Press "Enter" to skip to content

Dvarininkų gyvenimo legenda naktį dar baugesnė

Net ir patiems drąsiausiems lankytojams šiurps oda ir drebės kūnas, jei juos bemaž vidurnaktį po senus pastatus ir parkus istoriją krimte perkrimtęs ekskursijų vadovas.

Į Heloviną vistiek nepanašu

Neseniai Joniškėlio Karpių dvare atidaryto muziejaus vedėjas Viktoras Stanislovaitis sumanė, kaip pritraukti lankytojų. Istorikas prieš pat Vėlines surengė pirmąją pažintinę ekskursiją „Naktis Karpių dvare“. Šis žygis labiau priminė istorijos pamoką, o ne užsienyje populiarią Helovyno šventę.

Nors dvarininkai daug gero nuveikė Joniškėliui, tačiau jų gyvenimą lydėjo kraupios istorijos. Tamsa apgaubtos išvykos metu svečiai apžiūrėjo griūvančius pastatus bei prieš 200 metų nukankintų vaikų krauju apšlakstytą parką, kuriame, pasak legendos, blaškosi vieniša nekaltų vaikų tėvų prakeikta ir ramybės nerandanti Karpio dvasia.

Joniškėlyje užaugęs ir nuo vaikystės girdėjęs senolių pasakojamas legendas V.Stanislovaitis puse lūpų prasitarė, kad jis pats tiki dvare gyvenančiais vaiduokliais.

Tenedrįsta žiūrėti į akis

Vadovas, į naktinį žygį eiti nepabūgusius lankytojus sutiko ant centrinių rūmų laiptų. Jis perspėjo, kad ekskursijos metu negalima triukšmauti, fotografuoti, o jei kuris nors pamatys šlubą dvaro ūkvedį Pšibilskį, jokiu būdu nežiūrėti jam į akis. Priešingu atveju bus prakeiktos trys žygeivio kartos, jos atstovai mirs nesulaukę 33 metų.

Legenda pasakoja, kad tarp 10 gražiausių Lietuvos parkų įrašytame Joniškėlio parke pasodinti medžiai neaugo. Tada žiaurusis dvaro prižiūrėtojas Karpiui patarė nužudyti devynis kūdikius berniukus bei devynias nekaltas mergaites ir jų krauju palaistyti žemę. Dvarininkas taip ir padarė – medžiai prigijo ir suvešėjo. Ten, kur liejosi berniukų kraujas – ąžuolai stojo, kur mergaičių – liepos sužaliavo

Tačiau Karpiui neatleido nužudytų vaikų tėvai. Jie prakeikė dvarininką ir jo siela blaškysis po parką tol, kol jame žaliuos ąžuolai. Sakoma, kad žaibuojant ąžuolų vainikuose galima matyti Karpio veidą, maldaujantį, kad žaibas trenktų ir sudegintų medžius. Tik tuomet jis gaus ramybę.

Mirti paliko užkaltame name

Naktinės ekskursijos dalyvius, parko takais spėriai žingsniavusius pasišviečiant prožektoriais, labiausiai baugino aplankytas tarnų namas. Jame, anot pasakojimų, Lietuvoje siautusia cholera užsikrėtė viena šeima. Dvarininkas, baimindamasis ligos protrūkio, įsakė užkalti visus pastato langus ir duris, ten gyvus mirti paliko kelioliką gausių tarnų šeimų. Išėję iš šio pastato lankytojai šnabždėjosi, jog daugiau į šį kraupiu įvykiu apgaubtą namą nebenorėtų sugrįžti.

Į kitamet renovacijos laukiantį naujųjų rūmų trijų aukštų pastatą užsukę svečiai baiminosi ne tik kraupių istorijų, bet ir patalpose besidraikiusių voratinklių. Juose gijas nėrė didžiuliai vorai. Daugiau nei prieš šimtmetį suręsti mediniai laiptai gąsdino girgždesiu, nes, pasak vadovo, per akimirką galima nugarmėti į pirmą aukštą.

Daugiau nei pusantros valandos trukusios pažintinės kelionės metu buvo apžiūrėtas sodininko namelis, tvartas, kalvė, mėsos rūkykla, daugiakamienės liepos, įsimylėjusių dvarininko sūnaus ir skalbėjos pasimatymų vieta, parko aikštelė, kurioje linksmindavosi ponai. Kiekviena ši vieta turi savo kraupią istoriją.

Prie altoriaus kybojo karstas

Baigdamas ekskursiją V.Stanislovaitis priminė legendą, paaiškinančią, kodėl netoli dvaro stovinčios bažnyčios forma primena karstą. Pasakojama, kad Karpis nužudė savo brolį. Po šios tragedijos žudiką naktimis kankino košmariški sapnai. Kažkas dvarininkui patarė pastatyti bažnyčią, kuri matytųsi pro jo miegamojo langą. Kai kurie seni joniškėliečiai dar prisimena, kad maldos namuose netoli altoriaus kabojo karstas. Žmonės spėjo, jog jame laikomi nužudytojo palaikai.

Joniškėlio muziejaus vedėjas mano, jog pirmas blynas neprisvilo, tokias ekskursijas jis planuoja rengti dažniau. V.Stanislovaitis tikisi, jog tamsoje išgirstos istorijos lankytojus privers į Joniškėlį sugrįžti dar kartą dienos metu.

Vita SAVICKIENĖ

Panevėžio rytas

Komentuoti su „Facebook “

4 Comments

  1. Viktoras Viktoras Post author | 3 lapkričio, 2010

    Ačiū už dėmesį, norintys dalyvauti naktinėje ekskursijoje po Karpių dvarą privalo parašyti laišką adresu joniskelio@gmail.com ir nurodyti savo tel. numerį.
    Prašau kantrybės visų, kurie jau registravosi. Su visais susisieksiu asmeniškai ir pranešiu apie galimybę sudalyvauti šioje pažintinėje programoje.
    Labai apgailestauju,bet susidomėjimas LABAI didelis ir visų norinčių vienu sykiu nėra jokios galimybės pakviesti.

  2. :) :) 3 lapkričio, 2010

    Kad cia neymanoma kadanors uzsirasyt i ten dalyvaut, niekad vietu nebebuna…

  3. WSJ WSJ 3 lapkričio, 2010

    Kai liuks
    ;)Kada jau bus ta antra ekskursija?
    Ir as noriu;)

  4. Monika Monika 3 lapkričio, 2010

    kada vel bus tokia ekskursija?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.