Rudeniop pas Algį Lungį prinoksta vynuogės

Auginti vynuoges Lietuvoje nelengva – europietiško vynmedžio veislės (vitis vinifera) neatlaiko žiemos speigų, daugelis atvežtinių veislių iš Europos ir Amerikos labai jautrios ligoms ir kenkėjams. Ant tvorų ir sienų lengvai vejasi tik juodosios, nedidelių uogų, specifinio skonio vynuogės, kurių ir veislės savininkai dažniausiai net nežino.

 Pernai rašėme apie brolius Gailiūnus, O. Vilkelienę, R. Nagelę, Laurinaičių, Ramaškevičių šeimas, E. Petkų, turinčius vynuogynus, eksperimentuojančius ir kuriančius lietuvišką vynuogininkystės tradiciją. Tačiau bene didžiausią vedančių vaisius vynuogių kolekciją galima rasti Pasvalio rajone, Joniškėlyje pas Algį Lungį. Jis vynuoges augina šiltnamiuose, todėl turi mažiau problemų su šilumos ir saulės stoka, su per dažnu lietumi ir su tuo susijusiomis ligomis ar kenkėjais. Algis Lungis augindamas vynuoges nenaudoja chemikalų.

Pas jį daugiausia auga nuostabiai skanios valgomosios vynuogės, tačiau šiemet pas entuziastingą vyndarį sunoko ir kekės ant visiems žinomų ʻCabernet Sauvignonʼ, ʻPinot Noirʼ, ʻRieslingʼ, ʻChardonnayʼ, ʻAuxerroisʼ ir daugybės kitų veislių krūmų.  Kol kas p. Algis daro pavasarinį vyną iš vynuogių ūglių ir rudeninį  iš Lietuvoje paplitusių vitis lambrusca hibrido ʻAlfaʼ, panašaus į ʻIvanausko rastinukęʼ, tačiau neatmeta galimybės, kad paeksperimentavęs pradės auginti daugiau vitis vinifera vynmedžių, skirtų tauraus vyno gamybai.

Gewurztraminer

 

Ragauti vynai:

Alfa vynuogių vynas: Ryškiai kvepia juodomis uogomis su specifiniu aštroku amerikietiškoms veislėms budingu aromatu. Daugeliui aromatas primins sode ragautas namines vynuoges. Mūsų atveju tai yra privalumas, nes vyndarys sugebėjo išsaugoti gamtos uogoms duotus aromatus. Vynas saldus su vidutine rūgštimi, vidutinio svarumo.

Vynuogių ūglių vynas:  Trintą žolę, daržoves primenantis aromatas. Pusiau sausas, su alkoholio karstelėjimu. Nerūgštus.

 

Arūnas Starkus „Vyno žurnalo“  vyr. redaktorius

2 thoughts on “Rudeniop pas Algį Lungį prinoksta vynuogės