikė nė kiek ne mažiau, o gal ir daugiau…“ Taip Deglėnų bendruomenės nueitą kelią vertino daugelis į jos 10-mečio jubiliejų susirinkusių svečių.

Renginio pradžioje Tylos minute buvo pagerbtas šešiolikos buvusių bendruomenės narių, per dešimt metų išėjusių Amžinybėn, atminimas.

Trumpai priminusi Deglėnų bendruomenės kūrimosi ir stiprėjimo istoriją, jos pirmininkė Vita Žvigaitienė minėjo, jog pirmojoje bendruomenės taryboje buvo vien moterys, o pirmoji vadovė – Bronė Putrienė. „Kodėl vien tik moterys? Matyt, jos turi daugiau kantrybės ir tolerancijos“, – spėliojo Vita Žvigaitienė.

Šiandien Deglėnų bendruomenė turi 80 narių ir devynių žmonių tarybą, kurioje jau yra du vyrai.

– Subūrusi Deglėnų ir aplinkinių kaimų žmones, bendruomenė sukūrė gražią savo viziją, išsikėlė tikslus. Surašėm keturiolika konkrečių ir aiškių uždavinių, iš kurių įgyvendinom trylika. Kol kas dar nepasistatėm pirties, užtat nuveikėm nemažai papildomų, į planus neįrašytų darbų. Jau po penkerių metų nuo susikūrimo turėjom bendruomenės namus, buvo išvalytas ir sutvarkytas tvenkinys, atnaujintas kaimo apšvietimas. Intensyvėjo kultūrinis gyvenimas, nors iki šiol neturime kultūros darbuotojo. Šio darbo vežimą tempia puse etato dirbanti bibliotekininkė. Du kartus mūsų kaime lankėsi „Misija Sibiras“ dalyviai, priėmėm žygeivius iš Panevėžio, rajono bendruomenių sąskrydžio šventę. Kasmet rengiame tradicines vasaros šventes. Suvažiuoja daug kraštiečių, po Lietuvą ir pasaulį išsibarsčiusio jaunimo. Mūsų kaime jo, deja, liko nedaug, todėl labai džiaugiamės kiekviena susikūrusia jauna šeima ir gimusiomis jų atžalėlėmis – būsimais bendruomenės nariais. Kol mes visi drauge, tol esam stiprūs, gyvybingi ir ramūs dėl bendruomenės ateities, – optimizmo nestokojo bendruomenės vadovė, geru žodžiu paminėjusi visus buvusius ir esamus bendruomenės tarybos narius, kitus aktyviausius jos žmones.

Deglėnų bendruomenė yra įgyvendinusi dvidešimtį mažesnių ir didesnių projektų, neatpažįstamai pakeitusių kaimo veidą. Laikui bėgant, rinkosi vis sudėtingesnius, turinčius ryškią išliekamąją vertę projektus.

Plačiai nuskambėjo žinia apie deglėniečių įamžintą išnykusių kaimų atminimą. Sukurtas įspūdingas skulptūrų parkas, kur kiekvienas išnykęs šio krašto kaimas turi jam skirtą medžio drožėjų kūrinį. Anot bendruomenės vadovės, šio parko atsiradimas padeda surasti vis naujų svetur gyvenančių kraštiečių, čia lankosi ekskursijos iš visos Lietuvos ir užsienio.

Dešimtį Deglėnų bendruomenės parengtų projektų finansavo rajono Savivaldybė, keturis – Žemės ūkio ministerija, tris – Nyderlandų fondas. Žodžiu, deglėniečiai laimėjo kone visus savo pateiktus projektus, nors jų parengimas – itin kruopštus, didelės kantrybės ir kūrybiškumo reikalaujantis darbas. Patys stambiausi projektai įgyvendinti gavus Europos Sąjungos finansavimą per Vietos veiklos grupę. Tai jau minėtas projektas „Išnykusių kaimų parko įkūrimas“. Įgyvendinus projektą „Deglėnų kaimo viešųjų erdvių sutvarkymas“ įrengta poilsiavietė prie tvenkinio, kitose gyventojų pamėgtose poilsio vietose pastatyta suolelių, dviračių stovų, informacinių stendų, pasodinta medelių, kitų daugiamečių želdinių. Projektas „Deglėnų bendruomenės namų pagalbinių patalpų remontas“ padėjo nenaudojamose patalpose įrengti virtuvę, pastatyti funkcionalią krosnį. Įsigyta baldų, buitinės technikos, įvestas vanduo, kanalizacija, ventiliacija. Dabar čia gali būti gaminami kulinarinio paveldo maisto produktai, rengiamos edukacinės programos bendruomenės svečiams ir patiems deglėniečiams.

Deglėnų bendruomenės 10-mečio jubiliejaus šventėje dalyvavusi ištikima bičiulė, Pasvalio krašto garbės pilietė norvegė Inger Bekkevik, yra nuolatinė skurdžiau gyvenančių šeimų bei gerų bendruomenės sumanymų rėmėja. Ir šįkart ji atvažiavo su solidžia dovana – norvegų parama būsimos pirties statybos pradžiai. „Tikiuosi, kad kitąkart atvažiavusi aš jau maudysiuos jūsų kaimo pirtyje“, – šypsojosi viešnia.

Kitas bendruomenės svečias Seimo narys Antanas Matulas vienareikšmiškai pripažino, jog mažo Deglėnų kaimo bendruomenė per dešimtį metų padarė didžiausią pažangą: „Kaimo vaizdas, buvęs prieš dešimtmetį, nuo dabartinio – skiriasi kaip diena nuo nakties. Tuomet aplink vešėjo krūmai ir piktžolynai, dabar akys džiaugiasi gėlynais, įspūdingu parku, kitomis geromis permainomis“.

Parlamentaras savo padėkos raštus įteikė Deglėnų bendruomenės narėms Rimai Kavaliauskienei, Kristinai Petrauskienei ir bendruomenės pirmininkei Vitai Žvigaitienei, o kaimo bibliotekai padovanojo knygų.

Jog Deglėnų bendruomenė savo atkaklumu ir veiklumu galėtų būti gražiu pavyzdžiu kitiems, akcentavo rajono mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas.

„Bendruomenės idėją brandinot ilgai, bet subūrėt ir sukūrėt labai stiprų kolektyvą“, – deglėniečius gyrė rajono Bendruomenių sąjungos pirmininkas Stasys Butkus.

Veiklia bendruomene bei jos sėkme džiaugėsi ir Pušaloto seniūnė Paulyna Stravinskienė, Deglėnų kaimo žmonėms pristačiusi naująją savo pavaduotoją Ritą Antanaitienę.

Deglėniečius sveikino kaimyninių Pušaloto, Mikoliškio, Norgėlų bendruomenių atstovai.

Deglėnų bendruomenė savo svečiams buvo paruošusi gražų siurprizą: visą pluoštą įvairių nominacijų.

„Neišsenkančios versmės“ nominacija apdovanota viešnia iš Norvegijos Inger Bekkevik – už talentą mylėti žmones, už geranoriškumą ir nuolatinę paramą bendruomenei.

Šią viešnią nuolat lydinčio ir pokalbiuose su ja vertėjaujančio pasvaliečio Arūno Grušo pastangos įvertintos nominacija už pagalbą susišnekant su draugais iš Norvegijos.

Už tai, kad bendruomenė pasijunta nepamiršta ir svarbia, Seimo nariui Antanui Matului įteikta nominacija „Visada įvertink gerą žodį ir gerą darbą“.

„Bendruomenės namų salė būtų mažesnė, jei ne Jūsų patarimai“, – teigiama rajono mero pavaduotojui Povilui Balčiūnui skirtoje nominacijoje „Viską palik šiek tiek geriau negu radai“.

Pasvalio vietos veiklos grupės pirmininkė Helena Simonaitienė apdovanota už nuolatinį rūpinimąsi projektus įgyvendinančia bendruomene.

„Graži kaimynystė – didelis turtas“. Taip įvardinta nominacija atiteko Pušaloto bendruomenei – už dovanotas šiltas bendravimo akimirkas.

„Kibirkšties“ nominacija skirta Mikoliškio bendruomenės pirmininkui Pranui Liniauskui – „už sugebėjimą aktyviai kibirkščiuoti visose gyvenimo srityse“.

„Niekuomet nekirpk, jei gali atrišti“, – tokia nominacija įvertintos Norgėlų bendruomenės pirmininkės Rimos Navadonskienės pastangos spręsti kaimų jaunimo nesutarimų problemas.

„Draugystės“ nominacija atiteko rajono Bendruomenių sąjungos pirmininkui Stasiui Butkui – už 10- ies metų draugystę.

Pušaloto seniūnei Paulynai Stravinskienei skirta nominacija „Problema“, palydėta šmaikščiu tekstu: „Jei yra problema – pamėgink ją išspręsti. Negali išspręsti – nedaryk problemos“.

Savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas pelnė nominaciją „Parama“ – už pagalbą bendruomenei. Visiems nominantams įteiktos ilgaamžiškumą ir stiprybę simbolizuojančios gėlės – geležinės mirtos. O visi jubiliejinės šventės dalyviai apdovanoti „saldžiais“ suvenyrais su laimės simboliais – pasagėle ir keturlapiu dobilu. Šventinėje vakaronėje pasveikinti nauji bendruomenės nariai, tarp kurių yra ir gražaus jaunimo, ir garbaus amžiaus senolis. Nuoširdžiai padėkota šeimoms, susilaukusioms kūdikių ir papildžiusioms kaimo bendruomenę mažomis atžalėlėmis.

Zina MAGELINSKIENĖ

www.darbs.lt

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.