Press "Enter" to skip to content

Tortų kepyklėlėje Narteikiuose – gardūs meno kūriniai

– Nuo mokyklos laikų mėgstu piešti, kopijuoti. Ir gaminti valgyti man visada patiko, – prisipažįsta Narteikių kaimo sodyboje tortų kepyklėlę įsirengusi Gitana Mykolaitienė, o mes grožimės originaliai jos sukurtu tortu, kurį dėkingas buvęs pacientas užsakė medikams, tiesa, šis gardus kūrinys iškeliavo į kitą rajoną.

Mykolaičiai įsikūrę Gitanos senelių Lagauninkų sodyboje. O jos kepyklėlė įrengta pastate, kuriame kadaise buvo senelio Romualdo Lagauninko staliaus dirbtuvės. Dabar nebėra abiejų senelių. 

– Apie trisdešimt metų dar su močiute gyvenom, – išsitaria narteikietė. 

Jeigu jau prakalbom apie senelius, būtina prisiminti kitą Gitanos babytę – tėčio mamą rokiškėnę Eleną Vitkevičienę, kuri buvo mokslus baigusi puiki konditerė ir kulinarė. 

Elena Vitkevičienė, Gitanos močiutė (stovi prie šakočio ketvirta iš kairės), konditerijos ir kulinarijos paslapčių mokėsi dar prie Smetonos (apie 1933 m.).

– Gal ir iš jos šis pomėgis, – pasvarsto Gitana. 

Ji mokėsi Joniškėlio vidurinėje, beje, buvo persikraustę iš Šiaulių krašto. Vėliau baigė prekybos mokyklą ir dirbo pardavėja. 

Tačiau Gitanos galvoje vis sukosi mintys apie tortus: 

– Sūnus Domantas išėjo į mokyklą, o man reikėjo ko nors imtis. Gal metus sapnavosi tortai. Mokiausi savarankiškai, iš interneto, ir apskritai daug skaičiau. Klaipėdoje ir Panevėžyje lankiau tortų dekoravimo, puošybos kursus. 

Tiesa, kažko labai naujo ir nesužinojo. Juolab nė viena šeimininkė nelinkusi iki galo atskleisti savo receptų, visų subtilybių ir plonybių, nes tai ir komercinė paslaptis. 

– Būna, kad pati bandau, o rezultatas iškeliauja į šiukšlių dėžę. Tarkim, iki šiol neišeina visiškai gerai pagaminti „makaroncų“, – Gitana neslepia, kad vis tobulina, atrodo, jau žinomus smaližių receptus. – Pradžioje buvo streso. Pirmiausia bandžiau gaminti tik sau ir draugams. Jie ir įvertino, skatino imtis tortų verslo. 

Pirmieji Gitanos tortai buvo paprastesni – biskvitiniai, lakštiniai, papuošti vaisiais, uogomis: 

– Kai dabar pasižiūriu ir prisimenu, jau juokinga, o tada atrodė kone tobula. Šiandien vis pagalvoju, jog galėtų būti geriau. Pati receptus nuolat tobulinu. 

Gitana pastebi, kad klientų mėgstamiausias ir dažniausiai užsakomas „Snikerinis“ tortas: 

– Bet per karantiną daug mažiau užsakymų, nes tiesiog nebėra balių. O yra tekę per savaitę iškepti net dvidešimt tortų. Tuomet vaikščiojau jau išvarvėjusiom akim. Daugiau dešimties tortų per savaitę dabar nesutikčiau pagaminti. Sveikata vis dėlto brangesnė. 

Taip gimsta tortų puošmenos. Aidos GARASTAITĖS nuotr.

Pastaruoju metu labai gerai, jei per savaitę užsakomi penki šeši tortai. 

– Pagal jų svorį sprendžiu, kad susirenka mažiau žmonių. Anksčiau mažiausias tortas sverdavo tris kilogramus, o per karantiną prašė vos dviejų. Būtų poreikis ir dar lengvesnių, tačiau kepti kilograminį jau neapsimoka, nes laiko, elektros sąnaudos tos pačios, – Gitana atskleidžia, kad torto gaminimo procesas užtrunka dvi tris dienas. – Tarkim, „Snikerinis“ gimsta per tris dienas, „Napoleonas“ irgi kuo ilgiau išlaikomas, tuo gardesnis. O vaisiniai, pavyzdžiui, maskarponės su persikais, braškiniai skaniausi švieži ir galiojimo laikas trumpiausias. Bet kaina visų standartinė – penkiolika eurų už kilogramą. 

Klientai tortus turi pasiimti patys, į namus niekas nepristato. Narteikietės nuomone, atstumas ir kiek atokesnis kaimas – kepyklėlės minusas: 

– Mieste būtų geriau. 

Tačiau, kas ieško, tas randa. Gitanos tortai iškeliauja įvairiausiomis progomis ne tik ant mūsų bei aplinkinių rajonų smaližių stalo, bet ir į didmiesčius – Vilnių, Kauną, į pajūrį. 

Bene didžiausias Gitanos kepinys – penkių aukštų trylikos kilogramų vestuvinis tortas, kuris buvo išvežtas, berods, į Plungę: 

– Buvo vasara, karšta, tad šis tortas keliavo ankstų rytą. Tokios šventės paprastai rengiamos savaitgalį, tik vaikų gimtadieniai švenčiami dažniausiai būtent gimimo dieną, ypač pirmieji. 

Teko kepti tortą ir šimtametės gimtadieniui, jis buvo ryškus, su daug gėlių. 

Užsakovai neretai duoda pavyzdį, ko maždaug norėtų, o toliau pasitiki kepimo meistrės fantazija. 

Gitana prisipažįsta, jog daugiau nekepa vilkiko formos torto, nes pradžioje pirmas nepasisekė: 

– Nors daug kas prašo fūros, bet sutinku nebent ja tortą papuošti. Neapsiimčiau kepti nėštukės, kūdikėlio formos torto, neįsivaizduoju, kaip tokį galėtų pjaustyti. Užsakydavo ir mergvakariams, bernvakariams, tačiau ir tokia proga stengiuosi kepti subtilesnių, saikingesnių siužetų tortus. Jaunikį pridengiu antklode… 

Paklausta, ar pati yra smaližė, Gitana šypteli: 

– Niekada nebuvau saldumynų mėgėja. Mieliau renkuosi „silkę pataluose“ ir mėsos patiekalus. Tačiau mėgstu ragauti savo gaminamus saldumynus. Net nežinau, kuris tortas man gardžiausias. Gal turtingo skonio „Napoleonas“. Bet tikrai – ne vaisiniai. 

O Gitanos vyras ir sūnus mėgsta pasmaguriauti saldumynų: 

– Jie mano nepavykusių bandymų naikintojai. Naujienų degustuotojai – giminaičiai, kurie kritiškai pasako, ką dar reikėtų tobulinti. Būna, kad naujas tortas taip ir neranda savo klientų. Prie jų tiesiog nelimpa. 

Gitana pastebi, jog vyrai apskritai yra smaližiai, tik kažkodėl klaidingai manoma, kad baliuje prie tortų valgytojų jų net nereikia skaičiuoti. Vyrai irgi daugiau „Napoleono“ gerbėjai… 

Ar keičiasi tortų mados? 

– Jaučiama, kad dabar madingos prancūziškos veidrodinės glazūros, muso tortai. Iš mados išeina glaistyti cukrine mase, kuri valgoma, bet labai saldi ir ją geriau išmesti, – atskleidžia Gitana. 

Be tortų, ji pagamina ir kitokių desertų – keksiukų, „tartalečių“, tačiau sausainių nekepa. 

Anksčiau Gitana yra gavusi pasiūlymų važiuoti į Angliją kepti tortų ir taip užsidirbti: 

– Bet aš patriotė, man čia geriausia. Svetur esu išvažiavusi nebent į svečius. Juolab kad dabar ir pas mus sudarytos sąlygos namuose užsiimti šiuo versliuku.

www.darbs.lt

Komentuoti su „Facebook “

2 Comments

  1. ERP programa ERP programa 29 gegužės, 2022

    Jei yra tokia paklausa, kuomet fiziškai nebeįmanoma spėti, galbūt verta kurti įmonę ir samdyti bei išmokyti patikimą pagalbininką? Įsigijus programą, visa apskaita, kainos, savikainos apskaičiavimas, duomenų VMI teikimas tampa labai paprastas ir reikalauja daug mažiau laiko sąnaudų.

  2. Vanesa Vanesa 20 gegužės, 2021

    Kepiniai tikrai puikūs, manau vertėtų plėstis. Juk yra įvairių verslo skatinimo programų, padedančių įsigyti tiek reikiamą įrangą, tiek kompiuterines programas duomenų valdymui, kurios ženkliai pagerina duomenų rinkimą, analizę ir sprendimų dėl ateities priėmimą https://www.analitika360.lt/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.