Press "Enter" to skip to content

Kviečiame atrasti Šiaurietišką ėjimą

vaiksciojimas

Šiaurietiškas ėjimas (angl. nordic walking) – ėjimas, atsispiriant lazdomis, kilęs iš Suomijos, kur nuo 1970-jų metų taikomas slidininkų vasaros treniruotėse. 1997 metais buvo pradėtos gaminti specialios lazdos, ir šis ėjimo metodas išaugo į fizinės būklės gerinimo (fitneso) pratimą.

Šiaurietiškas ėjimas nereikalauja daug investicijų, tinka bet kokio amžiaus žmonėms, technika nesunkiai įvaldoma, žingsniuoti galima bet kuriuo metų laiku, be to, sportuojama gryname ore. Einant šiuo būdu, aktyviai dirba iki 90% visų žmogaus kūno raumenų, neapsunkinant nugaros ir sąnarių; sudeginama apie 50% daugiau kalorijų, negu tokiu pat greičiu einant be lazdų.

Šis ėjimo metodas efektyvesnis už įprastą vaikščiojimą be lazdų, nes išnaudojamos ne tik kojos, bet ir rankos bei viršutinė kūno dalis. Ėjimas su lazdomis gerina širdies ritmą, nes daugiau įkvepiama deguonies, treniruojama širdies ir kraujagyslių sistema, gerėja aerobinė ištvermė, spartėja medžiagų apykaita – per valandą išeikvojama vidutiniškai apie 400 kalorijų (vaikščiojant be lazdų – 280 kal/val.), sunaudojama daugiau energijos, negu paprastai einant.

Vaikščiojimas su lazdomis nuima dalį krūvio, tenkančio kojų sąnariams ir nugarai, o teisingai atliekami judesiai atpalaiduoja kaklo ir pečių raumenis.

Pagrindinė šiaurietiško vaikščiojimo taisyklė – žengiant kaire koja, į priekį statyti dešinėje rankoje laikomą lazdą ir atvirkščiai. Apranga ir avalynė turi būti patogi, kvėpuojanti, nevaržanti judesių. Lazdos turi būti tinkamai parinktos pagal ūgį.

Norinčius susipažinti ir išbandyti šiaurietiškąjį ėjimą kviečiame šį šeštadienį (vasario 16 d.)  15 val.30 min. rinktis prie Joniškėlio Karpių dvaro. Neturintys bus aprūpinti lazdomis.  Užsiėmimo mokestis 10 Lt.  Instruktorius – Lietuvos šiaurietiškojo ėjimo asociacijos prezidentas Laimontas Rakauskas

Maloniai kviečiame aktyviai praleisti laiką.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.