Press "Enter" to skip to content

Ilga kelionė per kopas… su garsiakalbiu ant pečių

Šiuo metu LRT vyksta vaizdo klipų konkursas, kuriame – beveik 200 dainų. Vienos jų parašytos ir nufilmuotos mūsų scenos grandų, kitos jaunų, muzikinį kelią dar tik pradedančių atlikėjų. Nuobodžiauti neleidžia ir žanrų margumas. Ne vienas turbūt jau balsavome už savo favoritus. Kol žiuri dar tyli ir vertina, aktyvesni gerbėjai gali sekti kovą dėl publikos simpatijos prizo. Pačioje viršūnėje vyksta aršios rungtynės – grupė „Velvet“ iš Alytaus varžosi su joniškėliečio Igno Skudricko komanda „Duo Unicum“. 

Su kraštiečiu Ignu paskutinį kartą kalbėjomės 2013-aisiais, jam dar gyvenant ir dirbant Anglijoje. Dabar gyventi ir dirbti jis grįžo į Lietuvą. Paskubėsiu pridurti – jis sugrįžo jau seniai prieš breksitą, savo noru. 

Ignas pasirinko operatoriaus ir videomenininko kelią. Tai, kad jis filmavimo kamerą „prisijaukino“ puikiai, matome iš darbo, su kuriuo kūrėjas dalyvauja LRT vaizdo klipų konkurse. Publika balsuoja, surinkti tūkstančiai „širdelių“. Ar bus pasiekta pergalė, dar nežinia, bet išskirtinis darbas jau buvo pastebėtas ir įvertintas žiūrovų. Turbūt tai ir yra didžiausias apdovanojimas menininkui. 

Kodėl šį darbą pavadinau išskirtiniu? Vėl skubu pridurti – Igno sukurtas vaizdo klipas „Vėjo dukra“ yra neįprastas. Nesitikėkite ten aktualijų, ironijos, negatyvumo. Nepopuliaru, tiesa? Bet skaitykim toliau. Vaizdo klipe tiesiog groja ir šoka trys merginos. Viena jų skambina kanklėmis, kita – keltų arfa. Tačiau visuma tiesiog velnioniškai graži akims ir ausims. Kaip pavyko sukurti tokį įdomų darbą? Čia jau kreipiuosi į Igną. 

– Kaip kilo mintis sukurti šį vaizdo klipą? 

– Teko filmuoti Ingridos iš „Duo Unicum“ grojimą kanklėmis vienam savo dokumentiniam filmui kaip meninę sceną. Filmuojant Ingrida užsiminė, kad ieško vaizdo klipo kūrėjo jos dueto sumanytam projektui. Muzikantėms patiko mano sukurta trumpa scena su kanklėmis. Taip ir nusprendėme kurti scenarijų bei kibti į darbus. 

– Manau, kad visi atpažįstame Baltijos pajūrį. Bet būtų smalsu sužinoti tikslesnę vietovę, kurioje vyko filmavimas? 

– Nemirsetoje, šalia draustinio. Keletą dienų ieškojome tinkamos lokacijos pajūrio juostoje tarp Karklės ir Šventosios. Pasirinkome būtent šią, nes norėjome atskleisti dar mažai pažįstamo pajūrio lopinėlio žavesį. Atrasto tik tų, kurie ieško atokesnio kampelio poilsiui, jaukaus ir išskirtinio. Todėl Nemirsetos draustinio atodanga ypač tiko kadrams iš paukščio skrydžio (drono). 

Dar svarbu buvo, kad sutiktume kuo mažiau „bėgikų“, sportuojančių anksti ryte – kūrinyje nėra hiphopo stiliaus ritmų (juokiasi). Be to, filmavimo vieta turėjo būti nutolusi ne daugiau nei 2–3 km nuo automobilių stovėjimo aikštelės. Kodėl? Na, juk visą įrangą ir instrumentus teko neštis pėsčiomis per smėlį! Už tai esame dėkingi asistentams, kurie lydėjo viso filmavimo metu. 

– Turbūt smagu saulėtą vasaros dieną filmuoti pajūryje… 

– Saulėtą dieną? Buvo ledinis ankstyvas rytas! Nors ir vasara, tačiau termometras rodė tik +8 laipsnius. Kylanti ir besileidžianti saulė teikia kadrui ypatingą apšvietimą, todėl visi turėjome aukotis. Na, mes, esantys už kadro, galėjome apsirengti šilčiau. Bet merginos šalo – dailūs, ploni, plazdantys šilkiniai drabužiai mažai šildė. Piršteliai, turintys greitai bėgioti stygomis, stingo. Padėjo tik šilti pledai ir asistentų atnešta arbata per pertraukėles. Ir, žinoma, vidinis džiaugsmas, troškimas atlikti darbą kuo geriau. Todėl žiūrint klipą ir atrodo, kad buvo nuostabi, saulėta vasaros diena. 

Mes su asistentais nešalome, tačiau šiokių tokių sunkumų irgi buvo. Pavyzdžiui, filmavimui buvo reikalingas didelis garsiakalbis. O kaip jį nusigabenti iki jūros? Štai, pažiūrėkit į nuotrauką – nešu per smėlį ant nugaros! (Juokiasi) Tačiau visi vargai ir vargeliai buvo kompensuoti malonaus darbo su itin draugiška ir solidaria komanda. Daug naujo išmokau bei atradau ir pats. O dabar esu be galo laimingas, kad mūsų bendras darbas nenuskendo klipų jūroje ir buvo pastebėtas publikos. 

– Gal galite trumpai pristatyti atlikėjas? 

– Mielai! „Vėjo dukra“ – daugybe talentų pagarsėjusi menininkė Viltė Kazlauskaitė. Ji ne vien šokėja. Neabejotinai vaizdo klipe atkreipėte dėmesį ir į originalius kostiumus – jų autorė irgi yra Viltė. 

Duetas „Duo Unicum“ – dvi puikios muzikantės Ingrida Spalinskaitė (koncertinės kanklės) ir Giedrė Šiaulytė (keltų arfa). Muziką parašė kompozitorė Indrė Stakvilė, jos specializacija yra filmų bei teatro muzika. 

– Man „Vėjo dukra“ kiek primena Eglę… Ir ne man vienai. Galbūt žiūrovų simpatijos kiek pagrįstos mūsų mitologinės sąmonės? Kodėl „Vėjo dukra“, o ne „Žalčių karalienė“? 

– Klipo nekūrėme pagal pasaką. Bet įdomu, kad jį galima „perskaityti“ ir taip. Meno kūrinys turi būti daugiasluoksnis. O galbūt savąja istorija sukūrėme naują lietuvišką pasaką. 

– Skaitytojams, kurie dar nematė vaizdo klipo, bus įdomu, kur jį rasti

– „Vėjo dukros“ ieškokite paspaudę nuorodą: https://klipvid.lrt.lt/klipai/duo-unicum-vejo-dukra/ Balsuoti galima kasdien po vieną kartą per dieną iki vasario 12 dienos. 

– Ačiū už pokalbį, sėkmės konkurse ir kuriant kitus projektus!

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.