Press "Enter" to skip to content

Konkursas paskelbtas – mokykla laukia vadovo

Ekrano nuotrauka iš 2015-07-30 10:40:32
Pasvaliečių „desantas“ Švietimo ir mokslo ministerijoje: Vilniaus pasvaliečių bendrijos narys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos garbės viceprezidentas Mykolas Aleliūnas, Seimo narys Antanas Matulas, ministrė Audronė Pitrėnienė, rajono meras Gintautas Gegužinskas, Savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas bei Vilniaus pasvaliečių bendrijos narys, Kovo 11-osios Akto signataras Eugenijus Petrovas.

Jau ne pirmus metus vis pasigirsta ir vėl prityla kalbos apie Joniškėlio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos reorganizaciją, atnaujinimą, pavaldumo pasikeitimą ir pan. Iki 2006-ųjų ji turėjo aukštesniosios žemės ūkio mokyklos vardą. Po to panašaus profilio mokymo įstaigos pagal švietimo reformos nuostatas turėjo būti performuotos arba į profesines mokyklas, arba į kolegijas. Joniškėlio aukštesniosios žemės ūkio mokyklos parengtos programos neatitiko keliamų reikalavimų ir ji liko už kolegijų „borto“.

Prieš penkerius metus rajono Savivaldybės taryba buvo gavusi Švietimo ir mokslo ministerijos raštą su pasiūlymu perimti Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos savininko teises bei pareigas. Pasitarusi su šios mokyklos bendruomene, rajono valdžia tokios galimybės ateityje svarstyti neatsisakė, tačiau Švietimo ir mokslo ministerijai pateikė keletą sąlygų, be kurių mokyklos perėmimas neįmanomas. Viena jų ir bene pati opiausia – ūkinės problemos. Mokyklos pastatai seniai nematę remonto, beviltiškai pasenusi ir didžioji dalis mokymo bazės.

Savivaldybės taryba į Švietimo ir mokslo ministeriją tada kreipėsi prašydama užtikrinti mokyklos ūkinių išlaidų finansavimą, taip pat iš esmės peržiūrėti profesinių mokyklų finansavimo metodiką ir keisti ją, finansavimą skiriant ne besimokančiųjų grupei, o konkrečiam mokiniui. Taip pat akcentuota, jog didžioji dalis tokių mokyklų mokinių profesijos siekia kartu su viduriniu išsilavinimu, tad būtina Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklą įrašyti į vidurinio ugdymo programos akreditacijos planą. 2013 metais Joniškėlio Igno Kaprio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje vidurinio ugdymo programa buvo akredituota, tačiau kitų pastebimų pasikeitimų nesulaukta. Nuo 2010 metų ši mokykla neturi nuolatinio vadovo – tik laikinai einantį direktoriaus pareigas.

Tačiau „šviesa tunelio gale“ lyg ir ima matytis. Liepos pradžioje Seimo nario Antano Matulo iniciatyva mūsų rajono atstovus priėmė naujoji Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Susitikime dalyvavo parlamentaras Antanas Matulas, rajono meras Gintautas Gegužinskas, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Kazys Polekas, Vilniaus pasvaliečiai – Kovo 11-osios Akto signataras Eugenijus Petrovas ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos garbės viceprezidentas Mykolas Aleliūnas.

– Pastaruosius penkerius metus tiek aš pats, tiek rajono vadovai bei garbūs Vilniaus pasvaliečiai atkakliai beldžiamės į Švietimo ir mokslo ministerijos duris, prašydami spręsti vienintelės Pasvalio krašte profesinio mokymo įstaigos – Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos – problemas. O jų susikaupė tikrai daug. Todėl pirmiausia būtina, kad mokykla turėtų ne laikiną, o nuolatinį direktorių, kuris prisiimtų atsakomybę, rūpintųsi mokyklos perspektyvomis, inicijuotų jos renovacijos projektus. Panašios kaimyninių rajonų mokyklos tiek savo materialine baze, tiek technologijomis yra toli pralenkusios mūsiškę, – teigė „Darbo“ kalbintas parlamentaras Antanas Matulas. – Į Pasvalį esu kvietęs ne vieną ankstesnį Švietimo ir mokslo ministrą, kad jie patys savo akimis pamatytų Joniškėlio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos skaudulius. Buvęs ministras Gintaras Steponavičius, lankydamasis Pasvalio krašte, žadėjo spręsti tas problemas, bet viskas liko tik žodžiai. Neseniai iš savo posto pasitraukęs Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis taip pat buvo daug kartų kviestas į mūsų rajoną, daug kartų žadėjo atvykti, bet taip ir nerado laiko. Galų gale gavau ministerijos atsakymą, kuriame rašoma:

„Valstybinių profesinių mokymo įstaigų, kuriose Švietimo ir mokslo ministerija įgyvendina savininko teises ir pareigas, tinklo pertvarkos 2014–2016 metų bendrajame plane numatyta svarstyti galimybę 2015– 2016 metais Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklą jungti su savivaldybės bendrojo ugdymo mokykla. Kasmet mažėja mokinių Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje, mažėja ir stojančiųjų į Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklą. Manome, kad ateityje būtų netikslinga išlaikyti dvi atskiras mokyklas. Sprendimų dar nėra priimta.

Galutinai neišsprendus Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos pertvarkymo ar reorganizavimo klausimų, būtų netikslinga skirti įstaigos vadovą“. Mane nustebino šis paskutinis atsakymo teiginys, nes manau, kad nuolatinį vadovą mokykla privalo turėti jau dabar, kad būtent jis rūpintųsi tolesniu mokyklos likimu. Vilčių suteikė praėjusios savaitės susitikimas su naująja švietimo ir mokslo ministre Audrone Pitrėniene. Ministerijos vadovė, dar iki mūsų vizito pas ją, jau turėjo informacijos apie nelinksmą padėtį Joniškėlio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje. Prieš kurį laiką joje lankėsi du Švietimo ir mokslo ministerijos ekspertai ir rastą padėtį šioje profesinio mokymo įstaigoje ministrei nusakė kaip prastą ir keliančią didelių rūpesčių. Neva, jų apsilankymo dieną auditorijose buvo rasta tik keliolika mokinių. Ministrė mums asmeniškai pažadėjo artimiausiu metu apsilankyti Pasvalio krašte ir minimoje mokykloje. Tikime, kad šį savo pažadą jinai ištęsės, juolab kad pirmasis geras žingsnis sprendžiant mokyklos problemas jau padarytas. Tuoj po Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykla jau seniai laukia permainų. (Atkelta iš 1 p.) Konkursas paskelbtas – mokykla laukia vadovo mūsų apsilankymo Švietimo ir mokslo ministerija paskelbė konkursą Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklos direktoriaus pareigoms eiti. Todėl aktyvius ir išsilavinusius rajono žmones prašau ir raginu nebūti abejingus vienintelės rajone profesinės mokyklos likimui ir pasiryžti dalyvauti šiame konkurse. Bene didžiausią nerimą, ir ne tik man, kelia apleista materialinė mokyklos bazė, kuriai atnaujinti reikėtų ne vieno milijono eurų. Vis dėlto tikimės, kad ministrė Joniškėlio žemės ūkio ir paslaugų mokyklai nepagailės savo dėmesio ir visi kartu – su mokyklos bendruomene, rajono vadovais – rasime išeitį, kad ši mokykla, jos mokiniai ir mokytojai pamatytų geras perspektyvas. Naujasis jos vadovas kartu su Švietimo ir mokslo ministerija, manau, nedelsdamas turėtų inicijuoti mokyklos auditą ir detaliai išsiaiškinti, kokia yra reali šios profesinio mokymo įstaigos situacija. Visiems teks gerai pasukti galvas ir apsispręsti, kokiuose pastatuose išliks mokyklos bazė, nes dabar ne visi jie yra naudojami, ir tuoj pat pradėti rengti tų pastatų, auditorijų renovacijos, mokymo priemonių atnaujinimo projektus bei ieškoti lėšų jiems įgyvendinti. Pritariu ministrės išsakytai minčiai, jog dabar ne tiek svarbu, kam pavaldi bus mokykla, kiek tai, kokios perspektyvos jos laukia artimiausioje ateityje ir kaip kuo greičiau išspręsti susikaupusias problemas.

Ir Seimo narys Antanas Matulas, ir rajono meras Gintautas Gegužinskas sakė esą įsitikinę, jog profesinė mokykla, ruošianti žemės ūkio ir paslaugų specialistus, žemdirbiškame mūsų krašte yra labai reikalinga, todėl visi turime pasistengti, kad ji išliktų ir atsinaujintų. Labai svarbu sukurti šiuolaikišką mokymo bazę, kad mokyklą baigę jaunuoliai būtų gerai įvaldę modernias technologijas, sugebėtų dirbti su pačia moderniausia žemės ūkio technika. Senas ir prasmingas tradicijas turinti Joniškėlio žemės ūkio ir paslaugų mokykla žemdirbiškam kraštui šiandien rengia žemės ūkio gamybos ir technikos specialistus. O nauja, modernia technika apsirūpinę ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės tokių specialistų tikrai laukia – bet tik gerai paruoštų, kvalifikuotų ir nuoširdžiai norinčių dirbti.

Zina MAGELINSKIENĖ

„Darbas“

Komentuoti su „Facebook “

Be First to Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.