Press "Enter" to skip to content

Geras rudeninis arimas – visa ko pradžia

Rašytojas ir filosofas Albertas Kamiu savo laiku rašė: „Ruduo – tai antrasis pavasaris.“ Gal ne visi žemdirbiai yra susipažinę su garsaus prancūzo kūryba, bet tikrai kiekvienas žino, kad geras rudeninis arimas – tvirtas būsimo derliaus pagrindas, o ir neįdirbtų dirvų pavasariui palikti nesinori.

Iš pirmo žvilgsnio nežinančiam žmogui arimas gali pasirodyti banalus ir nuobodus veiksmas. Regis, kas ten tokio sudėtingo važinėti traktoriumi iš vieno lauko galo į kitą? Iš tiesų arimas – viena svarbiausių žemės dirbimo technologijų, kuri reikalauja pasiruošimo, geros žemės ūkio technikos ir įgūdžių. Nors lietuviai tradiciškai save vadina žemdirbių kraštu, mūsuose kokybiško arimo pamokos yra primirštos.

Artojų noras gražiai bei taisyklingai arti yra toks pat senas, kaip ir pats arimas, todėl nenuostabu, kad ne pirmą dešimtmetį Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos organizuojamos rajoninės artojų varžytuvės sulaukia nemenko ir dalyvių, ir rėmėjų dėmesio. Ne išimtis ir šie metai. Rudeniškai šiltą spalio 4 dienos rytą į greta Narteikių kaimo esančius laukus vėl riedėjo traktoriai, kuriuos vairuodami vyrai buvo pasiryžę ne tik pademonstruoti savo sugebėjimus, bet ir su jaunimu pasidalinti ilgamete patirtimi.

Kartu su patyrusiais artojais Viliumi Tinteriu, Jonu Guobužu, Viliumi Janeliūnu, Egidijumi Grincevičiu, Vytautu Morkūnu varžėsi ir Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos moksleiviai Kęstutis Janušonis, Valdas Kazulis, Vilmantas Šimoliūnas, Deividas Mikšta ir Arnas Garlauskas.

Šventės dalyvius sveikino ir sėkmės linkėjo mokyklos direktorius Vytautas Jurėnas, Pasvalio savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Joniškėlio bandymų stoties direktorės pavaduotojas Vidas Damanauskas, Žemės ūkio rūmų atstovas Juozas Steponas ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Pasvalio rajono biuro vadovė Eglė Baltrūnienė.

Artojų darbo meistriškumą vertino Lietuvos agrarinių ir miškų centro Joniškėlio bandymų stoties vyresnysis mokslo darbuotojas, biomedicinos mokslų daktaras Antanas Satkus, Lietuvos žemės ūkio ir konsultavimo tarnybos Pasvalio rajono biuro augalininkystės konsultantas Martynas Zablackas, Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos mokytojai bei mokiniai.

Kol vyko varžybos, susirinkę svečiai jėgas galėjo išbandyti Vaidos Guobužienės ir Vilmos Čepinskienės organizuotuose žaidimuose.

Liaudies išmintis byloja, kad nepabuvęs kareivėliu, nebūsi geras artojėlis. Todėl po darbų visi šventės dalyviai galėjo sušilti bei pasistiprinti Lietuvos šaulių sąjungos Panevėžio 5-osios šaulių rinktinės Pasvalio 7-osios kuopos jaunųjų šaulių išvirta koše bei šilta arbata. O Birutės bei Virginijaus Brazdžionių grojama gyva muzika nuotaiką kėlė ir patiems didžiausiems paniurėliams.

Nors kareiviškos vaišės buvo labai gardžios, jomis mėgautis nebuvo kada – visiems magėjo kuo greičiau sužinoti rezultatus.

Patyrusių artojų varžytuvėse didelių staigmenų nebuvo. Pirmą vietą laimėjo daugkartinis rajoninių ir respublikinių arimo varžybų dalyvis ir laureatas Vilius Tinteris. Antros vietos laurai atiteko Vytautui Morkūnui, trečios – Viliui Janeliūnui.

Nuo vyresnių kolegų darbo kokybe neatsiliko ir moksleiviai. Pirma vieta atiteko iš Radviliškio rajono kilusiam pirmo kurso studentui Deividui Mikštai. Nedaug nuo jo atsiliko Kęstutis Janušonis, kuriam atiteko antra vieta. Beje, tai ne pirmoji jaunojo talačkoniečio pergalė. Šiemet Kęstutis dalyvavo ir respublikinėse artojų varžybose, iš kurių grįžo su antros vietos laurais. Savo mokytojus ir komisijos narius džiugino Vilmantas Šimoliūnas. Antrą kartą tokiose varžybose dalyvaujantis jaunuolis iškovojo trečią vietą.

Tradiciškai vyko ir tiesios vagos arimo konkursas, kuriame dalyvavo ne pagrindinių varžybų dalyviai, o šventės svečiai bei žiūrovai. Savo jėgas ir akies tiesumą išbandė ir Igno Karpio žemės ūkio mokyklos moksleiviai, ir jų mokytojai bei arimo varžybų dalyvių artimieji. Pirmą vietą laimėjo Ramūnas Šidagis, antrą – Gintautas Guobužas, o trečioji vieta atiteko Gintai Adomonytei.

– Tokios varžybos reikalingos tam, kad vaikai pamatytų, kaip turi atrodyti gražiai suartas laukas, kad suprastų, jog arimas yra gero derliaus pagrindas. Jaunieji dalyviai mato, kaip dirba patyrę artojai ir mokosi iš jų. Tai keičia jų požiūrį į darbą, – teigė ilgametė arimo varžybų organizatorė Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos praktinio mokymo vadovė Janina Janeliūnienė.

Nugalėtojams buvo užkabinti ąžuolo vainikai bei įteikti šventės rėmėjų – Lietuvos agrarinių ir miškų centro Joniškėlio bandymų stoties, kooperatyvo ,,Mūšos aruodai“, Žemės ūkio rūmų atstovo Pasvalio rajone Juozo Stepono, UAB „Specagra“, biohumuso mišinių gamintojo „Biotechnola“, ūkininkų Antano Butkaus, Audronijaus Norkaus, Viliaus Janeliūno įsteigti prizai.

www.darbs.lt

Ingos TINTERYTĖS nuotraukos

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.