Press "Enter" to skip to content

Švaresniu vandeniu galės mėgautis ne visi joniškėliečiai

Joniškėlis buvo pirmoji rajono gyvenvietė, kurios gyventojai, atgavus nepriklausomybę, galėjo mėgautis švaresniu vandeniu. 1996 metais iš Švedijos Giotenės komunos buvo gauta labdara – vandens gerinimo įranga, kuri po poros metų buvo sumontuota Joniškėlyje.

– Dovana patikimai tarnavo du dešimtmečius, tačiau pastaraisiais metais ir tyrimai, ir gyventojų pastabos parodė, kad vandens kokybė prastėja. Vasaros pradžioje buvo nuspręsta atnaujinti antro pagal dydį rajono miesto vandenvietę, – užvakar susirinkusiems joniškėliečiams kalbėjo UAB „Pasvalio vandenys“ direktorius Algimantas Mataitis.

Ketvirtadienį bendruomenės nariai buvo pakviesti į šalia miesto esančią vandenvietę, kur buvo pristatyta naujai įrengta geriamojo vandens nugeležinimo įranga.

Parudavę skalbiniai, metalo skonio vanduo ar rudos nuosėdos – nepatogumai, kuriuos tenka patirti, kai geležies koncentracija vandenyje yra didesnė negu 0,3 mg/l. Bet joniškėliečiams tai nebegresia. Per filtrus pratekėjusiame Joniškėlio gręžinio vandenyje dabar geležies randama vos 0,02 mg litre.

– Norėčiau akcentuoti, kad ši sistema yra ekologiška. Vandens paruošimo, gerinimo procesui nenaudojami jokie chemikalai. Filtras filtruoja per gamtinės kilmės užpildą kalcio karbonato pagrindu, kuris pasižymi šarminančiomis savybėmis ir veikia kaip aktyvus oksidatorius, – susirinkusiesiems sakė UAB „Eigesa“ komercijos direktorius Žygimantas Steponavičius.

Būtent ši įmonė atliko visus įrangos statymo ir montavimo darbus. Penkiolika metų veikianti bendrovė visoje Lietuvoje yra sumontavusi per 300 geriamojo vandens kokybę gerinančių stočių.

– Padidėjęs geležies kiekis – aktuali visos šalies problema. Nors didžioji dalis vandenviečių jau sutvarkyta, tačiau lieka apie 20 procentų Lietuvos teritorijos, kur tiekiamas vanduo su padidėjusiu geležies kiekiu, – sakė UAB „Eigesa“ generalinis direktorius Eimantas Baravykas.

Bendrovės vadovas pabrėžė, jog jų montuojama įranga pagaminta iš aukštos kokybės, beveik nenusidėvinčio plastiko ir pasižymi ilgaamžiškumu bei minimaliomis priežiūros sąnaudomis.

Joniškėlis – 31-ioje mūsų rajono vandenvietė, kurioje įrengta geriamojo vandens gerinimo įranga. Nors Pasvalio rajone yra absoliučiai mažiausia vandens kaina Lietuvoje, UAB „Pasvalio vandenys“ sugeba dirbti pelningai ir rentabiliai. Joniškėlio vandenvietei sutvarkyti bendrovė skyrė 25 tūkstančius eurų nuosavų lėšų.

Tiesa, skaidresniu ir švaresniu vandeniu galės mėgautis tik mažiau negu pusė antrojo pagal dydį rajono miesto gyventojų. Priežastis paprasta – likusi gyventojų dalis nei vandentiekio, nei kanalizacijos paprasčiausiai neturi…

Apie šią problemą kalbėjo ne vienas joniškėlietis, ketvirtadienį atvykęs į atnaujintos vandenvietės pristatymo iškilmes.

UAB „ Pasvalio vandenys“ direktorius Algimantas Mataitis susirinkusiesiems sakė, jog viltis, kad visi Joniškėlio gyventojai galės naudotis vandentiekiu ir kanalizacija, yra. Bendrovės vadovo teigimu, dalis Lietuvos savivaldybių nesugebėjo įsisavinti Europos sąjungos skirtų lėšų, todėl jos bus perskirstytos iš naujo.

– Šiuo metu atliekame namų darbus, ruošiame priešprojektinę dokumentaciją, analizuojame poreikius, – sakė UAB „Pasvalio vandenys“ vadovas.

A. Mataitis teigė, jog įmonė dirba pelningai ir gali savo lėšomis iš dalies prisidėti prie Europos sąjungos investicijų, todėl yra didelė tikimybė, kad perskirstytos lėšos bus skirtos būtent jiems. Jei taip atsitiktų, „Pasvalio vandenys“ žada investuoti į Joniškėlio miesto vandentiekio tinklą.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.