Sveikos, Kalėdos: nematyti, apelsinais kvepiantys receptai jūsų šventėms

Kūčios daugumai lietuvių asocijuojasi su silke ar kūčiukais, Kalėdos – su mandarinais, o Naujieji – su balta mišraine. Atėjo laikas išbandyti ką nors naujo!

„Rimi“ šių metų šventinius patiekalus siūlo pagardinti apelsinų aromatu.

Vienas populiariausių šventinių patiekalų visame pasaulyje yra įvairiai paruoštas kalakutas. Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose per Kalėdas suvalgoma per 30 milijonų keptų kalakutų! Lietuvoje keptas kalakutas nuo seno žinomas kaip iškilmingų švenčių patiekalas, tačiau jo receptą yra išbandžiusi toli gražu ne kiekviena šeimininkė. Ypatingai džiugu, kad kalakutiena ne tik skani, bet ir yra viena naudingiausių sveikatai mėsos rūšių, iš kurios galima pagaminti įvairiausių patiekalų, įtiksiančių išrankiausiam skoniui.

Kalakutiena pasižymi didele įvairove – galima rinktis šviesesnę, liesesnę, tamsesnę ar riebesnę. Pastaroji gali pakeisti net kiaulieną. Kalakutą rekomenduojama rinktis pagal tai, kiek žmonių jis skirtas. Visada geriau rinktis didesnį, nes iš kepto kalakuto likučių vėliau galima pagaminti puikių užkandžių.

Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Supylę likusį virintą atvėsusį vandenį, užpilkite šiuo marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas. Laikykite 12-24 val. šaldytuve.

„Sveikos, Kalėdos“ keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis (užteks 16-ai asmenų, gaminimo trukmė – 4 val.)

Sviestui su citrusais ir žolelėmis reikės:

1 didelio apelsino

1 didelės citrinos

3 susmulkintų skiltelių česnako

4 šaukštų susmulkintų šviežių šalavijų

3 šaukštų susmulkintų šviežių rozmarinų

3 šaukštų susmulkintų šviežių čiobrelių

2 nubrauktų šaukštų druskos

1 šaukšto pipirų

200 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto

Patiekalui reikės:

5 kg kalakuto

3 didelių apelsinų

1 citrinos

9 rūgštesnių obuolių

100 g šaldytų spanguolių

1 česnako galvutės

5 šakelių šalavijų

2 šakelių rozmarinų

5 šakelių čiobrelių

Jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  • Ruošdami sviestą, tiesiog sudėkite visas jam gaminti skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu padėkite į šalį.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, taip pat ir vidų. Nusausinkite odą ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintais: 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.
  • Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.
  • Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.
  • Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tad sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.
  • Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.

„Sveikos, Kalėdos“ apelsinų pyragas su spanguolėmis (užteks 12-14 asmenų, gaminimo trukmė – 2 val. 20 min.)

Reikės:

2 apelsinų

100 g rudojo cukraus

1 šaukštelio kepimo miltelių

200 gramų migdolų miltų

5 kiaušinių

100 g džiovintų spanguolių

100 g baltojo šokolado

1 šaukšto aliejaus

2 šaukštų maltų linų sėmenų

30 g spanguolių papuošimui

Gaminimas:

  • Nuplaukite apelsinus, užpilkite juos vandeniu, kad apsemtų, ir virkite 70 minučių ant mažos ugnies (du kartus, vis užvirus vandeniui, jį pakeiskite ir virkite iš naujo). Apvirtus apelsinus supjaustykite gabalais ir sutrinkite smulkintuvu, atvėsinkite.
  • Kiaušinių baltymus su 50 g cukraus išplakite iki standžių putų. Likusį cukrų suberkite į indelį su kiaušinių tryniais ir išsukite, kol cukrus ištirps, o masė taps puri. Į gautą masę sudėkite paruoštą apelsinų masę, suberkite kepimo miltelius, migdolų miltus ir džiovintas spanguoles.
  • Tada atsargiai šluotele įmaišykite (jokiu būdu neplakite!) kiaušinių baltymus, į bendrą masę dėdami jų po nedaug.
  • Kepimo formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite miltais linų sėmenimis. Į formą sukrėskite pyrago masę ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-70 min., atsižvelgdami į kepimo formos dydį ir gylį. Iškepę pyragą, leiskite jam atvėsti neišėmę iš formos.
  • Karšto vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir užpilkite plonu sluoksniu ant pyrago. Papuoškite spanguolėmis.
Komentuoti su „Facebook “

You May Also Like

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *