Press "Enter" to skip to content

Narteikiuose – sportiška pilietiškumo pamoka

Prieš devyniasdešimt devynerius metus buvo paskelbtas įsakymas kurti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas. Nuo to laiko lapkričio 23 diena laikomamūsų kariuomenės gimtadieniu.

Ta proga lapkričio 21 d.Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos sporto salėje vyko rajoninės sporto žaidynės, kuriose dalyvavo Pumpėnų, Vaškų, Pasvalio Petro Vileišio, Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijų, Saločių bei Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos Ustukių skyriaus ir Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio mokyklos komandos.

Apžiūrėti ginklų ir pabendrauti su kariais užsuko ir jaunieji Narteikių mokyklos-darželio „Linelis“ auklėtiniai.

Renginio atidarymas vyko žemės ūkio mokyklos sporto salės fojė. Čia pat Vyčio apygardos 5-osios rinktinės Pasvalio 503 kuopos kariai buvo įrengę ginklų ir amunicijos parodą.

– Šiandien – mūsų kariuomenės gimimo diena. Varžybų dalyviams linkiu sėkmės ir gerų rezultatų. Kartu kviečiu visus susipažinti su mūsų naudojama ginkluote ir tarnybos sąlygomis, o sulaukus 18 metų prisijungti prie savanorių pajėgų. Tai vienas lanksčiausių tarnybos būdų, kuris suteikia galimybę veikti savo krašto labui bei užtikrina įvairias socialines garantijas ir atlygį, – varžybų atidaryme susirinkusiesiems sakė Pasvalio 503 lengvosios pėstininkų kuopos vadas kapitonas Audrius Varankinas.

Nuo 2009 metų organizuojamos varžybos nėra įprastos. Vienas pagrindinių puikaus kario bruožų
– geras fizinis pasirengimas, todėl Narteikiuose susirinkę moksleiviai varžėsi, kas geriau ir greičiau atliks kariams taikomo fizinio parengimo testo pratimus: atsispaudimus, susilenkimus ir šaudyklinį bėgimą. Dalyviai taip pat šaudė iš pneumatinių ginklų bei dalyvavo sukarintoje estafetėje.

Kuo daugiau kartų išsitiesti per dvi minutes – daug jėgų ir ištvermės reikalaujanti užduotis

Pirmoji rungtis – šaudyklinis bėgimas. Jo esmė – kuo greičiau dešimt kartų pirmyn atgal subėgioti 10 metrų atkarpą. Tai nemenkos ištvermės reikalaujanti užduotis, kuriai būtina ne tik gera koncentracija, bet ir … tinkama avalynė. Kai kurių jaunųjų sportininkų bateliai nebuvo pritaikyti uždarų patalpų paviršiams ir slysdami atitolino taip trokštamą pergalę. Greičiausia šaudyklinėje rungtyje buvo trečioji Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komanda.

Kiekvienoje komandoje – trys berniukai ir viena mergaitė. Pastarosios nė kiek nenusileido savo draugams, o kartais ištverme ir atkaklumu juos net lenkė. Tipiškas vaizdelis: visa komanda varžosi, kas daugiau susilenks per dvi minutes. Įpusėjus ypač daug fizinių jėgų reikalaujančiai rungčiai vienas iš berniukų staiga numoja ranka ir nutraukia pratimą. Sunku ir jo draugei, tačiau ji nepasiduoda ir lėtai, bet užtikrintai tęsia rungtį.

Tarp mergaičių daugiausia – 68 kartus per dvi minutes susilenkė Pumpėnų gimnazijos atstovė Irūna
Morkevičiūtė. Tarp berniukų – Redas Šimoliūnas (83 susilenkimai) iš Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos.

Kad mergaitės – ne iš kelmo spirtos, įrodė ir atsispaudimų rungtis. Čia taip pat triumfavo Irūna Morkevičiūtė,  per dvi minutes padariusi86 atsispaudimus. Berniukų grupėje geriausiai pasirodė Pasvalio PetroVileišio gimnazijai atstovavęs Domantas Balčiūnas – 84 atsispaudimai per dvi minutes.

Stebėdamas nemažai aistrų sukėlusias atsispaudimų ir susilenkimų rungtynes, Pasvalio 503 lengvosios pėstininkų kuopos vadas kapitonas Audrius Varankinas pastebėjo, kad dauguma jaunuolių lengvai atliko ne tik savo amžiaus, bet ir karinius normatyvus.

Sporto salės rūsyje įrengtoje šaudykloje žaidynių dalyviai išbandė savo taiklumą. Nors čia ir neskambėjo garsūs palaikymo šūksniai, įtampos ir azarto netrūko. Penki šūviai, bendroje komandos įskaitoje galintys nulemti pergalę ar pralaimėjimą. Jaudulys didelis, tad nieko nuostabaus, kad kažkas niekaip negalėjo surasti saugiklio ar labai ilgai nesiryžo paspausti gaiduko.

Šaudymo rungtyje nepralenkiamas buvo Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos moksleivis Paulius Ilmonas bei Vaškų gimnazijos atstovė Gabrielė Ožalinskaitė.

Pasvalio 503 lengvosios pėstininkų kuopos vadas kapitonas Audrius Varankinas demonstruoja, kaip teisingai atlikti atsispaudimus

Prieš lemiamą estafetę žaidynių dalyviai buvo pavaišinti sočia, Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų
mokyklos virėjų išvirta kareiviška koše. Atrodė, kad paragavę kaloringo maisto jaunieji sportininkai aptings ir bus lėtesni, tačiau to neatsitiko. Smagiausia rungtis buvo atlikta „su vėjeliu“.

Sukarintos estafetės užduotis žaidynių dalyviams paruošė Pasvalio 503 lengvosios pėstininkų kuopos savanoriai. Iš pirmo žvilgsnio – nieko sudėtingo. Vienas komandos narys užsideda kareivišką šalmą ir nubėga sutartą atstumą. Po to šalmas perduodamas draugui, kuris užsideda
ne tik šalmą, bet ir apsivelka taktinę liemenę ir vėl bėga numatytą atkarpą. Trečiajam dalyviui dar pridedama kareiviška kuprinė. Kol šis bėgioja, komandos draugai ant improvizuotų neštuvų guldo „sužeistąjį“ ir kartu su juo įveikia paskutinę estafetės atkarpą.

Viskas paprasta, kol parašyta ant popieriaus.

Realybėje, pasirodo, užsisegti šalmą nėra taip paprasta, dar sunkiau bėgti jo nepametant. O kur dar nesibaigiančios taktinės liemenės sagtys, kurių susegimas nepatyrusiems dalyviams trunka ne vieną brangią minutę…
Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad trečioji vieta atiteko Pumpėnų gimnazijos komandai (mokytoja
Eglė Mickeliūnienė): Irūnai Morkevičiūtei, Eigirdui Bartašiui, Vygantui Šivickui, Simui Mickeliūnui.

Antrosios vietos laurus pelnė trečioji Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komanda
(mokytojas Zenonas Balčiauskas): Simona Krištopaitytė, Redas Šimoliūnas, Gvidas Ridikas, Justas
Tarasovas.

Pirmoji vieta bei pereinamoji Pasvalio 503 lengvosios pėstininkų kuopos taurė taip pat iškeliavo į Joniškėlį. Ją laimėjo antroji gimnazijos komanda: Evelina Arcimavičiūtė, Ernestas Sinkevičius, Lukas Juknevičius, Paulius Katkevičius.

Visi žaidynių nugalėtojai buvo apdovanoti medaliais bei organizatorių įsteigtais atminimo suvenyrais.

Tradicinės Kariuomenės dienai skirtos Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje
vykstančios žaidynės – tai ne tik aktyvų gyvenimo būdą propaguojantis renginys, bet ir puiki pilietiškumo pamoka, kuri kasmet sulaukia vis daugiau dalyvių.
Aidos DULKIENĖS nuotraukos

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.