Press "Enter" to skip to content

Vynuogės vienija mus!

Lietuvos vynuogininkų asociacijos nariai (vynuogių augintojai, vyndariai bei vynuogių ir vyno mėgėjai) dalyvavo Joniškėlyje ir Kronauco mieste (Latvija) vykusiame tarptautiniame renginyje, kuriame susipažino su įvairiomis vynuogių rūšimis, degustavo  pasaulio bei Lietuvos vynus ir pagilino žinias apie šio gėrimo kultūrą, vynuogių auginimą ir priežiūrą.

 

Aistra vynuogėms atvedė net iki Joniškėlio

Pirmiausia vyno ir vynuogių mėgėjai susirinko Joniškėlyje – vynininko, vyndario ir vynuogių auginimo žinovo Algirdo Lungio namuose. Pavaišinęs arbata ir papasakojęs apie dienos planus, vynininkas surengė ekskursiją po savo vynuogyną, kuriame gausu retų ir nematytų veislių. A. Lungis trumpai papasakojo apie kiekvieną vynuogių rūšį, įvardydamas keistus ir įdomius jų pavadinimus:

–  Daugeliui žmonių vynuogės ir vynas asocijuojasi su Prancūzija, Ispanija ar Italija… Šiandien galėsime išvysti daugybę populiarių pasaulio vynuogių: „Chardony“, „Riesling“ „Souvignon Blanc“, „Mulle Turgau“… Juk ir Lietuvoje galima atrasti ir susipažinti su nepaprastu vynuogių pasauliu! Lietuvoje gausu vynuogėms ir vynams aistrą jaučiančių žmonių. Visus juos vienija Lietuvos vynuogininkų asociacija, kuri gyvuoja nuo 2007 metų. Ji sieja augintojus, gamintojus bei degustuotojus. A. Lungis – vienas iš šios asociacijos įkūrėjų. Asociacija priklausančių žmonių tikslas – populiarinti vynuogininkystę Lietuvoje, įtraukti į veiklą vynuogininkus mėgėjus, dalintis patirtimi, suteikti visiems norintiems žinių apie veisles, užmegzti ryšius su kaimyninių šalių vynuogininkų asociacijomis. Būtent toks ir buvo renginio tikslas – apžiūrėję joniškėliečio A. Lungio vynuogyną, visi patraukė į Latviją, Kronauco desertinių vynuogių vynuogyną.

Nepaprastas vynuogių pasaulis

A.Lungis prisipažino, kad geriausias jo patarėjas  – mokslininkas Aleksandras Velykis. Jis visą gyvenimą paskyrė augalams, jo medelyne gausi sodo augalų rūšių ir veislių įvairovė. Meškalaukietis turi apie 100 veislių vynuogių, kurių auginimo gudrybėmis mielai dalinasi su visais norinčiais:

– Vynuogėmis reikia rūpintis, kiekvienas krūmas reikalauja skirtingos priežiūros ir daug dėmesio. Mes, vynuogių ir vyno mėgėjai, galime dalintis patirtimi, kartu spręsti iškilusias problemas. Ši kelionė – puiki proga dar geriau pažinti vynuogių pasaulį. A. Lungis ir  šiaulietis vynininkas Romualdas Dapšys dalinosi įspūdžiais ir iš Baltijos – Skandinavijos vynuogininkų konferencijos, kuri visai neseniai vyko Latvijoje. Joje puikiai pasirodė lietuviai, įrodydami, kad turime nepaprastą lietuviško vyno pasaulį. Keliaujant į Latviją A. Lungis papasakojo  apie save ir savo nepaprastą aistrą vynams ir vynuogėms:

– Kartais pagalvoju, kad aš visą gyvenimą „prijaučiau” vynuogėms… Dar būdamas visai jaunas svajojau, kaip jas auginsiu, rūpinsiuosi. Kai buvau vaikas, susapnavau, kad gyvenu apsuptas gausybės vynuogių medžių, tada ir supratau – tai mano lemtis. Šios kelionės į Latviją tikslas – gilintis į kaimynų vynų gamybą, vynuogių priežiūrą.

Visi galėjo apžiūrėti augančias vynuoges, susipažinti su skirtingomis jų veislėmis.

Kronauce – miestas, netoli Žagarės. Vyndarius ir vyno mėgėjus priėmė ir apie vyndarystę pasakojo vynuogių augintojas Edgaras Zihmanis. Jis lygino vynuogių auginimą Lietuvoje ir Latvijoje, pasakojo apie savo vynuogyną:

– Aš jau 20 metų dirbu kaip profesionalus agronomas. Galimybė jums pasakoti apie savo vynuogyną ir kartu ragauti vynuoges – nuostabi. Vienos vynuogės yra skirtos gaminti vyną, o kitos – valgyti. Gaila, tačiau šitie metai vynuogėms nebuvo palankūs…

Kaimyninės šalies vyndarys lygino, kaip vynuogės auga šiltnamyje, o kaip lauke. Jis sakė, kad prie kiekvieno medelio per sezoną reikia prieiti net po 70-80 kartų. Vynuogės reikalauja didelės priežiūros, atsidavimo, reikia  skirti daug dėmesio. E. Zihmanis turi du didelius šiltnamius, kuriuose augina apie 50 skirtingų veislių vynuogių. Kadangi į sąskrydį atvyko žmonių iš Klaipėdos, Šiaulių, Vilniaus, Rokiškio, Panevėžio, Biržų ir Pasvalio, vyndarys pasakojo apie vynuogių auginimą skirtingose vietovėse, jų priežiūrą:

– Negenimas vynuogių stiebas gali išaugti keliasdešimt metrų ilgio, bet genimi vynuogių krūmai ilgą laiką išlieka tokio pat dydžio. Vynuogių genėjimas yra iki smulkmenų ištyrinėtas… Žinoma keliasdešimt formavimo ir genėjimo metodų. Auginant vynuoges įprastame sode, pakanka žinoti du arba tris metodus. Prižiūrimas vynuogių krūmas susideda iš trumpo kamieno ir daugiamečių, genėjamų, labai sutrumpintų šakų. Ant kamieno arba daugiamečių šakų auginamos dvimetės šakos kartais vadinamos derančiomis šakomis arba stiebais. Ant jų  išauga ūgliai, o šie tais pačiais metais žydi ir dera. Visa tai reikia žinoti prieš pradedant auginti vynuoges. Vynuogininkas pasakojo, kad pirmųjų metų pavasarį vynuogių stiebai turi būti patrumpinami paliekant tik du pumpurus ant stipriausio stiebo. Kitus stiebus reikia pašalinti. Vasarą išaugusius ūglius reikia pririšti prie kuoliuko. Taip pat genėti reikia ir antraisiais metais. Trečiaisiais metais stie bai būna kiek sustiprėję, tad jau galima pradėti formuoti norimos formos krūmą.

Latvijos vynuogių augintojas Edgaras Zihmanis plačiai pasakojo apie savo aistrą vynuogėms ir jų auginimą.

Pasiklausę įdomių faktų apie vynuoges ir jų auginimą, visi buvo pakviesti į vynuogių degustaciją. Galimybė paragauti įvairiausių vynuogių, pamatyti skirtumus tarp veislių ir pajusti skirtingą jų skonį sužavėjo lietuvius. Pasigardžiavę vynuogėmis visi išvyko atgal į Joniškėlį – vyno degustaciją ir paskaitų apie vynuoges ir jų auginimą pristatymą.

 

Akivaizdi vyno nauda

Grįžusiųjų į Joniškėlį laukė gausios vaišės – sotūs pietūs. Taip pat svečiai buvo supažindinti su A. Lungio vynuogių auginimo technika, subtilybėmis. Jis smulkiai papasakojo apie kiekvieną savo auginamos vynuogės rūšį, paaiškino, ką reiškia jų pavadinimai ir… kad vynuogėms neįmanoma atsispirti:

–Dažnai rengiu ekskursijas po savo vynuogyną. Svečiai čia visada laukiami. Pastebėjau, kad vynuogės žmones tarsi užburia, užhipnotizuoja… Visada perspėju, kad vynuogių negalima skainioti, kad paragauti jų bus galima po ekskursijos, tačiau žmonės nesugeba joms atsispirti. Juk jos visos tokios skirtingos, nematytos… Vyndarys suteikė galimybę visiems gardžiuotis jo auginamomis vynuogėmis. Patarė jas valgant  atkreipti dėmesį į skirtingą jų skonį, dydį ir prinokimą. Svečiai galėjo sužinoti kiekvienos rūšies vynuogės istoriją, kaip A. Lungis pradėjo jas auginti ir kokie jo ateities planai.

Vėliau svečių laukė vynų degustacija. Buvo ragaujami dar nematyti vynai, mokomasi degustuoti. Apie kiekvieną vyną buvo pasakojama atskirai. Degustacijos metu Babtų sodininkų instituto specialistė, mokslininkė Elena Survilienė pasakojo apie vynuogių priežiūrą. Ji vynuogininkams davė daugybę patarimų, kaip prižiūrėti ir puoselėti vynuoges, kokie vitaminai ir trąšos yra geriausios ir efektyviausios. Pokalbį pratęsė vynuogių augintojas Ramūnas Pilvelis. Jis augina 60 medelių ir daug metų domisi vynais bei jo gamyba. Jo nuomone, vynuogės pakeitė jo gyvenimą, o tokios ekskursijos ir susiėjimai vienija žmones, jie tampa stipresni. R. Pilvelis labai gražiai atsiliepė apie A. Lungio vynuogyną ir jo veiklą.

Algirdas Lungis pristatė vynus, pasakojo apie jų ypatumus.

Taip pat kalbėjo UAB „Vynėja“ direktorė Raminta Pasiūkevičienė, pristatydama jų rengiamas keliones po garsiausius pasaulio vyno rūsius, organizuojamas degustacijas. Po  svečių pasisakymų vieni gardžiavosi vynais, diskutavo apie Latvijos ir A. Lungio vynuogynų panašumus ir skirtumus, bendradarbiavimą su kaimyninėmis šalimis, dalijosi patirtimi.

Izabelė ŠLEŽAITĖ

Autorės  nuotraukos

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. Persimonas Persimonas 17 rugsėjo, 2011

    Labai įdomu! Stačiai gražu skaityti apie žmones, įsimylėjusius savo hobį!
    Žiūrėk ir išauš diena, kai užarsim bulvienojus ir imsim auginti vien vynmedžius…
    Vis tik „vyno“ darymui iš užaugintų lietuviškoj žemėj vynuogių prieštarauju: netikras tas „vynas“… Saulės mažai matom, o ir dirva, deja, ne ta… Geriau jau tas uogas desertui sukirstume (ypač tinka su žemaitišku „Džiugo“ sūriu!) arba stiklą sunkos išgertume po 5 cepelinų porcijos. Pažvelkit į pono Lungio fotografiją: jis irgi pasidrovėjo „vyną“ demonstruoti, pasitenkino „Rabarbarų“ gėrimo butelį parodydamas…
    P. S. Irgi turiu svajonę: sename kubile nuo raugintų kopūstų pasodinau alyvmedį. Luktelėsiu, kol anas vaisius ims vesti. Tada išspausiu alieju ir tikrai duosiu norintiems pakarštavoti. Net būsimo produkto pavadinimas jau sugalvotas: extra vergine di oliva jonischkeliansis…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.