Press "Enter" to skip to content

Prezidento rinkimai jau visai ne už kalnų

2019-ieji bus išties įdomūs metai Lietuvos politikoje. Mūsų šalyje vyks net treji svarbūs rinkimai. Paaiškės kas naujoje kadencijoje atstovaus mūsų šalį Europos parlamente, taip pat rinksime merus ir savivaldybių tarybas. Visgi, šie rinkimai nublanksta prieš svarbiausius – šalies prezidento rinkimus, už kuriuos jau net vyksta lažybos.

Tikrai turėsime naują prezidentą

Dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė 2019-ųjų birželį pabaigs savo antrąją kadenciją. Būtent toks yra prezidento pareigybių kadencijų limtas. Vadinasi kitąmet tikrai turėsime naują valstybės vadovą.

Kol kas oficialiai apie tai, jog tikrai dalyvaus rinkimuose pranešė vos keli kandidatai. Tačiau potencialių kandidatų sąrašas – kur kas ilgesnis.

Posto sieks diplomatai

Prezidentinių ambicijų visiškai neslepia du žinomi diplomatai – Vygaudas Ušackas ir Žygimantas Pavilionis. Jie abu jau paskelbė, kad tikrai dalyvaus rinkimuose.

Tiesa, jie abu priklauso Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai (TS-LKD), o pastaroji yra pareiškusi, kad rinkimuose palaikys tik vieną kandidatą.

Ar tai bus kažkuris iš paminėtųjų? Kol kas nėra aišku. Konservatoriai neatmeta galimybės palaikyti ir Gitaną Nausėdą ar Ingridą Šimonytę, jei jie nuspręstų dalyvauti.

G. Nausėda laikomas favoritu

Būtent minėtas G. Nausėda yra laikomas vienu iš ryškiausių favoritų užimti prezidento pareigas. Vyriausiasis SEB banko ekonomistas kol kas nėra oficialiai įvardinęs, jog dalyvaus rinkimuose, tačiau tą galima nuspėti.

G. Nausėda kur kas aktyviau reiškiasi socialiniuose tinkluose, be to nevengia pasisakyti su ekonomika nesusijusiomis temomis. Pasak politologų, tai leidžia daryti prielaidą, jog kandidatas po truputį pradeda rinkiminę kampaniją.

Ekonomistas šiuo metu pirmauja apklausose. G. Nausėda surenka daugiausiai procentų tuomet, kai žmonių teiraujamasi kas geriausiai tiktų užimti konkrečiai prezidento pareigas.

Tiesa, kol kas apklausų itin rimtai vertinti dar nederėtų, kadangi iki rinkimų liko daugiau nei metai.

S. Skvernelio šansai taip pat vertinami puikiai

Labai realistiškai skamba ir scenarijus, jog kitąmet į prezidento kėdę gali atsisėsti dabartinis premjeras Saulius Skvernelis. Pastarąjį favoritu laiko Betsafe lažybininkai.

S. Skvernelis yra ne sykį pareiškęs, jog yra priėmęs sprendimą dėl savo dalyvavimo, tačiau visuomenei atsakymai vis dar nėra pateikti.

Kauno meras – šalies prezidentas?

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sutvarkė miestą. Tokių frazių veikiausiai girdėjo daugelis. Išties, būnant Kauno meru, šio, buvusio verslininko, įvaizdis gerokai pakilo.

Dabar V. Matijošaičio galimybės žengti į nacionalinę politiką vertinamos išties palankiai.

Tiesa, dar visai neseniai V. Matijošaitis teigė, jog tikrai niekuomet nedalyvaus prezidento rinkimuose. Visgi dabar jo retorika jau visai kitokia.

Neatmetama galimybė, jog S. Skvernelis ir V. Matijošaitis sutars kuriam iš judviejų vertėtų dalyvauti rinkimuose. Suvieniję balsus jie turėtų ypatingai didelius šansus.

Comments are closed.