– Keli solidūs vyrai nuo vynuogių kekės skina po uogą, jas ragauja ir rimtais veidais diskutuoja apie skonio ritmus, apie tai, ar jaučiasi kažkokie skonio potėpiai, poskoniai… Tuo tarpu mes, paprasti smaguriautojai, jau būtume kokias tris kekes sušveitę ir pasakytume, ar ta vynuogė buvo saldi, – prisipažino joniškėlietis Viktoras Stanislovaitis, stebėjęs Joniškėlyje, Algirdo Lungio vynuogyne, susirinkusius vynuogių augintojus.
Tačiau lygiai taip pat pasiskonėdamas istorikas Viktoras Stanislovaitis svečiams pasakoja apie vienintelį ir nepakartojamą Joniškėlio miestą, pradėdamas nuo stebuklingo verkiančio akmens, sustodamas prie karininko Jono Stapulionio paminklo, miesto Angelo ant Mažupės kranto, bažnyčios, dvaro ir jo rūsiuose įrengto muziejaus. Tikros istorijos tiesiog meistriškai persipina su legendomis.
Atkakliai propaguoja vynuogininkystę ir vyno kultūrą
Taigi Šiaurės Lietuvą jau garsina ne tik derlingos žemės, tradicinis alus, bet vis dažniau kalbama apie čia augančius vynuogynus bei su jais susijusią vyno kultūrą.
Pastaraisiais metais nedidelis Joniškėlio miestas tampa vynuogininkų bei naminio lietuviško vyno gerbėjų Meka. O vynuogių fanatikas Algirdas Lungis jau žinomas ne vien Lietuvoje. Ketvirtį amžiaus jis puoselėja kultūrinį ir kulinarinį paveldą, augina vynmedžius, gamina vyną, propaguoja jo vartojimo kultūrą ir tradicijas.
Kai kas šią veiklą net palygino su kadaise knygnešių skleistu lietuvišku žodžiu. Taip ir Algirdas atkakliai skleidžia vynuogininkystę ir lietuviško vyno kultūrą.
– Čia vynas siejamas tiesiog su smagiu bendravimu, maloniu ir įdomiu pomėgiu, taip netgi mažiname nesaikingą alkoholio vartojimą, nes įrodome, kad išgerti galima labai kultūringai, – teigia vynininkas ir vynuogininkas Algirdas Lungis.
Svečiams – dar ir ekskursija po Joniškėlį
Jeigu anksčiau pas Algirdą svečiams būdavo viena ar dvi vynuogių ir vyno šventės, tai šiemet visą rugpjūtį jis kviečia į tokias pažintines dienas. Svečiai lanko vynuogynus, kuriuose auga apie 200 skirtingų vynmedžių, ragauja vynus, be to, dar ir susipažįsta su turtinga Joniškėlio miesto istorija.
Algirdas taip ir gundo savo vynuogynais:
– Vynuogės – tai aistra, tai gyvenimo būdas. Jos jau kabo kaip saldainiai ir laukia gurmanų. Vyrauja nuomonė, kad geras vynas gaminamas tik Prancūzijoje ar Ispanijoje. Mes įrodome, jog ir Lietuvoje įmanoma padaryti originalų ir kokybišką vyną. Mano vynai dalyvauja įvairiuose konkursuose ir įvertinami aukščiausiais balais, tai natūralus ekologiškas savas produktas, kuriuo galime didžiuotis, būti išskirtiniai ne tik Lietuvoje, bet ir įdomūs užsieniečiams. Šį mėnesį mano vyno ir vynuogių ūkyje apsilankė Rytų Europos vyno žurnalistai…
Kodėl visus kviečia būtent rugpjūtį?
– Dažniausiai renkamės šį mėnesį, nes vienu šūviu nušaunam du zuikius. Jeigu naminių vynų gamina nemažai vyndarių, taigi jų galima ir kitur paragauti, tačiau šitokio vynuogyno su tokia derliaus gausa čia niekur daugiau nepamatysit. Tad yra puiki proga tai padaryti Joniškėlyje. Šiemet apsilankymą vynuogyne papildo ekskursija po Joniškėlį, – sako Algirdas Lungis.
Šia programa jau susidomėjo ir turizmo agentūrų atstovai.
Aptaria net gurkšnį vyno
Prieš gerą savaitę alinančiai karštą šeštadienio popietę senojo vynmedžio pavėsyje Algirdo kieme pradžioje svečiai atsigaivino keliais gurkšniais vėsaus natūralaus sidro. O grįžę iš ekskursijos po Joniškėlio miestą, prie užkandžių stalo degustaciją pradėjo nuo vynuogių ūglių – ūsų jauno vyno. Paskui ragavo ir aptarė pienių, burokėlių, putinų, erškėtuogių vynus. Buvo skanaujama šviesiųjų, rožinių, raudonųjų, maišytų vynų.
Solidūs vyrai ir rimtos damos aptarinėja ne tik kiekvieną vynuogės uogą, bet ir lygiai taip pat apkalba gurkšnį vyno. Nagrinėja spalvą, skaidrumą, tada pereina prie kvapų, vyno tyrumo, gilumo. Ir tik tuomet ragauja ir vertina skonio švarumą, harmoningumą, taurumą, svarumą, tvirtumą bei išliekantį poskonį.
– Kai kas stebisi, kad ragaujama vos po gurkšnelį vyno. Tradiciškai degustuoti pilama 50-70 gramų. Tačiau po tiek paragavus trijų ar keturių vynų, skonio receptoriai atbunka. O po pusę gurkšnio užkandžiaujant ramiai galima išdegustuoti iki dešimties vynų. Ir alkoholio matuoklis nieko nerodys, tad nėra pavojaus sėsti prie automobilio vairo, – įsitikinęs Algirdas.
Jis prisipažino, kad prieš kelerius metus susibūrę naminio lietuviško vyno gamintojai net nesvajojo, jog su jais prie vieno stalo vynus ragaus ir vertins susirinkę „Alitos“, „Itainos“, „Anykščių vyno“, „Vyno klubo“, „Vynotekos“ atstovai, geriausi Lietuvos vynų ekspertai.
– Vadinasi, mes žengiame teisingu keliu, – mano Algirdas.
Ši vasara vynuogėms nepalanki
Sekmadienio popietę Joniškėlyje pas Algirdą Lungį rinkosi jau vynuogių auginimo specialistai, ir kalbos sukosi tik apie vynmedžius ir vynuoges, buvo ragaujamos Lietuvoje ir Latvijoje aukščiausius įvertinimus pelniusios uogos.
O 85 metų vynuogių augintojas Leonas Juozelskis nepabūgo karščio ir kelionės iš Vilniaus. Joniškėlyje jis pristatė 40 rūšių vynuogių. Prašalaičiui galėjo pasirodyti, kad štai prisipirko žmogus prekybos centre kilograminių kekių slyvos dydžio uogų. Juk esam įpratę prie mūsų krašte užauginamų nedidelių vynuogėlių.
Taip pat į Joniškėlį atvažiavo Lietuvos vynuogininkų asociacijos prezidentas Bronius Gaigalas, vynuogininkystės Lietuvoje pradininko Antano Gailiūno sūnus Virgis, kuris bando tęsti šviesaus atminimo savo tėvo tradicijas, vynmedžių sodinukų Europoje ir pasaulyje augintojų atstovas Andrius Diliautas, geriausias Latvijoje vynuogių specialistas Edgars Zihmans.
Beje, jau ir Respublikos spaudoje mūsų vynuogių augintojai išsakė savo pastebėjimus apie šiųmetį derlių.
Algirdas Lungis teigia:
– Šiemet vasara vynuogėms labai nepalanki – užpuolė jas netikroji miltligė. Sustabdyti jos plitimą praktiškai jau neįmanoma – gali padėti tik profilaktika, bet dabar jau vėlu. Matau, kad nuo jos nukentės ne tik uogos, labai pažeisti ir vynmedžiai. Jaunų sodinukų prarasiu gal 10 proc., senų vynuogių – 2-3 proc., o derlius bus mažesnis gal 25 proc. Lietuviškos ir latviškos veislės „Liepsna“, „Juodupė“, „Guna“, „Zilga“ laikosi dar geriau, o su europietiškomis reikalai prastesni, nes jas tikrai reikėjo purkšti nuo miltligės.
Andrius Diliautas iš Vilniaus pastebi:
– Ši vasara nėra labai palanki visoms vynuogėms. Saulės ir šilumos užtektų, tačiau lietaus gerokai per daug, drėgmė didelė, o dar jei jos išgenėtos netinkamai, puola netikroji miltligė. Dabar galiu tik pasidžiaugti, kad savo vynmedžius vieną kartą nupurškiau profilaktiškai, vėliau -tik pasirodžius miltligei, tad ir problemų dėl jos turiu kur kas mažiau, negu tie, kurie visai nepurškė. Nors iš tikrųjų profilaktiškai reikėtų purkšti bent tris keturis kartus.
Daugiau informacijos apie vynuogininkystę ir vynus Joniškėlyje interneto svetainėje www.vynuoge.lt
.ASTA BITINAITĖ
Aidos DULKIENĖS ir iš asmeninio albumo nuotraukos
Be First to Comment