Press "Enter" to skip to content

Prasmingi meškalaukiečių renginiai

Pats gavėnios vidurys, o už langų dar gili žiema, nors ją jau senokai išvarėme iš kiemų. Įdomiai išvarėme, prasmingai, svečiuodamiesi pas bendruomenės draugus Šiaulėnuose, Radviliškio rajone.  Varėme su labai gražiomis Užgavėnių kaukėmis, dideliais trenksmais, žaidimais, dainomis ir kovomis. Pilnas autobusas atvykėlių meškalaukiečių kartu su energingais Šiaulėnų miestelio bendruomenės žmonėmis išbandė rankų ir kojų miklumą, balsų skardumą įvairiose atrakcijose, išskanavo užgavėnių blynus, gardžiausias žvėrienos ir žuvienės sriubas, beskubėdami gomurius išsiplikę, ale geros nuotaikos nepraradę, sušoko Gavėno deginimo šokį.  O vakare kartu su šiaulėniškiais  šiltai, ilgais plojimais palydėjo kiekvieną Meškalaukio „Bočių“ ansamblio dainą, skirtą Lietuvai, juk tąkart minėjome Lietuvos Nepriklausomybės dieną. Pasistengė ansamblietės, o kaip nepasistengs, juk turi labai gabią ir energingą vadovę Nijolę Stepulienę. Salėje besiklausę dainų dainininkių vaikai sakė jautėsi išdidžiai, nes jų mamos taip gražiai dainuoja. Pačios Bronelės Černiauskienės sukurti posmai Lietuvai plaukė iš širdies į širdis susirinkusiųjų pilnoje salėje. Stebėjomės ir ta gausa, ir tuo neabejingumu – lyg kitokioj Lietuvoj būtume atsidūrę.

Praėjo trys gavėnios savaitės. Energingos bendruomenės moterys nesnaudė, – artėjo dar viena Lietuvai brangi data – Nepriklausomybės Atkūrimo 20 – metis. Jos sukvietė bendruomenės žmones į amatų dienas. Šiltoje pradinės mokyklos salėje susirinko trokštantys ko nors išmokti. Šalia žilagalvės močiutės, į ją pasižvalgydamos, pradinukės mergaitės karpė, lankstė, klijavo. Čia tautodailininkas medžio drožėjas Petras Pranskūnas,  nudažęs karklo vyteles, rodė, kaip, pasidarbavus peiliuku, pasidaryti ruošinius velykinei puokštei, ant kotų sutupdęs dailiai padarytus medinius tulpių žiedus, iš skiedrų padarytus lapus, – dailiausia puokštė stojosi į dirbinių parodą, organizuotą Nepriklausomybės Atkūrimo 20 – mečio minėjimo dieną. Į parodą nukeliavo visi amatų dienose pagaminti darbeliai. Edita Pranskūnienė rodė, kaip Velykų stalą papuošti Margučiais su megztomis kepurytėmis, kad kojos nebenušaltų – mokė megzti šliures. Danguolė ir Diana Gasinskaitės atsinešusios savo pasigamintų sagių, vėrinių, atvirukų, pamokė ir kitus kaip pasigaminti papuošalus patiems. Mokytoja Vaida Norvaišienė mokė gėlių gaminimo iš popieriaus meno, Saulius Grašys su sūnumi Girimantu  rodė, kaip padaryti malūno muliažą, padengtą smulkiais akmenukais. O Ieva Želvytė, turinti Muzikos mokyklos Dailės skyriaus Diplomą, rodė pasiruošimą paveikslų tapymui, eskizų piešimą, savo pieštus aktus.

Abi dienas pasirinktus darbelius kneibė ir mažas, ir senas. Be darbelių neliko ir trimečiai Audrutė ir Astijus. Jiems labai tiko bibliotekos žaislotekos žaidimai. Jie iš kaladėlių statė namus ir mašinas – taip dalyvavo amatų dienoje, leisdami mamoms užsiimti mėgstama veikla.

Trečioji diena – baigiamoji. Kovo 10 dienos vakare vyko Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo 20 – mečio minėjimas – koncertas. Skoningai mokytojų ir vaikų papuoštoje salėje visi susirinkusieji stoviniavo prie amatų dienose sukurtų dirbinių parodos. Vaikai kiekvienam dalyvaujančiam išdalino Lietuvos vėliavėles. Jomis mojuodami, vedančiojo Tomo Rakausko pakviesti, visi giedojo Lietuvos himną. Apie ėjimą nepriklausomybės link, skaudžias ir džiugias Lietuvos dienas,  nepamirštamą kovo 11 – osios didingumą kalbėjo Joniškėlio krašto bendruomenių asociacijos prezidentas Juozas Bagdonas. Jis sveikino visus su švente, ypač mažuosius dalyvius, nes jiems teks tęsti tėvų pradėtus darbus Lietuvos labui. Sveikinimais ir skambiais posmais Lietuvai į susirinkusius kreipėsi bendruomenės pirmininkė Asta Želvienė. Bibliotekininkė Genė Rakauskienė pakvietė visus aplankyti bibliotekoje veikiančias parodas, skirtas garbingai Lietuvos sukakčiai paminėti: „Vardan tos Lietuvos“. Joje –  dokumentai apie Lietuvos žingsnius nepriklausomybės atstatymo link, neužmirštamos, šventos vėl laisvos Lietuvos paskelbimo valandos ir tai atspindintys dokumentai.. Kita paroda – „20 Lietuvos nepriklausomybės metų. Bibliotekos veikla dokumentuose“. Pristatydama šią parodą, bibliotekininkė apžvelgė bibliotekos veiklą per 20 metų, nors biblioteka veikia jau 50 metų, atkelta iš Joniškėlio RTS, veikusios Gustonių kaime 1959 metais. Ji pasidžiaugė, kad bendradarbiaudama su tuometėmis kultūros darbuotojomis Nijole Žiauniene, Aldona Rapkevičiene, ypač su Alma Rutkauskiene organizavo nemažai įsimintinų renginių. Didelė meškalaukiečių susiėjimo šventė 2001m., Kunigo poeto Pranciškaus Masilionio gimimo 100 – mečio minėjimas, kalbos atgavimo 100-  mečio minėjimas, knygų pristatymai, iš jų – 4 knygos – B. Černiauskienės, vaikų knygos šventės su rašytojais Martynu Vainilaičiu, Povilu Latvėnu, Genovaite Karpauskiene, Doloresa Kazragyte, bibliotekos atidarymo šventė 2007 m., Rajono VIPT – ų atidarymo šventė 2008 m. Tai tik maža dalis renginių, organizuotų Meškalaukio bibliotekos, pristatomų parodoje.

Bibliotekininkė dėkojo bendruomenės tarybai, kad nepalieka bibliotekos nuošalyje, už galimybę

dalyvauti bendruomenės įvykių sūkuryje, dėkojo „Bočiams“ ir Joniškėlio G. Petkevičaitės – Bitės gimnazijos Meškalaukio skyriaus mokytojoms, ansamblio vadovei Nijolei Stepulienei už gražų ir prasmingą bendradarbiavimą, organizuojant įsimintinus renginius.

Bendruomenės taryba visiems, amatų dienose mokiusiems kitus, įteikė padėkos raštus ir po gėlės žiedą. Keletą eksponatų parodos dalyviai padovanojo bibliotekai.

Prasmingą koncertą, perpintą posmais, sklidinais meilės Lietuvai, brangiai žemelei, parodė Meškalaukio „Bočių“ ansamblis ir Joniškėlio kultūros namų moterų kapela, (deja, dar nekrikštyta, todėl vardo dar nepasirinkusi. Jos, beje, pasveikino biblioteką su 50 – mečiu, įteikdamos atminimui suvenyrą –  puošnią atverstą knygą). Visa salė  traukė dainas iš visos širdies, neužmirštos dar mūsų senolių, partizanų, didžiavyrių dainuotos dainos, tikrai neužmirštos. Tuo galėjai įsitikinti švenčiant su visa Lietuva jos atgimimo šventę, kurią organizavo biblioteka, bendruomenės taryba, mokykla ir „Bočiai“.

Meškalaukio kaimo bibliotekininkė Genė Rakauskienė.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.