Press "Enter" to skip to content

Radijo stotis „Pulsas“ vykdė edukacinę programą „Iš praeiteis tavo sūnūs…“

Panevėžio šeimos teatre „Menas“ vyko pilietiškumą ir tautiškumą ugdančios edukacinės programos „Iš praeities tavo sūnūs…“ baigiamoji konferencija. Joje dalyvavo Seimo nariai Vitas Matuzas, Julius Dautartas, Petras Luomanas, Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius, Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai, programos dalyviai ir svečiai.

Pristatydamas programą baigiamojoje konferencijoje projekto vadovas Panevėžio regiono radijo stotis „Pulsas“ direktorius Valdas Somovas pažymėjo, kad jau užaugo karta, kuri mūsų Nepriklausomybės istoriją žino iš tėvų, mokytojų pasakojimų, tačiau jiems ji yra įdomi.

„Su didžiausiu malonumu Jums pristatau pilietinio –tautinio ugdymo projekto „Iš praeities tavo sūnūs…“ dalyvius – Panevėžio rajono Piniavos , Pasvalio rajono Joniškėlio, Biržų rajono Saulės gimnazijos, Panevėžio Rožyno bendruomenių moksleivius. Ką jiems reiškia Lietuva, kaip jie perteikia savo  suvokimą apie Laisvę, jos kainą, ir pareigą ją ginti pamatysite patys. Švietimo ir mokslo ministerijos remiamas projektas subūrė Panevėžio miesto, Panevėžio, Pasvalio, Biržų rajonų moksleivius kilniems tikslams – padėjo atrasti save kaip pilietį, kaip visuomenės dalį, padėjo suprasti, kad ateitis kuriama nepamirštant praeities. Jauniesiems aktoriams, fotografams, kraštotyros būrelio steigėjams  šiandien – ypatinga diena – jų mintys, nuoširdumas ir  širdies šiluma pasklis čia – vietoje, kuri 1991-ųjų Sausio 13-ąją buvo virtusi visos Lietuvos nerimo, skausmo, vilties, tikėjimo ir Laisvės simboliu.   Laikas neištrina prisiminimų… Laikas numaldo emocijas, leidžia iš naujo įvertinti savo siekius ir tikslus“ – kalbėjo V. Somovas.

Joniškėliečių komanda

Seimo narys Vitas Matuzas padėkojo projekto organizatoriams, kad jie moko jaunąją kartą mylėti Lietuvą ir pasisiūlė sekantį kartą su moksleiviais suvaidinti radijo spektaklyje. Savo kalboje seimo narys pabrėžė didžiulę svarbą skiepijant jaunimo tarpe lietuviškumą, pilietiškumą ir istorijos svarbą. „Žinodami valstybės praeitį, gerbdami istoriją ir žmones, kurie padėjo išsaugoti lietuvybę, mes suprasime, kad nieko nėra brangesnio už Tėvynę:, – sakė seimo narys.

J. Dautartas atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į kūrybos galią ir svarbą skiepijant lietuviškumą ir pilietiškumą jaunimo tarpe. „Per kūrybą jūs patys daug išmokstate, daug ką suprantate ir šia lengva forma savo žinias perduodate kitiems. Kūryba šiame procese vaidina labai svarbų vaidmenį“, – sakė J. Dautartas.

Petras Luomanas projekto organizatoriams ir dalyviams padėkojo už Lietuvos žmonėms ir ypač jaunimui primenamą Lietuvos istoriją, papročius. „Mūsų senelių ir tėvų praeitis sukūrė dabartį. Atskirdami kas yra laisvė ir kas vergija, mes, atėjus laikui, mokėsime pasirinkti. Mylėkime ir kurkime Lietuvą“, – sakė P. Luomanas.

Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius dar kartą priminė visiems susirinkusiems džiugas ir skaudžias mūsų tautai ir Valstybei istorines datas.

Apie pilietiškumo, tautiškumo ir šio projekto svarbą kalbėjo Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovas Juozas Gibas, Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas ir kiti renginio svečiai bei dalyvai.

Baigiamosios konferencijos metu buvo pademonstruotas ir projekto dalyvės, režisierės Renės Dautartienės radijo sektaklis „Šeši laiškai Lietuvai“, kuriame kūrybiškai buvo perteikta bei prisiminta Lietuvos istorija nuo 1835 –ųjų metų iki šių dienų.

Projekto dalyviai Piniavos bendruomenė susirinkusiesiems parodė, kad ypač didelis dėmesys Piniavoje skiriamas visuomenės, o ypatingai jaunimo patirotiškumo ir pilietinių iniciatyvų ugdymui, tautos tradicinėms vertybėms. Renginio svečiams buvo pademonstruota, kaip bendruomenė kartu su jaunimu švenčia Jonines, advento vakarones, Kalėdas, užgavėnias bei pažymi Lietuvai svarbias datas: Lietuvos valstybės dienos minėjimą, Baltijos kelią, Sausio 13-osios minėjimą bei aktyviai dalyvauja pilietinėse akcijose.

Pasvalio rajono Joniškėlio bendruomenė konferencijos dalyviams pristatė karu su Joniškėlio gimnazistais sukurtą filmą „Gabrielė-Adagio“. Tai kelionė iš Joniškėlio į Puziniškį, kurios metu bandoma aiškintis  ką iš tiesų dabartiniam jaunam žmogui reiškia Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Lietuva, patriotizmas? Žmonėms, kurie tolimi nuo jaunimo gyvenimo ir problemų, filmas gali pasirodyti kontroversiškas ir net iššaukiantis. Tačiau to ir siekiama – iššaukti diskusiją ar tikrai tuo keliu eina mūsų Valstybė ir kiekvienas iš mūsų… Adgio – muzikinis terminas reiškiantis „lėtai“, „ramiai“. „Gabrielė-Adagio“ – rami kelionė į Puziniškį ieškant Gabrielės, Lietuvos ir Savęs…

Radijos stoties „Pulsas“ vykdytos edukacinės programos „Iš praeiteis tavo sūnūs…“ baigiamojoje konferencijoje dalyvavo ir  Biržų miesto bei mokesleivių bendruomenė, Panevėžio mokyklų, darželių, A.Bandzos vaikų globos namų, M.Zabulionienės šeimos namų moksleiviai, tėvai.

Baigdamas konferenciją projekto vadovas V. Somovas nuoširdžiai padėkojo projekto, partneriams ir rėmėjams, dalyviams: Lietuvos Respublikos Švietimo ministerijai, Ugdymo plėtotės centro vadovui Vaidotui Gaideliui, Pasvalio ir Biržų rajonų savivaldybėms, Panevėžio švietimo skyriui, neformalaus ugdymo skyriaus vadovui Juozui Gibui, Panevėžio šeimos teatro ,,Menas“ vadovui Kęstučiui Vaičiuliui ir administracijai– už sudarytas  galimybes šiandien būti čia, su Jumis. Dėkoju  bendruomenių vadovams Jurgai Girdzijauskienei, Romai Šerplienei, Viktorui Stanislovaičiui, Dainiui Korsakui, projekto konsultantams Renei Dautartienei, Daliai Meškauskienei, Arūnui Astramskui, Audriui Rudžiui, visiems dalyviams.

“Žiūrėdamas į šiuos jaunus, iniciatyvius ir pilietiškus žmones nuoširdžiai tikiu – taip sunkiai iškovotą Tėvynės laisvę jie stiprins savo darbu, kūryba, prasminga veikla ir žmogiškosiomis vertybėmis. Ateitį kuriame semdamiesi stiprybės iš praeities.  Tegul šiandienos, Jūsų mielas jaunime, kūryba skleidžia vien gėrį ir šviesą mūsų gimtinėje, mūsų žemėje.  Čia viskas taip miela, gražu ir sava“, – sakė V. Somovas.

Panevėžio regiono radijo stoties „Pulsas“ inovatyvi pilietiškumą ir tautiškumą ugdanti edukacinė programą „Iš praeities tavo sūnūs…” skirta mokyklų ir gimnazijų mokiniaims nuo 7 iki 18 metų. Projekte dalyvavo Biržų „Saulės“ gimnazija, bei kaimyninės Latvijos moksleiviai. Panevėžio rajono Piniavos bendruomenė ir joje esančio Piniavos darželio-mokyklos vaikai, Panevėžio miesto Rožyno bendruomenė ir joje gyvenantys įvairių miesto mokyklų ir gimnazijų mokiniai, Pasvalio rajono Joniškėlio bendruomenė ir joje esanti Joniškėlio gimnazija.

Programą sudarė Istorinės ir literatūrinės medžiagos apie bendruomenes rinkimas, sisteminimas, apibendrinimas, teritorinėje bendruomenėje esančio istorinio objekto, susijusio su renkama medžiaga ir rengiamu radijo spektakliu, lankymas ir ekskursija jame bei radijo spektaklio scenarijaus parengimas ir parašymas, reportažai  (radijo laidos) UAB „Radijo pulsas“ ir spektaklių transliavimas radijo eteryje, foto medžiagos, mokinių piešinių Sausio 13-osios  tematika ir reikšmingų bendruomenėse įvykių bei datų tema rinkimas.

Pagrindinis programos tikslas – įdiegti inovatyvų metodą, kurį taikant, gilinti ugdymo proceso metu gautas istorijos, lietuvių literatūros ir kitas žinias, skatinti vaikų ir jaunimo pilietiškumą ir bendradarbiavimą su visa bendruomene, teikiančia visokeriopą pagalbą pilietiškai aktyviai Lietuvos jaunajai kartai.

Programą iš dalies finansuoja Švietimo ir mokslo ministerija Ugdymo plėtotės centras.

 Žurnalistas                                                                                                                                                          Audrius Rudys

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.