Press "Enter" to skip to content

Gamtos mokslų konkursas į Joniškėlį sutraukė daug entuziastų

Neteršk vandens, nes teks pačiam gerti. Tokiu plakatu jaunimas ragina ūkininkus naudoti mažiau trąšų. Tai viena iš daugelio kūrybinių užduočių, kurias atliko gamtos mokslų konkurso „FizasBioChemis“ dalyviai.

Fizikos, biologijos ir chemijos konkursas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje vyko septintą kartą ir sutraukė dvidešimt vienos mokyklos mokinius bei mokytojus. Štai iki ko išaugo, atrodo, nedidelės gimnazijos iniciatyva!

O viskas prasidėjo 2009-aisiais, kai biologijos mokytojai Ritai Karpavičienei kilo mintis organizuoti konkursą – tarsi savotišką alternatyvą olimpiadai.

Juk olimpiadų užduotys sunkios, dažnam mokiniui sudėtinga jas įveikti. Kai nesugeba išspręsti, ateina ir nusivylimas, ir nepasitikėjimas savo jėgomis.

– Norėjau, kad vaikai patirtų užduočių išsprendimo džiaugsmą. Todėl jos paruošiamos pagal programą, o sprendžia mokinių komanda, – paaiškino biologė Rita Karpavičienė.

Beje, šiai idėjai entuziastingai pritarė vyresniųjų klasių Joniškėlio gimnazistų būrelis. Pirmą konkursą jie ir organizavo, taip pat patys gimnazistai sugalvojo pavadinimą – „FizasBioChemis“.

Gamtos mokslų konkursas Joniškėlyje įsibėgėjo, tačiau organizatoriams pasirodė, kad jis įgauna monotonijos atspalvį, todėl vienerius metus praleido.

Bet tokia pauzė buvo geras pasitikrinimas, jog fizikos, biologijos ir chemijos konkurso tikrai reikia, nes pasipylė klausimai, kur dingo „FizasBioChemis“.

– Šiemet sulaukėme daugiausia dalyvių – net 135 mokinių iš dvidešimt vienos mokyklos. Nors konkursas vyksta kuklioje provincijos gimnazijoje, tačiau mokyklos labai aktyvios – savo komandas išleidžia, duoda transportą atvažiuoti kartais ir netrumpą kelią, tarkim, iš Žagarės, – konkurso populiarumu pasidžiaugia Rita Karpavičienė.

Konkurse dalyvaujančių mokinių komandos turi atlikti fizikos, biologijos, chemijos užduotis. Visiems trims dalykams skiriama po pusvalandį. Taigi iš viso rimtam darbui – pusantros valandos.

Organizatoriai pastebėjo, kad vaikams įdomiausios ir kartu sunkiausios chemijos užduotys.

Chemijos ir fizikos užduotis ruošia gimnazijos mokytojai, o biologijos vyresniųjų klasių mokiniams – Vilniaus universiteto studentai. Ši tradicija išsirutuliojo, kai Universitete mediciną pradėjo studijuoti buvusi Joniškėlio gimnazistė Izabelė Bagužytė.

– Ji dar mokinė buvo tarp pirmųjų „FizasBioChemis“ konkurso organizatorių, – prisiminė mokytoja Rita Karpavičienė. – Nors biologijos užduotys, manau, buvo kiek per sunkios, todėl jas pateikiau truputį paprasčiau…

Kol mokytojai sumavo gamtos mokslų konkurso rezultatus, mokinių komandos atliko kūrybines užduotis aplinkosaugos tema. Čia jau linksmoji konkurso dalis, kurios nevertina jokia komisija, liejasi tik žiūrovų emocijos.

Komandos žaismingai pristatė, kaip savo darbais prisidėti prie švaraus oro, kaip rūšiuoti šiukšles, saugoti gyvūnus, pasigaminti natūralios kosmetikos, kodėl negalima deginti žolės, kaip taupyti vandenį, kodėl irsta ozono sluoksnis. Mokiniai sugebėjo pristatyti net kosminį pieną…

Ir konkurso pabaigoje skelbiami rezultatai, apdovanojami nugalėtojai.

Septintų ir aštuntų klasių grupėje pirmą vietą užėmė šeimininkai – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komanda, antrą – Pasvalio Lėvens pagrindinė mokykla, trečią – Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos gamtos mokslų entuziastai.

Tarp devintokų ir dešimtokų geriausiai sekėsi Pakruojo rajono Balsių pagrindinės mokyklos komandai, antra liko Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komanda, o trečia – Pasvalio Petro Vileišio gimnazija.

Vyriausiųjų mokinių grupėje nepralenkiama buvo Biržų „Saulės“ gimnazijos komanda. Beje, ši gimnazija „FizasBioChemis“ konkurse dalyvavo pirmą kartą. Ir nuskynė laurus. Antra liko Kupiškio rajono Subačiaus gimnazija, o trečia – Joniškio rajono „Aušros“ gimnazija.

Visiems konkurso dalyviams įteikti Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos padėkos raštai ir kanceliarinių priemonių rinkinukai. Be to, dar apdovanoti ir nugalėtojai.

Joniškėlyje organizuojamas gamtos mokslų konkursas šiemet turėjo net dešimt rėmėjų.

– Vaikai jau klausinėja, ar kitais metais bus „FizasBioChemis“. Iš tiesų jiems patinka toks smagus ir įdomus konkursas. O ir bendravimas su kitų mokyklų bendraamžiais suteikia daugiau drąsos, daugiau veržlumo, – pastebi Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos biologijos mokytoja Rita Karpavičienė.

Asta BITINAITĖ
Darijos MASLENIKOVIENĖS foto.

Komentuoti su „Facebook “

2 Comments

  1. internetu internetu 26 rugsėjo, 2022

    Gamtos mokslai ganėtinai sudėtingi, tačiau labai įtraukiantys kai pradedi gilintis. Juk viską galima panaudoti ir pritaikyti realiame gyvenime. Kad ir renkantis kosmetiką – išanalizuoti sudėtį, kiek tas produktas natūralus, kokios veikliosios medžiagos naudojamos.

  2. eurobiuras.lt eurobiuras.lt 27 birželio, 2022

    Labai džiugu, kad tokiems renginiams randami rėmėjai. Vaikus prizai tikrai motyvuoja. O sumanių ir žingeidžių vaikų tikrai yra, reikia mokėti juos pastebėti ir paskatinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.