Press "Enter" to skip to content

Fizas BioChemis – jau 9-ąjį kartą!

Vasario 28 dieną Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje vyko devintasis gamtos mokslų konkursas Fizas BioChemis. Šis renginys unikalus tuo, kad jo dalyviai rungtyniauja atlikdami užduotis net iš trijų gamtos mokslų dalykų – fizikos, biologijos ir chemijos. Konkurse atsiskleidžia ne tik mokinių gamtos mokslų žinios, bet ir kūrybiškumas. Tai yra vienintelis tokio tipo renginys Šiaurės Lietuvos krašte ir jis sukurtas bei organizuojamas būtent mūsų gimnazijoje! 

Skelbdama konkurso pradžią didelė jo rengimo entuziastė, biologijos mokytoja metodininkė Rita Karpavičienė priminė, jog pirmajame Fizo BioChemio konkurse dalyvavo tik dvidešimt mokinių, o šiemet – jau 132 dalyviai iš šešiolikos Lietuvos mokyklų. Sulaukėme svečių iš Panevėžio ,,Ąžuolo“ progimnazijos, Pakruojo ,,Atžalyno“ gimnazijos ir ,,Žemynos“ pagrindinės mokyklos, Pakruojo rajono Žeimelio gimnazijos ir Balsių pagrindinės mokyklos, Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos, Lėvens pagrindinės mokyklos ir Svalios progimnazijos, Pasvalio rajono Vaškų ir Pumpėnų gimnazijų, Biržų ,,Atžalyno“ pagrindinės mokyklos, Biržų technologijų ir verslo mokymo centro, Joniškio Aušros gimnazijos bei ,,Saulės“ pagrindinės mokyklos. 

Renginį pradėjo gimnazijos muzikos mokytoja Jolanta Giedraitienė su dukra Kotryna Vitalijaus Neugasimovo daina ,,Laba diena“. 

Visus konkurso dalyvius pasveikino ir sėkmės palinkėjo gimnazijos direktorius Almantas Kanapeckas.

 Rajono Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas savo sveikinimo kalboje išreiškė viltį, kad dabartinis jaunimas pakeis pasaulį, padarys jį geresnį ir gražesnį. 

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gvidas Vilys palinkėjo visiems ,,užsikrėsti“ mokslo virusu ir ieškoti to, ko dar nėra patyrę, pažinti įvairiapusį pasaulį. 

Joniškėlio seniūnas Donatas Dilys džiaugėsi gimnazijoje matydamas daug jaunų veidų, nors ir nepažįstamų, bet linksmų, gerai nusiteikusių. 

Po šiltų palinkėjimų visos komandos išskubėjo į klases atlikti fizikos, biologijos bei chemijos užduočių. Jų laukė paruoštos kompleksinės užduotys ir testai. 

Konkurso dalyviai teigė, kad užduotys nebuvo sunkios, tik kai kurioms išspręsti pritrūko laiko. 

Kol mokiniai rimtai dirbo, bendravo kabinetuose, jų mokytojai taip pat neleido laiko veltui – jie dalyvavo Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biologijos mokytojos R. Karpavičienės seminare ,,Gamtamokslinio ugdymo mokytojų dalykinių kompetencijų tobulinimas. Savivaldaus mokymosi link“. 

Antroji konkurso dalis – kūrybiniai darbai. Kadangi kitąmet Fizas BioChemis švęs savo 10-ąjį gimtadienį, tai kūrybinės užduotys buvo tokios: 7–8 klasių mokinių komandos turėjo sukurti Fizo BioChemio vėliavą ir šūkį, o 9–12 klasių – himną. Mokiniai labai išradingai stengėsi nustebinti kitas komandas ir žiūrovus. Kūrybinės užduotys buvo pristatytos įdomiai, originaliai, su humoru. Salėje skambėjo dainos, juokas, vyravo gera nuotaika, kurią atspindėjo svečių ir renginio šeimininkų draugiški bei geranoriški veidai. 

Na, ir pagaliau atėjo ta lemtingoji minutė, kai buvo paskelbti konkurso nugalėtojai. III vietą 7–8 klasių grupėje laimėjo Joniškio ,,Saulės“ progimnazijos komanda. 9–10 klasių – Joniškio ,,Aušros“ gimnazistai, 11–12 klasių – Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijos komanda. II vieta 7–8 klasių grupėje atiteko Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos komandai, 9–10 klasių – Pasvalio Petro Vileišio, o 11–12 klasių grupėje – Pakruojo ,,Atžalyno“ gimnazijos gimnazistams. Ir – renginio kulminacija: I vietos laimėtojai. Šiemet 7–8 klasių grupėje labiausiai pasisekė Pakruojo ,,Žemynos“ pagrindinės mokyklos komandai, tarp 9–10 klasių stipriausia buvo Joniškio ,,Aušros“ gimnazijos komanda. Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos gimnazistai užėmė I vietą 11–12 klasių grupėje. 

Visiems konkurso dalyviams buvo įteikti Padėkos raštai ir suvenyrai. Na, o pirmų vietų laimėtojai apdovanoti dar ir rėmėjų prizais. O kur dar patirti įspūdžiai… 

Džiugu, kad šiemet Fizas BioChemis turėjo nemažai rėmėjų. Nuoširdžiai dėkojame: UAB ,,Kompeta“, Joniškėlio seniūnijai, UAB „Pasvalio knygos“, Pasvalio rajono Savivaldybės tarybos nariui Igoriui Malinauskui, AB „Pasvalio žemtiekimas“, Simonos gėlės, S. Kontrimienės individualiai įmonei. 

Ir, žinoma, šis konkursas nebūtų įvykęs be mūsų gimnazijos mokytojų, nenuilstančių entuziasčių: biologijos mokytojos Ritos Karpavičienės, fizikos mokytojos Astos Valančiutės bei chemijos mokytojos Jolantos Snicorienės pastangų, jų mokinių bei kitų dalykų mokytojų triūso. 

Turiningai ir linksmai praėjęs 9-asis Fizas BioChemis įrodė, kad Lietuvos mokyklose netrūksta aktyvių, smalsių ir kūrybingų mokinių. Su nekantrumu lauksime 10-ojo Fizo BioChemio gimtadienio, laikas prabėgs greitai, tad vėl sutiksime ir ne pirmą kartą konkurse dalyvaujančius, ir visiškai naujus draugus.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.