Press "Enter" to skip to content

Aksesuaras, kuriame atsispindi visas pasaulis

Ar kada pagalvojote, kiek daug magijos gali tilpti tokiame, iš pažiūros neypatingame ir kasdieniame daikte, kaip skarelė?

Firmines skareles dėvi kompanijų, įvairių klubų ir organizacijų atstovai, po kaklu rišasi baikeriai. Tai madingas ir kartu praktiškas aksesuaras, kuriuo galima paslėpti nevykusiai pasiūtos suknelės broką, prie krūtinės pasirišti kūdikį ar paslėpti nuo chemoterapijos nuplikusią galvą…

Apie skarelių istoriją, jų spalvų ir simbolių reikšmę šio mėnesio pradžioje buvo kalbama Pasvalio krašto muziejuje, kur garsi žolininkė Adelė Karaliūnaitė Motinos dienos proga pristatė skarelių parodą „Gėlės mamai“.

Kolekcijoje 675 skarelės

– Per aštuoniolika muziejaus gyvavimo metų dar nesame turėję parodos, kurioje būtų tiek vienos rūšies eksponatų. Tai rekordas! – sakė Krašto muziejaus direktorė Vita Povilionienė. – Smagu ir tai, kad mums visiškai nereikėjo prisidėti prie parodos organizavimo bei ekspozicijos įrengimo – viską padarė Adelė ir jos pagalbininkai.

– Džiaugiuosi dėl šios parodos. Regis užteko vieno žodžio ir idėja tapo kūnu, – susirinkusiesiems kalbėjo Adelė Karaliūnaitė. – Tokia paroda negimsta per vieną dieną. Skarelės mane sudomino vaikystėje. Gal meniškos prigimties, o gal vaikiško smalsumo vedina bažnyčioje vis apžiūrinėdavau priešais sėdinčių močiučių skareles, kurių kas antra buvo vis kitokia. Be to, mano močiutė buvo labai anksti pasiruošusi įkapes ir atėjus vasarai jas vis išnešdavo išvėdinti. Tuomet mums vis aiškino kokia čia skarelė, kaip ją reikia užrišti…

Joniškėlietė prisipažino, jog jos kolekcijoje – 675 skarelės, iš kurių parodai buvo atrinkta pusantro šimto eksponatų.

– Stengiausi ekspoziciją parinkti taip, kad lankytojai galėtų pamatyti, kaip skirtingais laikais, skirtingose tautose ant skarelių buvo vaizduojamos gėlės.

Parodos organizatorė parodė ir brangiausius eksponatus. Tai maža kašmyro vilnos skarelė, kurią Adelės močiutės sesuo po Pirmojo pasaulinio karo parvežė iš Peterburgo. Kita, iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatinga skarelė, atkeliavo iš Karpių dvaro.

– Atrodo, šių daiktų jau seniai neturėjo būti, tačiau jie čia ir pasakoja savo istorijas, – teigia A. Karaliūnaitė.

Nėra pasaulyje šalies, kur nebūtų skarelės

Tam, kad perprasti skarelių raštų, spalvų ir simbolių subtilybes reikia nemažai laiko. Tačiau jei žmogus ryžtasi tokiai pažinimo kelionei, jam prieš akis atsiveria neįtikėtinas pasaulis.

Kad Adelė iš tiesų „serga skarelių liga“ nesunkiai buvo galima pajusti klausantis jos paskaitos. Tai buvo kelionė per visą žmonijos istoriją.

Čia buvo ir pirmojo Kinijos imperatoriaus Čin Ši Huango gyvenusio 210 m. pr. m. e., terakotinės armijos kariai, ant kaklo ryšintys skareles. Kvapą gniaužė iš Artimųjų Rytų atvežti kašmyro šalikai, kurie kažkada kainavo tiek pat, kiek kupranugarių banda.

Senovės Romos laikus priminė unikalus artefaktas – medžiagos skiautė 33 mūsų eros metais Šv. Veronikos ištiesta Jėzui einančiam kryžiaus keliu. Viduramžiais ji buvo atrasta Abruco mieste. Iš čia ir lietuviškas „abrūsas“ – balinto lyno gabalas, puoštas nėriniais ir monogramomis. Ortodoksai juo dengdavo ikonas, o lietuviai kabindavo jį gražiausioje seklyčios vietoje. Ne rankom šluostyti, o tam, kad jei į namus užsuktų Kristus, mes, kaip ir Šv. Veronika prieš du tūkstančius metų, turėtume švarų audeklą nusišluostyti veidui…

Kokių tik nebūta skarelių! Prancūzų karaliaus Liudviko IV laikais jos buvo austos iš aukso siūlų, siuvinėtos brangakmeniais ir kainavusios kaip nedidelis dvaras. Tiesa, vargu ar ji brangesnė už Marijampolėje Tauro apygardos partizanų ir tremties muziejuje saugomą tremtinės skarelę, nuaustą iš … išardyto binto siūlų…

Adelės silpnybė – spalvingos Pavlovo–Posado (Rusija) skaros. 19 amžiuje įkurtas fabrikas savo margintomis kašmyro vilnos skaromis netruko išgarsėti visame pasaulyje. Prabangiems raštams sukurti kartais naudojama net iki 60 klišių.

Parodos autorė sakė, jog sąmoningai savo pasakojime neakcentavo lietuviškų skarų, nes tai ne vieną tautą, o visą pasaulį vienijantis aksesuaras.

Spalvų magija

Atskiro pasakojimo verta skarelių simbolika.

– Balta skarelė, papuošta lelijų žiedas simbolizuoja viltį, tyrumą ir didingumą. Mėlyna spalva – neužmirštuolių žiedeliai – ištikimybė ir atvirumas. Geltona narcizų spalva – savotiškas sveikatos linkėjimas ir pakantumo prašymas. Saulėgrąžos žiedas – susižavėjimas ir išdidumas. Raudonas amarilio žiedas – pasididžiavimas, o aguonos – ramybė ir santūrumas. Gvazdiko žiedais mes atsiprašome. Tulpėmis – linkime tyros, o raudonais rožių žiedai – aistringos meilės, – pasakojo parodos autorė.

Vido DULKĖS nuotrauka

www.darbs.lt

Komentuoti su „Facebook “

One Comment

  1. Svoris Svoris 19 gruodžio, 2019

    Idomu iki kokio kudikio svorio skarele atlaikytu, taciau vaikjuostes tikrai naudojamos tam reikalui. Idomi kolecija, visai noreciau pamatyti. Nes manau kaip ir daugelis, skareles isivaizduoju tik tas, su kuriomis matydavome savo mociutes, tikiu, jog tokioje gausybeje yra tikrai idomiu ir isskirtiniu eksponatu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.