Press "Enter" to skip to content

Kad atostogų metu netektų tūnoti kambaryje…

Artėjant vasaros kelionių į egzotiškus kraštus sezonui, gastroenterologai atkreipia dėmesį į virškinimo sutrikimus. Įtempti išgyvenimai šiuolaikinio žmogaus gyvenime – neretas reiškinys, galintis paskatinti atsirasti įvairioms ligoms. Žmonės, besistengdami saugoti savo sveikatą, nuo kasdienybės rūpesčių, streso bėga į egzotiškas šalis, renkasi pažintines keliones autobusu. Tačiau dažnai pamirštama, kad ir atostogų metu tyko įvairios virškinimo sistemos ligos, sutrikimai: vidurių šiltinė, dizenterija, paūmėjusi opaligė, viduriavimas, pykinimas ir kt. Kokių priemonių imtis, kad atostogų metu netektų kankintis dėl sutrikusios virškinimo sistemos?

Rekomenduojama laikytis griežtos higienos

Rodos, visi žinome, kad prieš valgį turime plautis rankas, bet atostogų metu šie įpročiai neretai užmirštami. Rankas atostogaujant patartina plauti netgi dažniau nei įprastai. Be to, siūloma rankinėje ar kišenėje nuolat turėti drėgnų, spiritu impregnuotų servetėlių.

Prieš skanaujant egzotiškus vaisius ar daržoves būtina juos gerai nuplauti ir nulupti žievę, odelę. Patartina gatvėse ar įtartinose parduotuvėse šių gėrybių nepirkti.

Medikai rekomenduoja atkreipti dėmesį į tai, ką valgome

Maistas turi būti šviežias. Geriausia rinktis gerai išvirtus ar karštuose garuose ruoštus patiekalus. Nepaisant gausių pagundų ant švediško stalo, gydytojai perspėja, kad maistas tarpusavyje turi derėti.

Vengtina vartoti žalią ar ne visai iškeptą mėsą, žuvį ar kitas jūros gėrybes. Kelionių autobusu metu, rekomenduojama valgyti greitai paruošiamas sriubas, košes, nepamiršti jogurto su gerosiomis bakterijomis, riešutų, vaisių. Jei anksčiau yra tekę skųstis skrandžio skausmais, rūgštingumu, medikai, tikina, kad atostogų metu verta atsisakyti kavos.

Net dantis patartina valyti virintu vandeniu

Karštą vasaros dieną rekomenduojama išgerti daugiau kaip 2 l vandens. Tačiau keliaujant ar atostogaujant reikia pasirūpinti, kad vanduo būtų kokybiškas. Troškulį geriausia, pasak specialistų, malšinti negazuotu natūraliu mineraliniu vandeniu. Net dantis valyti patartina ne su vandeniu iš čiaupo, o jį pavirinus 10 min. Perkant vandenį egzotiškuose kraštuose, rekomenduojama patikrinti, ar sandariai užsuktas kamštukas. Jei kelionės metu jaučiamas pykinimas, sumažinti šį simptomą galima į vandenį įlašinus citrinos.

Riziką susirgti virškinimo ligomis kelia ir ledukai. Sunku užtikrinti, kad pagaminti ledukai yra švarūs. Tad patartina geriau rinktis atšaldytą virintą ar natūralų mineralinį vandenį, arbatą.

Dažniausiai skundžiasi vaikai

Karštomis vasaros dienomis vaikai dažnai atsisako valgyti. Tokiu metu organizmui ima trūkti skysčių, sulėtėja virškinimo sulčių gamyba. Poilsinių ar pažintinių kelionių metu medikai pataria pakeisti režimą ir vietoj įprastų sočių pietų pasiūlyti jogurto, košės, džiovintų vaisių ir pan. Itin svarbu vaikams užtikrinti ne tik pakankamą kiekį skysčių, bet ir tinkamą higieną: nuolat plauti rankas, žiūrėti, kad į burną nedėtų įvairių daiktų, negertų vandens iš čiaupo.

Deja, atvejų, kai vaikai ima sirgti įvairiomis virškinimo ligomis daugėja. Skrandžio skausmai, pykinimas juos kankina ne tik atostogų metu. Medikai su šiomis problemomis stengiasi kovoti įvairias būdais. Prie problemų sprendimo prisideda ir verslo įmonės. Atkreipdama į sparčiai besivystančią problemą, augantį vaikų, sergančių virškinimo sistemos ligomis, skaičių, „Druskininkų Rasa” dar prieš Kalėdas ėmėsi inicijuoti akciją „Geriems darbams reikia nedaug”. Akcijos metu nuo kiekvieno bet kurios rūšies natūralaus mineralinio vandens „Rasa Premium” buteliuko skiriami 0,03 Lt Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Vaikų gastroenterologijos skyriaus palatos remontui.

Rekomenduojama pasiruošti dar prieš kelionę

Tam, kad atostogos netaptų košmaru visai šeimai, medikai perspėja iš anksto pasiruošti: pasiimti pakankamai vaistų nuo skausmo, viduriavimo, virškinimą gerinančių fermentų, anglies tablečių, miltelių su elektrolitais. Svarbiausia, kad būtume atidūs, ką valgome ir geriame, ar tinkamos higienos laikomės, kad išvengtume kankinančių ligų, ilgo gydymo, ligoninių sienų.

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. daugiau daugiau 2 rugsėjo, 2021

    Dar svarbu rūpintis ir kavos aparato švara, nukalkinti jį laiku. Esu girdėjus atvejų, kai apsinuodijo tokia kava.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.