Press "Enter" to skip to content

Ar „ Rags“ vertas Pasvalio krašto premijos?

rags

Remti Pasvalio krašto kultūros kėlimą ir skleidimą, skatinti kuo daugiau žmonių įsitraukti į kultūros tradicijų plėtojimą ir puoselėjimą, skatinti vaikų ir jaunimo kūrybinę iniciatyvą, užtikrinti profesionalaus ir mėgėjiško meno prieinamumą kuo didesniam gyventojų skaičiui.“ Tai eilutės iš Pasvalio krašto premijos skyrimo nuostatų.

Kiekvienų metų pabaigoje kyla nedidelis ažiotažas (kartais – tikras, kartais – nelabai) kam skirti garbingiausią mūsų krašto apdovanojimą. Prasideda geriausių, iškiliausių, labiausiai nusipelniusių „medžioklė“. Nominantas kasmet randamas. Prastesnis ar geresnis, patinkantis daugeliui ar tik specialistams. Bet kokiu atveju tai būna neabejotina asmenybė, savo prasmingu darbu nusipelniusi Pasvalio kraštui.

Įpusėjo spalis. Pamažu artėja laikas, kai turi būt pateiktos kandidatūros šių metų premijai. Kažkas žvalgosi į iškilius ir garbius kraštiečius, savo talentu garsius ne tik mūsuose, bet ir visoje Lietuvoje. Gerbiu tuos žmonės, didžiuojuosi jais, esu laimingas pažinodamas kai kuriuos iš jų. Ar jie verti premijos? Taip. Ar duočiau jiems ją, jei būtų mano valia? Ne.

Pati premijos filosofija, paskirtis aiškiai užkoduota pavadinime: Pasvalio krašto premija. Įvertinimas čia dirbančių, čia gyvenančių žmonių. Tų, kurie labai dažnai aukoja asmeninę gerovę, šeimų laimę tam, kad mūsų kraštas, tradicijos, papročiai būtų gyvi ir žinomi visoje Lietuvoje. Kalbų apie Pasvalio kultūros centro folklorinį ansamblį „Rags“. Ar jie verti Pasvalio krašto premijos? Spręskite patys:

2001 m. Pasvalio kultūros centre įsikūrė folklorinis ansamblis, kuriam iki šiol vadovauja etnokultūros specialistė ir pedagogė Daiva Adamkavičienė. 2002 metais kolektyvui buvo suteiktas vardas „Rags“. Per savo veiklos metus šis ansamblis tapo žinomas tarp Aukštaitijos regiono ir Lietuvos folklorinių ansamblių. Kolektyvas puoselėja, skleidžia Aukštaitijos regiono tradicinį folklorą, atlieka edukacinę funkciją ir savo skambiomis dainomis, smagiais šokiais, muzika garsina Pasvalio kraštą bei Aukštaitijos regioną visoje Lietuvoje ir už jos ribų.

„Rags” kolektyvo ansambliečiai – kultūros darbuotojai, pedagogai, moksleiviai ir jų šeimos nariai, į repeticijas atvykstantys iš įvairių rajono kampelių.

Repertuare ypatingas dėmesys skiriamas Pasvalio krašto ir Šiaurės Aukštaitijos regiono dainoms, papročiams, tautosakai. Kiekvienais metais ansamblis parengia ir žiūrovams pristato naujas programas: šienapjūtės programa „Žvanga dalgeliai žalioj lankelėj“; vaišių programa „Apynėli žaliasai“; Vėlinių programa „Oi toli toli“; Adventinė programa „Oi sodai, sodai“; „Niatol‘ Paškaučių miška“ – padavimų ir pasakų motyvais. Su pastarąja programa kolektyvas dalyvavo konkurse seserų Glemžaičių premijai laimėti Kupiškyje ir buvo apdovanotas už programos režisūrą; žmogaus amžius tarpsnius atspindinti programa „Gyvenimo ratu“; sambarių programa; romansų programa. Be to, rengia bendrus projektus su kitų žanrų kolektyvais. Sudarydami koncertines programas ansambliečiai dažniausiai remiasi vietos tradicijomis, papročiais, folkloru. Daug dainų užrašyta ekspedicijų metu. Ansamblio muzikantai groja tradiciniais instrumentais: armonika, smuiku, kanklėmis, skudučiais, ragais, lamzdeliais, būgnu. Ypatingas dėmesys yra skiriamas sutartinių giedojimui, populiarinimui, sklaidai.

Folkloro ansamblis „Rags“ – aktyviai dalyvaujantis rajono, Aukštaitijos regiono ir Lietuvos folkloro renginiuose, skiepijantis meilę ir pagarbą lietuviškai mūsų protėvių kultūrai.

Su koncertinėmis programomis nuo 2001 metų dalyvauja Pasvalio miesto šventėse, Pasvalio krašto muziejaus ir Pasvalio Mariaus Katiliškio bibliotekos, rajono miestelių ir kaimų organizuojamuose renginiuose, Pasvalyje organizuoja tarptautinį folkloro festivalį „Saula riduolėla“, rengia tradicines vakarones, atgaivindami senuosius papročius ir tradicijas miestelėnų šeimų šventėse.

Kolektyvas dalyvauja Aukštaitjos regiono sutartinių projekte „Sutarjėla“ – sutartines giedojo Kupiškyje, Rokiškyje, Zarasuose, Švenčionyse, Ukmergėje ir šį renginį organizavo Pasvalyje. Atstovavo Pasvalio rajonui Panevėžio apskrities dainų šventėse Kupiškyje, Biržuose, Panevėžyje, Panevėžio raj., Rokiškyje, o Pasvalyje organizavo minėtos dainų šventės folkloro dalį. Savo krašto folklorą pristatė Panevėžyje vykusiame folkloro festivalyje „Aukštaičių suktinis“ ir 2013 metais Aukštaitijos dainų šventėje.

„Rags“ nariai tautos papročius aktyviai propaguoja ir jaunimui. D. Adamkavičienė dirba su dviem vaikų folkloro ansambliais Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje ir Pajiešmenių pagrindinėje mokykloje. S. Paliulis vadovauja Pasvalio P. Vileišio gimnazijos folkloro ansambliui. Ž. Vaidžiūnienė bendrame Grūžių vaikų namų ir bendruomenės projekte moko vaikus folkloro. Vaškietis Mindaugas Garalevičius muzikinę veiklą aktyviai propaguoja savo krašto jaunimui.

Apie pasiektus laimėjimus liudija ansamblio dalyvavimas Europos kultūros renginiuose, kur atstovavo Lietuvai Briuselyje (Belgija) surengtoje šventėje, skirtoje naujų narių į Europos sąjungą stojimui. 2012 m. dalyvavo tarptautiniame Nidos folkloro festivalyje ‘TEK SAULUŽĖ ANT MARAČIŲ”, 2011 m. tarptautiniame folkloro festivalyje „BALTICA” Vilniuje, 2013 m. „SAULĖS ŽIEDAS“ Šiauliuose ir daugelyje kitų Lietuvoje vykstančių žymių folkloro renginių. Aukštaitijos regiono ir Pasvalio krašto folklorą pristatė tarptautiniuose folkloro festivaliuose: „Lingaudala“ Kupiškyje, „Čia mūsų namai“ Trakuose, „Aušta aušrela“ Rokiškyje, „Pragyda gyda“ Biržuose, Joniškyje, „Ganiau palšus jautelius“ Radviliškyje, „Margos pievos“ Rumšiškėse, Baltų vienybės dienos renginiuose Kupiškyje, „Sidabro lakiūtė“ Ignalinoje, Žolinėje Zarasuose, Sekminėse Telšių raj. Micaičiuose, „Bėg upelė vingiuodama“ Mosėdyje. Kolektyvas dalyvavo Pasaulio lietuvių dainų šventėse (2003 m., 2007 m., 2009 m.) Vilniuje.

Per savo gyvavimo metus ansamblis koncertavo ne tik Lietuvoje. Koncertinių gastrolių metu aplankytos Lenkija, Estija, Latvija, Prancūzija.

2012 metais folkloro ansamblis „Rags“ tapo LRT laidos „Duokim garo“ čempionais.

2013 metais tarptautiniame folkloro festivalyje-konkurse „Saulės žiedas“ tradicinio dainavimo kategorijoje ansamblio sutartinių giedotojų grupė užėmė trečią vietą.

Tauta gyva tol, kol gyva jos kultūra. Folkloro ansamblių veikla gyvybiškai svarbi mūsų savasties išsaugojimui. Šiomis dienomis tai yra viena iš pagrindinių folkloro gyvosios raiškos formų. Įvairialypė „Rags“ ansamblio veikla – koncertai, renginiai, ekspedicijos, festivaliai, vakaronės – reprezentuoja unikalią Pasvalio krašto ir Šiaurės Aukštaitijos kultūrą, prisideda prie tradicinės kultūros ir etninės savimonės išsaugojimo.

„Rags“ nueitas kelias, darbai, pasiekimai ir profesionalumas vertas didžiausios pagarbos ir įvertinimo. Siūlau 2013 metų Pasvalio krašto premiją skirti Pasvalio kultūros centro ansambliui „Rags“.

 

Pasvalio raj. savivaldybės tarybos narys, Pasvalio rajono savivaldybės kultūros tarybos narys Viktoras Stanislovaitis

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.