Press "Enter" to skip to content

Adventinė vakaronė – susitikimas „Iš širdies atodūsių gilių…“

Praėjus savaitei po Adventinės popietės, skelbimai vėl pakvietė meškalaukiečius į dar vieną adventinių susitikimų vakaronę. Į Meškalaukį suvažiavo Pasvalio rajono poetai, atėjo rašantys meškalaukiečiai, Diliauskų kultūros centro administratoriaus Sigito Paliulio vadovaujama Petro Vileišio gimnazijos gitaristų grupė, Joniškėlio kultūros namų moterų kapelos „Ramunėlės“ vokalinė grupė, vadovė Nijolė Stepulienė, Meškalaukio „Bočių“ moterų ansamblis ir Meškalaukio kultūros centro vaikų ir jaunimo šokių grupė, vadovaujama Vaidos Šeškienės.

Sveikindama susirinkusius, bibliotekininkė Genė Rakauskienė pasidžiaugė, kad, nepaisant už lango išdykaujančios pūgos, vis beriančios ir beriančios snaiges iš nesibaigiančių savo aruodų, salėje susirinko nemažas būrys bendraminčių, ištroškusių pasiklausyti žodžio meistrų minčių, savo širdies kaitros virpesius perteikiančių eilėmis. Taip ir vadinosi vakaronė – „Iš širdies atodūsių gilių…“

Apie Didžiojo Stebuklo laukimą, Kalėdas, žiemą, žmogų savo eiles skaitė Kaimo rašytojų sąjungos

Pasvalio skyriaus pirmininkas Povilas Latvėnas, šį kartą savo eiles skyręs mažiesiems klausytojams, bibliotekai padovanojęs knygelę vaikams „Stebiu pasaulį margą‘. Pasvalio literatų klubo „Užuovėja“ vadovė, literatė Regina Grubinskienė, ne vienam autoriui redagavusi knygas, paskaitė labai brandžias, giliai išjaustas eiles. Eiles rašantis Sigitas Paliulis ne tik skaitė savo kūrybą, jam vadovaujant, jo sukurtas melodijas, dainas atliko Pasvalio P. Vileišio gimnazijos gitaristų grupė, ne kartą pakeitusi poetus vakaronės metu ir sulaukusi gausių aplodismentų. Danguolė Šiaučiūienė, pažėrusi savo kūrybos puokštę, su dainos autore Nijole Stepulienę padainavo  „Trupinėlį“ pagal Bronislavos Černiauskienės eiles. Jos šią dainą atliko rajoniniame „Rudens melodijų“ konkurse ir buvo laimėtojų tarpe. Tas šiltas meilės trupinėlis tikrai įriedėjo į besiklausančiųjų širdis.

Uždegančias, apie tai, kas mieliausia, savo eiles susirinkusiems dovanojo energinga, žodžio eleganciją skleidžianti Vlada Kvedarienė. O kai duetas atliko jos „Pasiilgau“, ne tik salė negailėjo aplodismentų, Vlada išbučiavo taip jausmingai atliktą kūrinį sukūrusią Nijolę ir dainavusią kartu Danguolę. Vlada bibliotekai padovanojoneseniai išėjusią savo eilėraščių knygą „Pasvajokim“. „Užuovėjos“ klubo narė, meškalaukietė Žydruolė Kalsienė savo eiles skyrė vaikams „apie žiemą šaltą baltą‘ ir jos išdaigas.

Daugiausiai dainų Nijolė Stepulienė yra sukūrusi pagal poetės meškalaukietės, kaimo šviesuolės, „Bočių“ vadovės, kaimo rašytojų sąjungos narės Bronislavos Černiausakienės eiles. Perskaičiusi pluoštą savo eilių, Bronislava kartu su „Bočių“ ansambliu padainavo  dainą „Žiema“ jos žodžiais. Net ir žiemą galima būti laimingu, jei širdyje nešiesi stebuklingą meilės spindulėlį ir /šildo žvilgsnis tavųjų akių./

Viename eilėraštyje autorė kviečia siausti, šėlioti, /kol dar jauna krūtinėje širdis/. O kad ji nesensta, mes girdime jos eilėse, jos mokėjime visur surasti grožio ir gerumo daigų, jos nepailstančiame dalyvavime visur, kur įdomu, kur kas nors vyksta.

Ką tik skaitytojų rankas pasiekė Joniškėlio bibliotekininkės Aldonos Astrauskienės eilėraščių knyga „Vakaras brenda naktin“. Autorei susirgus ir negalėjus dalyvauti vakaronėje, jos eiles skaitė Genė Rakauskienė, taip pat perskaičiusi ir savo eiles. „Ramunėlės“ vokalinė grupė, „Rudens melodijų“ konkurse užėmusi pirmą vietą, padainavo Aldonos ir Nijolės dainą „Žiemos naktis“, kviečiančią tango ritmu pasinerti į dviejų žmonių žiemišką meilės šokį.

O kad visi susirinkusieji pajudėtų, pasistengė Meškalaukio vaikų ir jaunimo šokių grupė, vadovė Vaida Šeškienė, pakvietusi į adventinių ratelių sūkurį, primindama senovinių vakarojimų tradicijas.

Atsidėkodamos už dalyvavimą adventiniame susitikime – vakaronėje, bibliotekininkė Genė įteikė visiems savo padarytą Kalėdinį atviruką – padėką, administratorė Vaida – savo numegztą nykštuką, o poetams – po rašiklį, kad juo popieriuje perteiktų tai, kas gimsta poeto širdyje ir išsilieja poezijos skambiausiomis stygomis.

Tą žvarbų žiemos vakarą susirinkusius sušildė ne tik puodelis arbatos, sušildė jaukus pabendravimas, iš širdies skaitomos eilės, pakylėjo visų kolektyvų taip nuostabiai atliktos melodijos. Norisi palinkėti visiems kūrėjams ir atlikėjams gražių, prasmingų šventų Kalėdų, kūrybingų ateinančių metų.

Pasvalio Mariaus Katiliškio VB Meškalaukio bibliotekininkė Genė Rakauskienė, Meškalaukio kultūros centro administratorė Vaida Šeškienė.

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.