Press "Enter" to skip to content

Šventė, skirta vaikiškai knygelei ir Hansui Kristianui Andersenui

7. Mažiausia šventės lankytoja Ema
Mažiausia šventės lankytoja Ema

Lyg užsakyta, pralėkė tokia graži pavasario savaitė. Visoje Lietuvoje ši savaitė buvo pavadinta 15 Nacionaline bibliotekų savaite, skirta informacijai: „Biblioteka: informacija ir žinios – kiekvienam“.

Šiandien bibliotekos – tai daugiau, nei pastatai ir lentynos su knygomis. Tai laisvė rasti atsakymus į iškylančius klausimus, kur ir kada bebūtum, tai galimybė prieiti prie milžiniškų mokslinės informacijos duomenų saugyklų, prie unikalių skaitmeninių kultūros paveldo archyvų, tai aplinka mokymuisi, kūrybinei ir socialinei veiklai, asmenybės raiškai.

Visose Lietuvos bibliotekose vyko įvairiausi renginiai. Meškalaukio bibliotekoje vyko šventė vaikiškai knygelei ir pasakų karaliaus Hanso Kristiano Anderseno gimimo 210-mečiui paminėti.

Knygose – visas pasaulis: gražios ir pamokančios istorijos, nuostabūs piešiniai, erdvė interpretacijai, vaizduotei, dramai, muzikai, šokiui… „Knyga – mano draugas, nes iš jos mokausi skaityti ir rašyti, skaitymas – didelis malonumas, skaitydamas tobulėju, „išgirstu“ nuomonių skirtybes, surandu daug informacijos ir praktinių patarimų, – taip sako, galvoja vaikai ir suaugusieji. Vaikų knygelėse – begalė gyvenimų, jos pasakoja apie gamtą, žmogaus ir gyvūnų bendravimą. Čia žmonės ir gyvūnai gyvena po viena Saule, toje pačioje Žemėje. Supranti, kad kiekvienas mažasis skaitytojas gali būti, kaip paukštis, svarbu leisti skristi jo svajonėms, geriems norams. Todėl norisi palinkėti, kad visų vaikų svajonės ir norai pildytųsi ir jie galėtų skrydžiui išskleisti sparnus.

Su vaikiškos knygelės švente vaikus pasveikino Meškalaukio bendruomenės pirmininkė Vaida Norvaišienė, pakvietusi vaikus kuo daugiau skaityti, kad tobulėtų jų gimtosios kalbos žinojimas, kad lavintusi rašto žinos, paskaitė vaikystėje savo sukurtų eilėraštukų.

Kaip atsiranda knyga? Gal auga ant medžių, arba užauga žemėje, nueini, kaip agurkų prisiskini, prisiskini ir turi,- klausė vaikų bibliotekininkė? Vaikai dabar protingi, jie bibliotekininkei paaiškino, kad knygas rašo rašytojai, ir jas parduoda parduotuvėje, vadinamoje knygynu.

Pas vaikus besisvečiuojanti knygų autorė Bronislava Černiauskienė papasakojo jiems apie knygų kelią nuo rašytojo iki skaitytojo rankų, paskaitė jiems sukurtų porą eilėraštukų, atsakė į vaikų klausimus.

Joniškėlio gimnazijos mokinys Rytis Kvedarauskas padainavo ir akordeonu pagrojo linksmų pavasariškų dainų, vaikai jam mielai pritarė ir negailėjo katučių.

Knygelė – mūsų geriausia draugė, ji niekada neišduoda. Skaitai, numeti, ir vėl randi tą taip įdomią pasakojamos istorijos dalį. Vėl ji su Jumis šypsosi ir verkia, jus guodžia ir ramina, moko ir pataria.

Bibliotekininkė, pasidžiaugė, kad mūsų kaimo vaikai mėgsta skaityti. Vieni į biblioteką ateina rečiau, kiti tankiau, bet visi yra labai laukiami. Ji padėkojo tiems vaikams, kurie labai daug skaito, yra aktyvūs bibliotekos renginių lankytojai. Padėkos raštus ir atminimo dovanėles vaikams įteikti padėjo bendruomenės pirmininkė Vaida Norvaišienė. Juos gavo geri 2014 metų skaitytojai vaikai: Paulius Paliulis, Kamilė Tinterytė, Aiva Jarašiūnaitė, Audrutė Norvaišaitė, Jovilė Šeškaitė, geriausia 2014 metų Meškalaukio kaimo bibliotekos skaitytoja – Vestina Kinelytė. Jiems Rytis paskyrė dainą.

Daugelio vaikiškų knygelių autoriui H. K. Andersenui šiemet būtų suėję 210 metų. Jis pramintas Pasakų karaliumi. Apie jį vaikams pasakojo bibliotekininkė G. Rakauskienė, pasiremdama vaizdine medžiaga. Vaikai vardino pasakas, kurias yra skaitę.

Kad nepabostų – bibliotekininkė vaikus pakvietė parungtyniauti Protų mūšyje. Dvi komandos, išsirinkę savo kapitonus, rungėsi vikrumo ir protų žvalumo varžybose: turėjo atsakyti į 10 klausimų apie Anderseną ir jo kūrinius, turėjo apibūdinti knygų veikėjus taip, kad kita komanda galėtų atspėti, pasakyti, koks tai veikėjas, kaip vadinasi knyga ir kas jos autorius ir visokių kitokių užduočių, kurios buvo paslėptos salėje ar pripūstuose balionuose, ar siūlų kamuoliukuose, kuriuos vėl reikėjo gražiai, bet žvaliai suvynioti ir tik tada atlikti užduotį, suvaidinti pasakos ištrauką, kad kita komanda atspėtų, kokia tai pasaka, kaip vadinasi knyga, kurioje ji parašyta, užduotis keitė sportiniai pratimai, o viską fiksavo smėlio laikrodis: visų atsakymų ribas, užduočių atlikimo laiką, o gauti taškai krito į komandų krepšelius riešutais. Vaikai išbandė, kas greičiau suras atsakymus į klausimus: pasitelkus internetą ar enciklopedijas. Komandos keitėsi vietomis ir nusprendė, kad vis dėlto internetu atsakymus gauti geriau, nes viską, ką surandi, gali nukopijuoti ir atsispausdinti, nereikia rašyti ranka, kas užtrunka daug ilgiau, nei suradus enciklopedijose.

Linksmos ir žvalumo pareikalavusios varžytuvės baigėsi, suskaičiavus riešutus iš krepšelių ir nusprendus, kad laimėjo visi, nes draugiškai kovėsi ir galvojo apie knygas, kurias skaityti mėgsta. Rytis padainavo pergalės dainą. Dienos centro vadove išdalino visiems krepšį saldainių, o bibliotekininkė pakvietė visus ragauti Anderseno gimtadienio torto.

Šventę rėmė daugelio bibliotekos renginių rėmėjas Eimutis Ramoška, UAB „Agrarinės paslaugos“ vadovas. Ją organizuoti talkino Daugiafunkcio dienos centro vadovė Daiva Dokšienė.

Šventė vaikus pralinksmino. Susitikimas su knygelėmis jų lauks visada, kai panorės ko nors gražaus ir prasmingo.

Meškalaukio bibliotekininkė Genė Rakauskienė.

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.