Press "Enter" to skip to content

Laiškai iš Džibučio. Jo didenybė Khatas!

Prieš išvykdamas į Afrikos žemyną iškėliau sau tikslą kuo labiau pažintį vietinių gyventojų kultūrą, papročius, buitį, kasdienį gyvenimą. Todėl savo laiškuose vis plačiau stengsiuosi tai perteikti…

Šiandienos laiške turiu pareigą pakalbėti apie augalą, kuris vietiniams yra toks pats svarbus kaip lietuviui vyrui alaus bokalas. Be jo nepraeina nei viena vyriškos lyties Džibučio gyventojų popietė, nei viena šventė, nei viena diena. Tai – khatas.

Khatas – tai pavadinimas augalo, kuri mūsų botanikai vadintų Arabiniu dusūnu (lot.Catha edulis), kuris yra smaugikinių (Celastraceae) šeimos augalų genties žydintis augalas, augantis Rytų Afrikoje bei Arabijos pusiasalyje.

Khatas – tai lėtai augantis krūmas, užaugantis iki 5 m aukščio. Jis paprastai auga sausringoje aplinkoje, kurioje temperatūra svyruoja nuo +5 iki +35 Cº. Augalas vertinamas dėl žalios spalvos 5 – 10 cm ilgio bei 1 – 4 cm pločio lapų, kurie veikia kaip amfetaminostimuliantai, sukeliantys apetito praradimą ir euforiją.

Kada žmonija atrado tokias svaiginančias augalo savybes nėra žinoma, tačiau jau senovės egiptiečiai khatą laikė dievišku maistu, leidžiančiu pasijusti dieviškai. Seniausiame rašytiniame šaltinyje, kuris siekia XI a., vienas arabų farmacininkas rašė kad tai rūgštaus skonio, žalios spalvos augalas, kuris gydo skrandžio ir kepenų ligas.

Khatas Rytų Afrikoje bei Arabijos pusiasalyje turi keletą pavadinimų. Jis yra vadinamas qat ar gat Jemene, qaat ar jaat Somalyje, chat Etiopijoje. Jis šiuose kraštuose toks pat įprastas stimuliatorius kaip pas mus rytinis kavos puodelis.

Kramtomi švieži šio augalo lapai, nes džiūnant lapams su drėgme išgarinama ir euforiją sukelianti cheminė medžiaga – katinonas. Todėl lapai į Džibutį atvežami supakuoti plastikiniuose maišuose arba bananų lapuose.

Džiovintuose lapuose lieka lengvai svaiginanti medžiaga – katinas, todėl džiovinti khato lapai naudojami arbatai.

Mokslininkai paskaičiavo, kad šiame regione kasdien khatą vartoja apie 10 mln. vartotojų, o 80% khato vartotojų yra vyrai, kurių amžius nuo 16 iki 50 metų. Kasdien dėl khato kramtymo šiame regione yra prarandama daugiau kaip 14 mln. žmogaus darbo valandų bei šeimos vidutiniškai šiam pomėgiui kas mėnesį išleidžia apie 17% savo pajamų. Skaičiai įspūdingi…

Apie šio augalo paplytimą šiuose kraštuose buvau girdėjęs jau būdamas Lietuvoje, bet kad jis čia toks populiarus, net nesitikėjau. Pradžioje maniau, kad khatą vartoja tik degradavę asmenys, tačiau apie tai šio augalo vartojimą pasidomėjus naujojo pažįstamo, viešbučio restorano vadovo Mahamoudo, jis teigė, kad šį augalą čia vartoja visi: nuo paprasto darbininko, kuris jį kramtydamas siekia sumažinti nuovargį, studento ar vairuotojo, kurių laukia bemiegės naktys iki aukščiausio lygmens vadovų, kuriems šis augalas atstoją alkoholį. Ir viskas priklauso nuo suvalgomo kiekio. Mahamoudas pasakojo, kad norint gerai apsvaigti, reikia suvalgyti net 1 kg khato, o tai kainuoja 5000 Džibučio frankų (apie 75 litus). O tokie pinigai ne kiekvienam džibutiečiui pagal kišenę. Todėl daugelis vartoja mažesnes dozes, sukeliančias lengvą apsvaigimą.

Pirmomis būvimo Džibutyje dienomis pastebėjome, kad vidurdienį kažkas ne taip, nes visas miestas pradeda dūgzti kaip bičių avilys. O tai todėl, kad kas dieną apie vidurdienį atkeliauja šviežias khato lapų derlius. Pirmomis dienomis mums keistai atrodydavo vidurdienį prie prekybinių staliukų besirikiuojantys visų socialinių sluoksnių (nuo paprasto darbininko iki aukštesnio laipsnio policininko) vyriškosios lyties atstovai, perkantys šio augalo lapų ryšulėlius, o po to draugiškai pavėsyje juos kramtantys. Ir miesto gyvenimas nurimsta, nes lapų vartojimas reikalauja laiko. Tuo laiku nedirba niekas: nei parduotuvės, nei migracijos tarnybos jūrų ar oro uostuose, nei policija. Keista… Bet kai tai matai kiekvieną dieną, tai jau nustoja stebinti.

Tačiau baigus vartoti lapus prasideda visas įdomumas: vairuotojai, jau ir taip nedraugaujantys su kelių eismo taisyklėmis, pradeda vairuoti bet kaip, sankryžose stovintys šviesoforai laikomi labiau dekoracijomis, prekybininkai apsvaigusiu žvilgsniu dar įnirtingiau siūlo savo prekę, policininkai pradeda reguliuoti eismą gatvėse, tuo sukeldami dar didesnį chaosą… Ir tai tęsis iki sekančio ryto kai visi vėl atsikels, vėl keliaus į darbą ir vėl lauks vidurdienio bei atvykstančio naujo khato derliaus.

khat-1

khat-2

khat-3

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.