Press "Enter" to skip to content

Šventė kurioje gera

Aštuntą kartą iš eilės viso pasaulio joniškėliečiai rinkosi į tradicinę miesto šventę „Joniškėlis 400+7“.  Tai ypatingas metas, kuomet gali sutikti kelis dešimtmečius nematytą klasioką ar kažkada kaimynystėje gyvenusį vaikystės bičiulį, pasilabinti su kitame pasaulio krašte gyvenančia giminaite ar išlenkti  alaus su buvusiu bendradarbiu. Nuolat dalyvaujantys miesto gimtadieniuose paliudys – tai panašu į senų bičiulių susitikimą. Visada rasi su kuo susitikti, apie ką pakalbėti.  Niekas neskuba, visi mėgaujasi vasara ir buvimu vienas šalia kito. Visiškai nesvarbu jei kas stringa numatytoje programoje, ar dangus siunčia lietų: esi savo tėviškėje, tarp artimų ir brangių žmonių ir tai svarbiausia!

Šiemet gimtadienis prasidėjo nuo rytinio žadinimo. Margas, klegantis, grojantis ir dainuojantis saviveiklininkų būrys gerą valandą sunkvežimuku suko ratus  po Joniškėlį ir jo apylinkes. Žadino miegalius, sveikinosi su praeiviais, lodė šunis ir, žinoma, kvietė šventėn.

Gausūs suvenyrų, skanėstų ir liaudies dirbinių prekybininkai dar tik kūrėsi miesto sode, o kultūros namuose jau šurmuliavo „blusų turgus“. Čia buvo visko: nuo senovinio verpimo ratelio iki prieškarinių maldaknygių, nuo įmantriais raštais puoštų pirštinių iki rankų darbo papuošalų.  Nepatingėjęs atsikelti ir atėjęs čia svečias tikrai rado ką nusipirkti.

Įdienojus prasidėjo oficiali šventės dalis. Šalia kultūros namų buvo iškilmingai atidengta naujausia Vytauto Bakūno medžio skulptūra „Mūzos“.

-Man atrodo, kad čia viskas labai aišku: keturios mūzos stovinčios šalia kultūros įstaigos. Skulptūroje iškalti Motinos Teresės žodžiai: “Jūsų darbai bus užmiršti rytoj. Vis dėlto darykite gerus darbus.“ Tebūnie tai stiprybės ir įkvėpimo šaltinis čia dirbantiems ir kuriantiems žmonėms, –kurinio idėja dalinosi  liaudies menininkas.

Susirinkę džiaugėsi, kad tai brandus, jau ne vienus metus Joniškėlį puošiančio menininko darbas.

Kiekvienas save gerbiantis  miestas, jų tarpe  ir Joniškėlis,  turi savo garbės piliečius. Kasmet išrenkamas šviesus, savo darbais, gyvenimo būdu Joniškėlio kraštui ir čia gyvenantiems žmonėms nusipelnęs asmuo. Šiemet šis garbingas apdovanojimas atiteko ilgamečiui Pasvalio rajono girininkui, pirmosios po Nepriklausomybės atkūrimo rajono savivaldybės tarybos pirmininkui, Lietuvai pagražinti draugijos nariui, deputatų klubo vadovui, joniškėliečiui Juozui  Bagdonui.

-Tai principingas, gamtą, žmonės ir gimtąjį kraštą mylintis žmogus – sakė seniūnas St. Rimkus pristatydamas apdovanojamąjį.

-Esu dėkingas Aukščiausiajam už sveikatą, šio krašto šviesuoliams už pagalbą ir palaikymą priimant svarbius sprendimus.  Šis apdovanojimas įpareigoja, – dėkojo naujasis Joniškėlio krašto garbės pilietis.

Po garbės piliečio apdovanojimo sekė visa krūva nominacijų. „Už pažangą puoselėjant savo sodybą“ buvo apdovanoti  Dalia ir Valerijus Parfionovai,  Regina Nakčiūnienė, Birutė ir Povilas Blažiai. „Už ilgametį sodybos grožio puoselėjimą“  buvo pagerbti  Jolita ir Nerijus Albavičiai kurių puikiai tvarkoma Mažupės pakrantė jau seniai tapo Joniškėlio vizitine kortele. Šis apdovanojimas atiteko ir  Justinos, Genovaitės ir  Leono  Šimoliūnų šeimai, kurių jauki, Maironio gatvėje įsikūrusi  sodyba traukia ne vieno praeivio akį. „Už tautinių bitininkystės tradicijų puoselėjimą“  buvo apdovanota joniškėlietė Elžbieta Židoninė. „ Už netradicinio meno puoselėjimą“ buvo apdovanoti    Algimantas Dunauskas ir Vlada Matulėnienė, kurie jau daugiau nei dešimt metų originaliais, netradiciniais akcentais puošia savo sodybą  esančią Savanorių gatvėje. Seniūnas pagerbė ir dvi,  55 metus santuokoje  išgyvenusias ir sulaukusias smaragdinių vestuvių metinių, joniškėliečių poras:  Birutę ir Dionizą Strigockius ir Ona bei Antaną Nagulevičius. Už nenuilstamą Joniškėlio miesto švenčių įamžinimą apdovanojimas atiteko  video operatoriui Albinui Janulevičiui.

Nutilus apdovanojimų fanfaroms, suskambo liaudies muzika. Į sceną lipo vietos muzikantai, šokėjai, dainininkai. Šventė pamažu įsisiūbavo. Atrakcijų netrūko visiems. Vaikai šokinėjo batutu, važinėjo elektromobiliais ar valgė  cukraus vatą. Vyrai merkė ūsus į putojantį  „Karpių dvaro“ alų ir raitė Sigutės keptas dešreles su kopūstais ar dangiškai skanius  šašlykus.  Vyrų gaspadinės rinkosi medinius šaukštus, ragavo egzotišką late kavą ir plepėjo apie savus ir kaimynių apdarus. Nemažą susidomėjimą sukėlė seniūno St. Rimkaus iniciatyva restauruotas vežimas, kuriuo pasivėžinti buvo kviečiami visi šventės dalyviai.

Vakarėjo. Miesto sodas prisipildė šurmuliuojančių žmonių minia. Šiltai joniškėliečių sutikta grupė Dinamika atsidėkojo tokiu pat koncertu. Skambėjo gerai pažįstamos dainos, kurias kartu su atlikėjais dainavo visi šventės dalyviai.  „Žvaigždes“ netruko pakeisti vietinis, tačiau nei per nago juodimą neprastesnis,  Birutės ir Virginijaus  Brazdžionių duetas. Muzika skambėjo ir poros sukosi iki pat paryčių!

Šventės kulminacija – fejerverkai!  Tai svarbiausias šventės momentas, dėl kurio verta važiuoti kelis šimtus kilometrų. Ne fejerverkų grožio , bet dėl ypatingos atmosferos tvyrančios tuo metu.  Gamta nurimsta, dangus pasidabina begalinėmis žvaigždžių kekėmis. Keli šimtai žmonių vienu metu susirenka Mažupės pakrantėje, nusėdą upelio šlaitą ir atsiduoda ugnies fejerijai. Tarsi viena šeima, tarsi vienas kumštis. Tomis akimirkomis kaip niekad supranti, koks gali būti didelis mažo miesto pasaulis.

O viskam pasibaigus prasideda kitų metų šventės laukimas ir dėkingumas. Dėkingumas tiems žmonėms, kurie tiki Joniškėliu, čia gyvenančiais žmonėmis ir kasmet dovanoja jiems gražias akimirkas.

Dėkojame  Nijolei Stepulienei ir Vandai Petrauskienei už nenuilstamą organizacinį  darbą. Dėkojame firmoms ir žmonėms prisidėjusiems prie šventės organizavimo: Joniškėlio parapijos klebonui R. Baniui, S. Kvedarauskienei, Joniškėlio bendruomenių asociacijai, UAB „Agrarinės paslaugos“, G. ir R. Murauskams, V. Mulevičiui, R. Zakaravičiui, UAB „Joalda“, D. Maceliui, A. Mosteikai, Jolantai Baltaragienei, UAB „Norgauda“, parduotuvei „Agis“, „Simonos gėlėms“, R. Strumskiui, R. Nakčiūnienei.

 Daugiau šventės akimirkų galite rasti mūsų  Facebook paskiroje

DSCF8517 DSCF8534 DSCF8550 DSCF8552 DSCF8554 DSCF8557 DSCF8562 DSCF8586 DSCF8594 DSCF8597 DSCF8598 DSCF8607 DSCF8621 DSCF8625 DSCF8630 DSCF8636 DSCF8651 DSCF8658 DSCF8660 DSCF8664

 

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.