Press "Enter" to skip to content

Bendradarbiavimas tęsiasi

Spalio 22 dieną Marijampolėje įsikūręs Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas šventė kovinės vėliavos 25-ąsias metines. Ta proga į iškilmes buvo pakviesti ne tik buvę dalinio vadai, aukšti Lietuvos kariuomenės vadai, bet ir Joniškėlio miesto bendruomenės atstovai. 

Šis kvietimas neatsitiktinis. Dalinio ištakos – 1919 m. mūsų krašte įkurtas Joniškėlio mirties batalionas – didžiausias Lietuvos istorijoje partizaninis junginys (vienijęs beveik 1500 karių), sukurtas vietos gyventojų iniciatyva. Joniškėlyje palaidotas ir pirmasis šio bataliono vadas – pulkininkas leitenantas Antanas Stapulionis. 

Šią vasarą vykusi Joniškėlio respublikos šimtmečio šventė kaip niekad anksčiau suartino du skirtinguose Lietuvos pakraščiuose įsikūrusius miestus ir paklojo glaudaus Joniškėlio miesto bendruomenės ir LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono bendradarbiavimo pamatus. 

Joniškėliečius Marijampolėn vežė specialiai iš dalinio atsiųstas autobusas. Iškilmės prasidėjo Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo bazilikoje aukotomis šv. Mišiomis už buvusius ir esamus karius bei jų artimuosius. 

Pasibaigus mišioms, bataliono kariai iškilmingai nužygiavo į minėjimą Marijampolės kultūros centre. Čia sveikinimo žodį tarė garbūs svečiai. Už pavyzdingą ir nepertraukiamą tarnybą kariams buvo įteiktos padėkos, apdovanojimai. 

Joniškėliečiai į Suvalkijos sostinę atvažiavo ne tuščiomis. Susirinkusiems kariams buvo priminta šlovinga ir legendomis apipinta Joniškėlio mirties bataliono istorija. Dabartiniam LDK Vytenio bataliono vadui pulkininkui leitenantui Juliui Gaižauskui buvo įteiktas karininko, pirmojo bataliono vado Antano Stapulionio portretas. Jubiliejaus dalyviams koncertavo ir karių širdis pavergė vaškiečių grupė „Marabu band“. 

Pasibaigus oficialiajai daliai, ragaujant suvalkietiškus skanėstus bei gurkšnojant joniškėlietišką girą, buvo nuspręsta tęsti pradėtą bendradarbiavimą. Artimiausiuose planuose – kelių dienų karinė stovykla Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos moksleiviams. 

Prieš išsiskiriant Joniškėlio gimnazistams, bendruomenės nariams buvo surengta ekskursija po LDK Vytenio dalinį. 

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.